Liikumine on kasulik ja väga vajalik igas vanuses. Tantsides hoiame korras nii oma vaimset kui füüsilist tervist. Tantsimas ei käi me enamasti vaid eesmärgiga end heas füüsilises vormis hoida, vaid teeme seda suurest soovist saada osa millestki enamast – näiteks heast muusikast. Samuti on tantsimas käimisel suur sotsiaalne roll – suheldakse teiste sarnaste huvidega inimestega ning leitakse ka tihti uusi sõpru.

Millist tagasisidet oled selle kohta saanud oma tantsustuudio õpilastelt?

Ma kuulen pidevalt oma õpilastelt, et nad ei kujuta ettegi, et peaksid tantsust loobuma. See on saanud lihtsalt nii oluliseks osaks nende elust. Tantsimine on nagu elustiil. Ja seejuures loomulikult tervislik elustiil. Naised, kes varem võisid olla tagasihoidlikud ja ebakindlad, saavad tantsides palju julgust juurde. Nad saavad teadlikumaks oma keha võimetest ja läbi pideva arengu toimub neis suuri muutusi, paraneb rüht ja lihased on paremas toonuses. Inimesed on õnnelikumad ja seeläbi ka tervemad.

Kui palju sõltub tantsustiili valik inimese vanusest?

Võib sõltuda, kuid ei pruugi. Iial ei tea, milline stiil inimesele rohkem meeldib. Seetõttu ei ole me stuudios teinud eraldi vanusegruppe.

Soovitage siiski palun tantsustiile inimestele vanuses 20pluss, 40pluss ja 60pluss.

Kõik idamaise tantsu stiilid sobivad kõikidele vanustele. American Tribal Style kõhutants on müstiline ja ürgne ning sobib samuti igale vanusele. Selles grupis on meil näiteks kõige vanem daam üle 70. Tribal Fusion kõhutants on natuke modernsem stiil ning kuna kasutatakse palju läänelikku nii alternatiiv- kui popmuusikat, siis võib-olla muusikavaliku tõttu käib seal rohkem noori ja keskealisi naisi.

Kas tantsuga saab stressist lahti, teeb tantsimine tuju heaks?

Loomulikult! Stress on muidugi tänapäeval selline sõna, mida loobitakse siia-sinna. Aga stressi vastu üks parimaid ravimeid on kahtlemata tantsutrenn. Mõned õpilased ütlevad nii, et vahel keset tööpäeva nad on juba nii väsinud, et ei kujuta ettegi, et peaks veel õhtul trenni minema, kuid mingi müstiline tõmme toob neid ikka stuudiosse. Nad unustavad kõik mured ja väsimuse ning keskenduvad tantsule ning on peale trenni energilisemad ja õnnelikumad kui nad oleks trenni mitte minnes.

Kas kõhutants paneb tööle kogu keha või mõjutab see peamiselt puusapiirkonda?

Jah, milline veider väljend on tegelikult kõhutants, eksole? Sest loomulikult on liikumises kogu keha. Mõiste idamaine tants (araabia keeles raqs sharqi) on tantsijate seas rohkem kasutuses, kuna ei rõhuta nii väga seost kõhuga. Väljend kõhutants (ingl belly dance, pr danse du ventre) tuli kasutusele 1893. aastal, kui Ameerikas toimus Chicago maailmanäitus ning kui korraldaja, selleks et Alžeeria päritolu tantsijate etendusele rohkem publikut haarata, kuulutas nende etteaste välja kui “danse Du Ventre”. Oli ju tol ajal šokeeriv, et naised end laval ja ilma korsettideta nõnda julgelt väljendasid.

Kas tantsuga tegelejad panevad paremini vastu külmetushaigustele, mis talvel on sageli ohuks?

Mingil määral kindlasti. Kuigi, eks talvel tuleb kerget külmetust ikka ette ja inimesed on erineva elustiili ja immuunsüsteemiga.

Eelkõige on tantsimisel haiguste suhtes üldiselt ikkagi ennetuslik roll. Kui inimene on harjunud liikuma ja trennis käima ning teab, et ta on ka vanemaks saades sinna oodatud ja teretulnud, siis on ka lihtsam trennis käia kümme aastat, kakskümmend aastat ja kauemgi. Erinevalt laialt levinud arusaamast, et tantsib ainult kõht, hõlmab idamaine tants ikkagi tervet keha. Tunni alguses teeme kerge soojenduse, siis tugevamat tehnikat puusadele, seljale, kätele, kaelale, kõhule, jalgadele, sirutame varbaid ja lõdvestame oma lihaseid. Lõpus on väike venitus ja ka juturing.

Kas tants annab või võtab energiat? Kas sellega on soovitatav tegeleda hommikul, päeval või õhtul?

Tantsida võib igal ajal! Hommikul, õhtul, öösel… Eriti soovitan alustada kõhutantsuga teismeeas, sest kõhutantsul on ka sotsiaalne õpetav roll − suhtlemine endast vanemate naistega distsiplineerib ning arendab. Mainida võiks ka, et kõhutants valmistab väga hästi ette sünnituseks, kuid alustada võiks kindlasti vähemalt aasta enne raseduse planeerimist. Kindlasti ei ole hea alustada raseduse ajal mingi uue trenniga, välja arvatud spetsiaalsed rasedatele mõeldud treeningstiilid. Küll aga võivad juba varem tantsinud naised käia trennis kuni raseduse lõpuni välja. Samuti aitab kõhutants hästi sünnitusest taastuda, kuna me teeme väga palju harjutusi vaagnapõhja lihastele. Mina tantsisin terve raseduse aja ja lisaks ka veel nii sünnitades kui pärast sünnitust ning tänu sellele sain väga kiiresti soovitud vormi tagasi.