Minu päev lahenes lõpuks selliselt, et olin juba eesootavad kohtumised ära jätnud ning nutsin kodus valudes. Kuna ma pole valuvaigisti usku ning kunagi ravimeid ei tarbi, siis mul polnud peale ühe ibuka kodus midagi. See ei võtnud valu kuidagi ära. Lõpuks suutsin end püsti ajada, et teha kuum termosetass endale kõhu peale. Seegi väga palju ei aidanud. Järsku ilmus mulle koju aga prints valgel hobusel kuumaveekoti, Dolmeni, No-Spa ja šokolaadiga (ok-ok, valgubatooniga). Kõik, mis ma vajasin! Möödus 10 minutit ja oi, kui hea oli olla! No-Spa kallale ei pidanud asumagi, aga kõik muu läks käiku. Kadusid valud, kadus ka kõhulahtisus. Lugenud teie kõigi vastuseid ja hoiatusi endometrioosi ja tsüsti ohule, tekkis siis huvi uurida tagamaid, mis põhjustab sellist valu ning kas ma peaksin muretsema oma tervise pärast?

Endometrioos
Aga millega üldse tegu? Olevat väga levinud haigus naiste seas ja paljud pole sellest isegi mitte teadlikud. Kuidas seda ära tunda? Mida on haiguse tagajärjed? Kuidas ravida ja üldse ennetada seda? Järgnev tekst on kokkuvõte inimene.ee lehelt leitud usaldusväärsest teaduslikust informatsioonist.

Millega tegu?
Endometrioos on haigus, mille korral emaka limaskesta sarnane kude asetseb väljaspool emakat ja läbib sarnaselt emakale kõik menstruatsioonitsüklid. Kõige sagedasemad endometrioosi kollete leidumiskohad on väikevaagnas ja munasarjades, aga ka teistes elundites (nt. sooles). Olenemata oma asukohast võib enometrioosi kolle funktsioneerida sarnaselt normaalsele emaka limaskesta koele emakas ehk läbida samad menstruatsioonitsükli etapid. Noortel naistel põhjustab endometrioos tavaliselt lastetust, valulikku menstruatsiooni ja verejookse. Menopausis endometrioos kaob nagu lakkab funktsioneerimast ka emaka limaskest.

Tekkepõhjused
Endometrioosi kude on östrogeenist (munasarjas toodetav naissuguhormoon) sõltuv ja talitleb emakalimaskestale sarnaselt. Tavaliselt paiknevad endometrioosikolded väikevaagnaelundite pinnal või munasarjades, operatsiooni lõikehaavadel, kuid võivad paikneda põhimõtteliselt igal pool organismis. Endometrioos on noorte naiste (25-30 a) haigus ning esineb viljastumisvõimelises eas naiste hulgas 10%.

Endometrioosi täpne tekkemehhanism pole veel teada, kuid esineb mitmeid teooriaid:

Metaplaasia teooria kohaselt saab endometrioos alguse emakalimaskestaks areneva eellaskoe rakkudest, mida mõjutab tundmatu faktor.
Implantatsiooniteooria kohaselt satub endomeetriumikude menstruaalverega takistunud väljapääsu tõttu läbi munajuhade kõhuõõnde ning kinnitub sinna. Endomeetriumikude võib levida ka vere ja lümfi vooluga. Endometrioosile omase koe moodustumist mõjutavad immunoloogilised ja kasvufaktorid, samuti soodne hormonaalne seisund. Endometrioosi kude toodab endomeetriumile sarnaselt prostaglandiine, mille üleküllus põhjustab valulikke emaka kokkutõmbeid ja häirib munajuhade talitlemist.

Tagajärjed
Endometrioos võib põhjustada liidete teket munajuhades ja väikevaagnas viies munajuhade sulgumiseni ja viljatuse tekkeni. Endometrioos võib kasvada allolevasse koesse, sagedamini esineb selletaolist kasvu emaka ja pärasoole vahelises süvendis. Moodustuvad kühmud põhjustavad valulikkust vahekorra ajal. Munasarja sees paiknev endometrioosi kolle, mis menstruatsiooni ajal veritsedes suureneb, võib pöörduda või lõhkeda ja põhjustada ägedat tugevat kõhuvalu.

Loe pikemalt BLOGIST, millised on haiguse sümptomid ning kuidas seda diagnoosida ja ravida.