Rahva seas populaarne ütlus, et „nohu on haigus, mis möödub iseenesest seitsme päevaga ja kui seda ravida, siis saab sellest lahti kõigest nädalaga” peab paika, sest tõhusat ravimit neile 200 viirusele pole ja ilmselt lähiajal ka ei tule. Arstid soovitavad pesta tihti käsi ja ägedal viirusperioodil maski kanda.

Ainus, mida teha saame, on sümptomeid leevendada

Kui vaatame apteekide riiuleid, siis tuleb tõdeda, et pakutavaid lahendusi on mitu: sünteetilised ravimid, meresoolal põhinevad arstimid ja ninasalvid.

Sünteetilist toimeainet sisaldavad preparaadid on kiired, mugavad ja sobivad hästi tänapäeva elutempo juurde: sutsakas ninna ja 5–20 sekundiga on nina kuiv, õhk käib läbi ning püüdlik patsient võib uutele vallutustele vastu tormata. Pahatihti jääb märkamata kasutusjuhend, mis ütleb, et täiskasvanu ei tohi ravimit kasutada üle kolme päeva, sest see tekitab sõltuvust, tähelepanuhäireid, uneprobleeme jne. Lastele ja rasedatele on need ravimid keelatud!

Sünteetilistel ja meresoolal põhinevatel ravimitel on ühine oluline puudus ehk mõlemad kuivatavad nina limaskesta (mis on organismi esimene kaitsekilp viiruste vastu), mistõttu pääsevad uued nakkused kergemini organismi ja patsient satubki sõltuvusringi.

Tervix ninasalv ja huulevõie
Sügistalviseks hooajaks on apteekidel ja jaekaubandusel pakkuda Tervixi ninasalvi, mis on 100% looduslik, ei sisalda sünteetilisi aineid ja sobib seetõttu kasutamiseks ka imikutele. Ninasalv koosneb peamiselt astelpaju- ja oliiviõlist, millele on lisatud mesilasvaha, taruvaiku ja eeterlikke õlisid. Ninasalv niisutab tõhusalt limaskesta, pehmendab koorikuid ning soodustab lima normaalset kadu ninast ja neelust. Nn nina avanemise efekt saabub umbes 1–5 minutiga. Tegemist on kodumaise tootega, mis on võitnud allergikute südameid juba aastast 2002.

Tervixi e-poe leiad SIIT.

Katre Abel (Rosehippie), ökokosmeetik ja loodusspaa terapeut: Sügis on käes ja talv on ees
Peame mõtlema, kuidas oma naha eest talvisemalt hoolt kanda.

Kõige enam tuleks tähelepanu pöörata just näole, kätele ja huultele, sest neid on raskem külma eest kaitsta. Muidugi on tõhusad abimehed olemas: näokreem, kätekreem, huulepalsam jne. Tuleb leida endale see parim ja toimivaim. Alati on hea valik looduslik toode, sest see toetab kõige paremini meie nahka. 

Huulte nahk koosneb vaid 3-5 rakukihist, võrdluseks siia kõrvale näonahk, mis koosneb 16 kihist. Kuna huulenahk ei higista - tal pole ei higi- ega rasunäärmeid -, siis ei saa see ka loomulikul teel niisutatud. Nii ongi huulte kuivus, eriti külma, kuuma ja tuule tõttu üsna tavaline. Selle vastu aitab tõhus huulepalsam või -võie. Huulepalsam annab nahale kaitsekihi, mille saame tavaliselt naha enda naturaalsete õlidega. 

Huulevõiet valides soovitan eelistada looduslikku toodet, mis ei sisalda säilitus- ega tervist kahjustavaid keemilisi aineid. Palsami kõik koostisosad võiks olla orgaanilist päritolu. See on meie nahale parim! Mõnele meeldib ka ise looduslikest komponentidest endale meeldiv ja sobiv palsam või kreem kokku segada, kuid tihtipeale pole selleks huvi ega aega. Õnneks on meil müügil häid tooteid, mida tasub usaldada.
Ideaalne huulepalsam talviseks perioodiks võiks sisaldada kuusevõrseid või -vaiku, sest lisaks antibakteriaalsetele omadustele, haavade parandamisvõimele ja kõrgele C-vitamiini sisaldusele on kuusk igihaljas puu. Talvisel ajal on tema energeetika meile abiks, et elada üle see pime ja külm aeg.
Huulevõie on tavaliselt ka mugavas pakendis, saab pista kotti või taskusse. Nii saab huuli päeva jooksul niisutada täpselt nii palju, kui vaja.
Jaga
Kommentaarid