Tõenäoliselt jah. Miks see teid muretsema paneb? Kui kardate suguhaigusi, peab tegema DNA-analüüsid suguhaiguste kindlakstegemiseks; kui kardate vähki, tuleb ette võtta uuring emakakaelavähi suhtes ja günekoloogiline ultraheliuuring; kui kardate rasedust (ka emakavälist), siis tehke hommikusest uriinist rasedustest. Külastage tasuta sõeluuringuid.
Arukas on end vaktsineerida emakakaelavähi vastu.

2. Kas saab kuidagi muuta seda, kuidas ma altpoolt lõhnan?

Tupevooluse lõhn on igal naisel erinev ja sõltub tema geenidest, hügieenist, võimalikest haigustest jm. Ostke apteegist intiimpesugeel ja kasutage seda kaks korda ööpäevas. Ka meestele on olemas spetsiaalsed intiimpesugeelid, näiteks Figaro.

3. Eriti kitsa lõikega stringe kandes tunnen, kuidas need pisut pigistavad ja hõõruvad. Ei tahaks küll stringidest loobuda, aga vahel lööb lausa naha punetama. On see kuidagi ohtlik?

Kitsad üleriided ja stringid soodustavad lõhede, haavandite ja põletike teket ning vooluse muutumist, neid ei peaks kandma iga päev. Apteegi käsimüügist saab osta klotrimasoolisalvi ja määrida välisgenitaalidele. Kui vaevused ei möödu, siis pöörduge arsti poole. Alla 25aastased võivad otsida abi ka noorte nõustamise kabinettidest.

4. Kas on normaalne, kui ma altpoolt vahel higistan? Mõnikord, kui närvis olen, läheb aluspükste sees väga niiskeks.

See on normaalne, kui suguhaigused on välistatud. Vahetage aluspükse iga päev. Kasutage kaks korda ööpäevas apteegi intiimpesugeeli, peske end altpoolt jahedama veega. Ärevatel perioodidel kandke seelikuid ja kleite, mitte pikki (kitsaid) pükse. Vajaduse korral minge arsti juurde.

5. Kas menopausi lähenedes ja selle ajal on võimalik toitumise või toidulisanditega tupe märguvust parandada, et seks nii valulik poleks?

Tõenäoliselt mitte või väga minimaalselt. Tupekuivuse vastu on olemas apteegi käsimüügis spetsiaalsed libivahendid ja ka sekspoodides on mitmesuguseid libesteid. Probleemi süvenedes saab naistearst kirjutada (hormoon)kreemi retsepti.

6. Aeg-ajalt kannatan ma enne päevi valude käes ja siis on ka seksimine valulik. Vahel on pärast seksi nii terav valu, et silme ees läheb mustaks ja ei saa korralikult käiagi. Viitab see mõnele haigusele?

Haigus on vähetõenäoline. Tegemist võib olla ovulatoorse valuga. Välistatud peaksid olema suguhaigused ja muud sugulisel teel levivad haigused, endometrioos, liited väikevaagnas, polütsüstiliste munasarjade sündroom jm. Kui on alakõhuvalu, siis kasutage apteegi käsimüügi valuvaigisteid. Kui alakõhuvalud kestavad üle kuue kuu ega allu ravile, on näidustatud plaaniline diagnostiline laparoskoopia.

7. Teatud asendis seksides tekib mul pissihäda. Kuidas seda vältida?

Seda vältida ei ole alati parim lahendus. Pissihäda ei tähenda alati, et on vaja urineerida. Orgasmi füsioloogias on see tavaline ja tüüpiline. Üks võimalus on pingutada lihaseid ja mitte pissida, orgasmi saabudes laheneb kõik iseenesest. Teine võimalus on minna WCsse, kuid siis kannatab vahekorra areng ja orgasmini jõudmine.

8. Miks on voolus vahel tugevam kui tavaliselt, paksem ja kollakat värvi?

Vooluse konsistents ja värvus muutuvad tsükliliselt, kuna see sõltub iga naise munasarjahormoonide tööst. Haiguslik on see, kui voolus põhjustab vaevusi: sügelust, kipitust, on halvalõhnaline, veresegune-määriv, välisgenitaalidele tekivad lõhed või haavandid. Vahetage iga päev aluspükse ja kasutage kaks korda ööpäevas apteegi intiimpesugeeli, peske end alt jahedama veega. Kui sellise hügieeniga kaebusi ei ole, siis olete suure tõenäosusega terve.

9. Miks on mul vahel seal all nn kalalõhn?

Tegu on bakteriaalse vaginoosiga, mis ägeneb pärast vahekorda ja menstruatsiooni. Ostke apteegi käsimüügist vastavaid tooteid ja kasutage neid õpetuse järgi. Kui ka siis vaevused ei möödu, pöörduge arsti poole, kes määrab teile vajalikud retseptiravimid.

10. Olen tähele pannud, et mõnikord nagu kiheleb kõik püksikute sees, aga mõne aja pärast läheb see jälle üle. Kas oleks põhjust arstilt abi otsida?

Esialgu mitte. Ostke apteegi käsimüügist intiimpesugeel ja kasutage seda kaks korda ööpäevas, peske jahedama veega. Vahetage iga päev aluspükse. Teiseks ostke käsimüügist klotrimasoolisalv ja määrige väliselt kuni probleemi kadumiseni kaks korda ööpäevas. Kui vaevused nädalaga ei möödu, siis vajaksite veresuhkru kontrolli perearsti juures ja naha-suguhaiguste arsti või naistearsti läbivaatust.