Armastus mine­vikust olevikku ja tulevikku

Brüsselis resideeriv Euroopa Komisjoni pressiesindaja ja blogija (www.lifeinacold­climate.com) Annikky Lamp (38) ütleb, et kuna ööpäevas pole piisavalt tunde, et kogu maailma meelelahutust tarbida, tegi ta enda jaoks aastaid tagasi otsuse, et eelistab lugemist telerivaatamisele.

“Achilleuse laul” (Madeline Miller). Milleril on erakordne jutuvestmise ja armastuse kujutamise oskus. Ta võtab “Iliasest” tuttava Achilleuse ja Patroklose loo ning kirjutab selle uueks ja oluliseks. Siin on sõda, jumalad, kangelased, iha, ahastus, võim, au, pettumus, rõõm, valu, kogu maailm. Ja nii palju armastust, et süda tahab lõhkeda.

Kaasakiskuv fantaasiapõnevik “Vareste kuus” (Leigh Bardugo) on võimatust missioonist ja meeleheitel meeskonnast. Sündmustik leiab aset keskaja Madalmaid meenutavas maailmas. Ei kõla eriti romantiliselt? Kõlab küll, kui peategelased on kõik südame ja sarmiga kujutatud ning nende suhetel on loos keskne koht. Romantilisi liine on siin (ja raamatu järjes “Kõver kuningriik”) rohkem kui üks ning kõik need panevad kogu hingest kaasa elama.

Eks ole teada, et iga romantikat ihkav naine peab lugema “Uhkust ja eelarvamust” (Jane Austen). Ja tõsi ta on, Austeni huumor, läbinägelikkus ning uskumatult täpne sulg mõjuvad värskelt ka sajandeid hiljem. On maitse asi, milline tema kuuest raamatust kõige rohkem meeldib, kuid Elizabeth Benneti õnne ja armastuse otsingud pole asjata absoluutse klassiku staatuses.