“Nipernaadi”


Eesti klassika. Keskne tegelane on Toomas Nipernaadi, kes suvisel Eestimaal rändab külast külla ja talust tallu. Ta on sarmikas, jutukas, hea fantaasiaga ja suurepärane valetaja. Just valedega üritab ta nii teiste kui ka iseenda elu huvitavamaks muuta. Nipernaadi lahkudes jäävad teda alati taga igatsema lootusrikkad naised, kelle süda enamasti murdub.

Kuigi esiti võib Nipernaadi tunduda ülbe ja isekas, paneb ta mõtlema, et ehk tahaksime me kõik olla vahetevahel Nipernaadid – rännata ilmas ringi, olla veidi vallatud ja kogeda uusi asju.

Mati Unt

“Sügisball”


“Sügisball” jälgib kuue Mustamäel elava inimese elu. Kõik nad on n-ö tavalised inimesed, kellest igaühel on mingid veidrad huvid või kalduvused – nagu tegelikult meil kõigil.

“Sügis­ball” on inimeste keerlemine läbi elu, üksteisest mööda, omavahel mitte seos­tudes, kuid siiski teisi mõjutades. See on põhjalik inimese ja paiga analüüs, mille tegelased ühel ajal sõltuvad ja eralduvad üksteisest.

Milan Kundera

“Olemise talumatu kergus”


20. sajandi ühe tähelepanuväärsema kirjaniku Milan Kundera romaan räägib loo noore naise Tereza ja tema arstist elukaaslase Tomáše suhtest. Hoolimata sügavatest tunnetest Tereza vastu ei suuda Tomáš lõpetada kohtumist teiste naistega, sealhulgas kunstnik Sabinaga, kellega teda ühendab eluaegne sõprus. Paralleelselt rullub lahti ka lugu Šveitsi emigreerunud Sabina suhtest idealistliku akadeemiku Franziga.

Ausalt inimese hirme ja ihasid kirjel­dades filosofeerib Kundera eksistentsi üle, muutes raamatu põhiideeks mõtte, et inimelu ei kordu ja seega pole ühelgi teol tegelikult tähtsust.

Antoine de Saint-Exupéry

“Väike Prints”

Klassika! “Väikest Printsi” loevad algklasside lapsed, kuid lihtsa muinasjutu taga peituvad sügavad filosoofilised mõtteterad ja õpetussõnad terveks eluks ja igaks vanuseks. Raamat, mida võib eri eluperioodidel tõlgendada täiesti erinevalt. Lühike ja südantsoojendav lugemine, mis tuletab meelde, mis tegelikult oluline on.