Paratsetamooli võivad kasutada nii vastsündinud kui ka vanurid. Paratsetamool on valu vaigistava ja palavikku alandava toimega, ei oma põletikuvastast toimet. Võiks olla esmavalik palaviku alandajana ja valuvaigistina. Paratsetamooli sisaldavad näiteks Paramax, Panadol, Pamol, Efferalgan, Tylenol, Solpadeine jt.

Ibuprofeen sobib üle 12aastastele ja täiskasvanutele. Ibuprofeenil on valu vaigistav, palavikku alandav ja põletikuvastane toime. Võiks olla esmavalik tugevate valude ja liigesepõletiku korral, kuid mitte palaviku alandajana. Ibuprofeeni sisaldavad Ibumax, Ibumetin, Ibuprofen.

Atsetüülsalitsüülhape soovitav alates 16. eluaastast, väiksematele võib seda anda vaid arsti loal – peamiselt magu ärritava toime, aga ka muude kõrvalmõjude tõttu. Sellel on palavikku alandav, valu vaigistav ja põletikuvastane toime. Sobib patsientidele, kellele paratsetamool ja ibuprofeen ei mõju. Atsetüülsalitsüülhape võib olla müügil ka nime all Aspirin, Disperin, Upsarin, Ring N jne.

Miks on sama toimeainega ravimid müügil erinevate nimede all?

Erinevad nimed tulevad erinevatelt tootjatelt, sageli keemiliselt muud vahet ei olegi. Väiksed vahed muidugi on – näiteks näitab karbile kirjutatud märkus rapid, et toime on eriti kiire, ilmnedes juba kahe minuti jooksul.

Sageli lisatakse põhitoimeainele ka muid aineid, mis raviomadusi parandavad, siis on tegu kombineeritud ravimitega. Paratsetamol Extra näiteks tähendab, et paratsetamoolile on lisatud kofeiini. Ka Solpadeinis on kolm toimeainet: paratsetamool, kofeiin ja kodeiin. Co-codamol koosneb paratsetamoolist ja kodeiinist. Nii kodeiin kui ka kofeiin on lõõgastid.

Milleks on valuvaigisti juurde vaja lõõgastit?

Millest tekib valu? Pingest mingis kehapiirkonnas. Keha annab oma võimetusest mingit funktsiooni täita märku valuaistinguga. Valu leevendamiseks tuleks seda piirkonda lõdvestada, siis kaob reeglina ka valu. Kui valuvaigisti sisaldab ka lõdvestit, on need koos 50% efektiivsemad.

Samas võib valuvaigisti mõju tõhustada ka neile rahustavat ja lõõgastavat teed peale juures – sobivad näiteks meliss, palderjan, piparmünt.

Kas erineval kujul ravimid mõjuvad erinevalt?

Lahustuvad tabletid mõjuvad kiiremini ja tugevamalt, sest nende lahustumisel eralduv CO2 viib toimeaine kiiremini verre. Ka imenduvad sellised rohud juba suu limaskestade kaudu, mis on märksa lühem tee valukoldeni kui maost.

Lahustuvaid tablette leidub kõigis valuvaigistite gruppides ja neid on nii puhtalt kui ka kombineeritud kujul, näiteks koos C-vitamiiniga. Eferalgaan on näiteks müügil ka lastele mõeldud siirupina.

Valuvaigistid on ka palaviku vastu. Aga mis siis, kui palavikku ei ole?

Kuigi kõik valuvaigistid ravivad üldjuhul ka palavikku, ei tasu karta – neid võib võtta ka siis, kui palavikku ei ole. Siis toimib ravim ainult valuvaigistina.

Kui palju võib valuvaigisteid võtta?

Kindlasti tuleks jälgida ravimi võtmise juhiseid ja mitte üle doseerida. Kui valu püsib, peaks konsulteerima arstiga, mitte lubatust rohkem tablette võtma. Küll aga võib soovitada võtta paaritunnise vahega erineva grupi ravimeid, nt ibuprofeeni ja paratsetamooli. Selline koosmõju võib olla tõhusam, kuna need ei kattu oma keemiliselt struktuurilt. Tihtipeale aitab ühel inimesel ühe valu puhul üks ravim, teise valu puhul hoopis teine. Kui sa seda ei tea, ongi hea proovida.

Loodus aitab kaasa

Taimetee lõdvestav ja lõõgastav toime kaotab pinge ja sellega koos ka valu. Valu leevendavaid taimeteesid on mõistlik juua koos valuvaigisti võtmisega (suure valu korral) või profülaktiliselt.

NB! Lõõgastav tee ei tohiks olla väga kange.

Kui tunned, et oled õhtuti väsinud ja stressis, pea või mõni muu koht kipub valutama või on mõni kehaosa liialt pinges mingi sundliigutuse või -asendi tõttu, võiks valu ennetamiseks kindlasti juua raviteed.

Kõige neutraalsem ravimtaim, mida talub enamik inimesi, on meliss. See sobib nii lastele kui ka rasedatele. Melissimähist või värsket lehte võib panna ka haigele kohale. Head lõdvestajad on ka palderjan ja piparmünt, migreeni ja kõhuvalude korral sobib põdrakanep. Juua võib eri taimi ka segamini.

NB! Taimeteesid oleks hea juua kuuride kaupa, kasutades ühte taime mitte üle kahe nädala.

Hea teada

· Sageli ostavad peavalurohtu dieedipidajad – loomulikult hakkab näljast pea valutama! Dieedi ajal valuvaigisti võtmine on tervisele kahjulik, toitu parem korralikult.

· Rasedatele ja imetavatele emadele pole soovitavad atsetüülsalitsüülhapet ja ibuprofeeni sisaldavad ravimid.

· Valuvaigisti valikul tuleb silmas pidada ka teisi haigusi ja nende raviks kasutatavaid ravimeid.

· Tavalise peavalu korral võiks alustada nõrgematest valuvaigistitest, vajadusel saab annust kahekordistada. Tugevamat valuvaigistit võiks kasutada liigese- ja lihasvalude, hamba- ja menstruatsioonivalude korral.

· Valu kannatamine ei tee head, lausa vastupidi. Meeleolu langeb, tähelepanu hajub. Valu hakkb põhjustama lihaspinget, mis omakorda suurendab valu.

· Valuvaigistite toime on seda tõhusam, mida väiksema valuga sa seda võtad.

· Käsimüügiravimitest sõltuvust ei teki.

· Kui valu on pikaajaline, tuleks valuvaigistit võtta regulaarselt 3–4 korda päevas. Siis püsib organismis kindel ravimitase ja toime on parem.

· Valuvaigisti toime kiirus sõltub sellest, kas võtad ravimit tühja või täis kõhuga. Tühjast maost imendub ravim kiiremini. Ka lahustuv tablett annab kiirema toime.

Lugu ilmus 2010. aasta augustikuus.