Aastane laps ühel käel ja teisega samal ajal iga­päeva­toimetusi teha ei ole lihtne ka minusugusele keskmisest suure­male mehele. Olen avas­tanud, miks naistel on nii ilusad puusad – puusa peale saab toetada lapse. Meeste keha ei ole nõnda loodud ja tavaliselt katab isegi olemas­olevat puusa­konti minuealistel täissaledatel meestel polstrikiht.

Ühe asja tahan veel kohe alguses ära õiendada. Nimelt sõnu “emapuhkus” ja “isa­puhkus” ei tohiks kasutada, kuna tegu on kõige muu kui puh­­kusega. Vanemahüvitisega kodus olemine on kindlasti puh­kus näiteks kontoritööst, kuid nõuab tihti oluliselt suure­­mat ja intensiivsemat panus­tamist kui töö kaheksast viieni.

Keeruline lihtne otsus


Kuidas ma jõudsin oma kolman­da lapsega noore ema seljani? Olin võtnud vastu teadliku otsuse, et kui saan 40aastaseks, siis pean tegema elus pöörde.

Paljudele tuli üllatuseks, kui kaks aastat tagasi – olles era­konna esimees ja kaitse­minister – lahkusin aktiivsest tipp-poliitikast. Keegi mind selleks ei sundinud. 16 aastat poliitilist karjääri oli läinud ülesmäge ning pakkunud eneseteostust keerulises valdkonnas. Poliitika on kompromisside kunst. Küsimus aga on, kui kaugele kompromissidega minna, et iseendaga vastuollu ei satuks.

Usun, et enamikul poliiti­kutel on maailmapa­randaja geen keskmisest rohkem esindatud, kuid ühel hetkel peab endale aru andma, kui suuri kompromisse oled valmis tegema. Kui teha poliitikat hingega, siis on see andmise töö, tihti ka lähedaste arvelt. Ent kas võimu­positsioon ja kõrge koha eest võitlemine väärivad oma põhimõtetega vastuollu minemist?