Akne, mida tuntakse ka nimetuse all vistrikud, on peamiselt murdeealiste probleem. Nende all kannatab keskmiselt iga kolmas teismeline, kuid aknet esineb ka täiskasvanutel.

Probleem tekib nahal paiknevate põletikuliste rasunäärmetega. Suuremad rasunäärmed asuvad näonahal, rindkerel ning seljal - need on ka kohad, kus akne tavaliselt paikneb.

Uuringu käigus töötasid Ameerika teadlased läbi teadusliku kirjanduse toitumise ja akne omavahelistest seosest. Tuli välja selge seos, st ebatervislik toitumine mõjutab või suurendab akne tekkimise riski. Ebatervislike valikute hulka kuuluvad kiired süsivesikud nagu maiustused, karastusjoogid, koogid, jäätis, aga ka sai, valgest jahust tehtud makaronid ning teised suhkrurikkad toiduained. Lisaks kiiretele süsivesikutele leiti ka seos piimatoodete ja akne esinemise vahel.

Need teismelised, kes jõid palju piima, omasid oma eakaaslastest, kes tarbisid piima vähe või üldse mitte, raskeloomulisemat aknet. Akne tekkimist ei mõjuta piima rasvaprotsent, pigem esines aknet rohkem lahja piima tarbijatel. Põhjus võib teadlaste sõnul peituda piimasuhkru sisalduses.

Kuna akne mõjutab elukvaliteeti ning meie sotsiaalset lävimist, leiavad teadlased, et lisaks meditsiinilisele ravile peaksid patsiendid saama ka toitumisalast nõustamist.

Akne korral

- Söö rohkelt köögivilju, marju ja puuvilju. Söö igaks söögikorraks aedvilju, marju ja puuvilju, loobu maiustustest. Varieeri värve, nii et sööksid iga päev võimalikult palju erinevat värvi puu- ja juurvilju, näiteks kollane paprika, basiilik, punased tomatid, lilla suvikõrvits. Eriti positiivselt peaksid mõjuma rohelised lehtköögiviljad ning lillat ja punast värvi aedviljad.
- Eelista külmpressitud õlisid nagu rapsiõli, pähkliõli, oliiviõli ning vähenda margariini tarbimist.
- Joo rohelist ja valget teed.
- Söö iga päev veidi pähkleid, vali erinevaid sorte.
- Probiootika aitab vähendada põletikku.
- Väldi kiireid süsivesikuid nagu karastusjoogid, maiustused, koogid, jäätis, sai, valgest jahust makaronid, valge riis. Vali nende asemel täisteraleib, tume riis ning täisterapasta.

Allikas: www.kaaluabi.ee