Burleski all mõistetakse tänapäeval tantsu ja teatrit ühendavat sensuaalset lavalist liikumist, mille käigus tehakse vähemal või suuremal hulgal striptiisi. Kuigi burlesk sai alguse juba 18. sajandil, tugineb meil õpetatav klassikaline stiil 50ndate glamuurile ja muusikale.
“Burleski üks olulisem põhimõte ja eesmärk on teasing, õrritamine ja vaataja üleskütmine, nii et kindlasti ei ole see kunst sobilik lastele, pigem emadele – ka pea kõik maailma tuntuimad burleskitantsijad on üle 40aastased,” kinnitab treener Daisi Normak.

Mida tähendab burlesk treeninguna?
See ei ole kindlasti tavaline trenn ja aeroobika, mis on puhtalt füüsiline. Kuna burlesk on kunstivorm, tähendab see, et trenn hakkab koosnema kolmest osast: teatriõpetus, liikumisõpetus ja füüsiline treening.
· Teatriõpetuses koolitatakse inimest suhtlema publikuga – olgu selleks siis vaid oma mees või terve saalitäis rahvast – ja karakterit looma. Burlesk on väga teatraalne kunst ja iga tants on ehitatud üles kas mingi loole, tegelasele või muusikale.
· Liikumisõpetus koosneb sellest, kuidas burleskis tantsitakse ja millised on põhivõtted ja -liigutused. Kõik on paigas: kuidas ennast lahti riietada või riidesse panna, kõndida, pöörata, käsi-jalgu hoida. Need on kõik klassikalised ja väga daamilikud võtted.
· Füüsiline osa, mis on kõige mahukam, on tantsukavade koostamine ja õppimine ehk siis see, kuidas oma karakterit ja tema lugu tantsus väljendada ja füüsiliselt edasi anda, nii et seda oleks efektne vaadata.

Kui palju selline trenn kaloreid põletab?
See pole kindlasti selline treening, mille eesmärk on saada “suveks saledaks”, aga samas nõuab see füüsiliselt üsnagi palju: suurem osa trennist toimub ju kontsakingades.

Millised kehapiirkonnad kõige enam vatti saavad?
Kõht. Jalad – juba kontsade pärast. Seljalihased kindlasti. Rüht paraneb. Käed ka kindlasti. Kuna burleskitants on hästi graatsiline, vajab see suurt pingutust ja keha on kogu aeg pinges, sa ei saa ennast keset tantsu lõdvaks lasta. Kogu keha töötab pidevalt kaasa.

Mis on selles trennis kõige olulisem? Kas peab olema musikaalne?
Burleski võti on kindlasti oma keha tundmine ja see, et tunned end oma kehas hästi. Ja seda tunnet arendab burlesk naistes ka kõige rohkem – võib öelda, et me treenime enesekindlust. Burleskis pole vahet, kui vana sa oled ja palju kaaalud, sa oled igal juhul ilus, täiuslik ja võid teha mida tahes – kõik jäävad vaatama. 
Füüsiliselt ei ole trenn väga nõudlik ja sobib absoluutselt igasugusele ja igas eas naisele. Tasakaalutunnetus on oluline, kas või juba sellepärast, et tantsitakse kontsadel. Aga seda on võimalik alati õppida ja seda me trennis ka teeme.
Kuna tegemist on ikkagi tantsuga, tuleb rütmitunnetus igal juhul kasuks. Burlesk on selle mõttes väga paindlik, et ei pea tingimata rütmis liikuma. Aga liikumine peab minema nii palju muusikaga kokku, et sa liigud vähemalt emotsioonides, mida muusika edasi annab.

Mida esimesse trenni selga panna? Kontsakingad kohe kaasa?
Tegelikult küll, aga võib tulla isegi paljajalu. Parim rõivastus burleski jaoks on miski, mis on mugav ja hoiab keha ümber, et saaksid vabalt liikuda ja rõivad ei takerduks kuhugi. Näiteks T-särk ja retuusid, aga mitte kottpüksid. Siis sa näed ka ise, kuidas su keha liigub, ja mina näen, milleks inimene on võimeline ja kui palju ta oma keha valitseb.

Kuidas treening füüsiliselt välja näeb?
Füüsilisest poolest räääkides – kuna burleskis on palju painutusi ja sirutusi jms, siis tõmbab see keha väga hästi lahti. See ei ole meeletu rapsimine, kõik jõuavad kaasa liikuda ja tohutut vastupidavust ei ole vaja, saad rahulikult kaasa teha.

Striptiis on burleski lahutamatu osa?
See on jah ajalooliselt niimoodi kujunenud. Aga eks piir ole igaühe enda seada, kui palju ta seljast ära võtab. Asja mõte on selles, et sa küll näitad, aga kätte seda ei saa. Sellepärast ei võeta burleskis isegi rindu kunagi päris paljaks, nibukaitsed jäävad alati peale. Samamoodi on lugu lehvikute ja boadega tantsimisel. Alati on osa kehast kaetud.

Trenni muusika on samuti pärit 50ndatest?
Alguses kasutame kindlasti originaalset 50ndate muusikat, kuna klassikaline burlesk on sellest ajastut pärit – kindlasti džäss, sving jms. Tänapäeval on juba tekkinud ka neoburlesk, kus on kõik muusikastiilid lubatud, elektrost diskoni välja, aga meie keskendume siin vähemalt alguses kindlasti klassikale.

Mine ja tantsi end ilusaks!
Tantsustuudio Müstika Maagiline Teater
Treeningud algavad 15. märtsil, esimene trenn tasuta.
Registreerimine stuudio@mystika.ee.

Las naised olla naised
Treener Daisi Normak, esinejanimega Lady Daisy, on burleski õppinud Ameerika professionaalide käe all Helsingis, on Eesti esimene burleskitantsija ning hetkel ka ainuke selle ala koolitaja Eestis. Ta selgitab veidi žanri tagamaid.
“Burleskitantsu põhirõhk on naiselikkusel ja graatsial. Tunni algusest lõpuni välja, alates soojenduse käe- ja puusaringidest on kõik liigutused sensuaalsed ja sujuvad, nii et lõpuks õpid sa end niimoodi liigutama, et ei tee enam ühtegi kohmakat žesti. See liikumine jääb inimesele külge, samamoodi nagu peotantsijatel ja baleriinidel nende kehahoiak ja rüht. See trenn teeb naised naiselikuks, teeb nad uuesti daamideks.
Burleski mõte ei ole selles, et võetakse riided seljast ära. Burleskitantsu mõte on õrritamises, kiusamises ja meelelahutuses – see on naiste kunst, kus naised kontrollivad täielikult olukorda. Burlesk on komöödiapõhine kunstivorm, mis on välja kasvanud teatri- ja vodevillitraditsioonidest, mõjutusi saanud varieteest ja Ameerika filmikunstist.
Seepärast lisandub tulevikus ilmselt nende jaoks, kes sellega põhjalikumalt soovivad tegeleda, lisatunnid loengu vormis, kus räägitakse žanri ajaloost, taustast, muusikast, kostüümidest, meigist ja kõigest muust juurdekuuluvast, kuni selleni välja, kuidas end igapäevaselt kauniks teha ja millist riietust kanda, et välja tuua oma keha parimad küljed. See on õpetus sellest, kuidas iga naine saaks end tunda täiusliku ja ilusana täpselt niisugusena, nagu ta on.”