Soov: kosutavam uni

Pean kvaliteetset und väga tähtsaks hea elukvaliteedi saavutamisel ja säilitamisel. Kehv uni võib nii otseselt kui ka kaudselt viia mitmete teiste muredeni, nende seas probleemid kehakaalu või mäluga. Millised toidud kutsuvad Une-Mati kohale?

  • Kiivid. Need puuviljad sisaldavad B9-, C- ja E-vitamiini ning serotoniini. Pealtnäha tavapärane kombinatsioon vitamiinidest aitab hästi reguleerida unetsüklit. Kaks kiivit tund enne magamaminekut võivad pikendada und pea tunni võrra.
  • Kiudaineterikkad toidud (oad, kinoa, pähklid). Kiudained hoiavad veresuhkrutaseme stabiilsena. Selle kõikumine takistab kaudselt ka melatoniini ehk unehormooni tootmist.
  • Kirsid. Suure melatoniinisisaldusega marjad. Boonus: need maitsevad hästi.
  • Banaanid. Neis peituv B6-vitamiin osaleb melatoniini tootmises.
  • Maitsestamata jogurt. Kaltsiumirikas toit. Ka mineraalainete – eelkõige kaltsiumi ja magneesiumi– puudus võib olla seotud pinnapealse ja rahutu unega.

Toidusoovitus: Smuuti banaani, kiivide, kirsside, pähklite ja maitsestamata jogurtiga. Selles värskendavas vahepalas on kõik vajalikud toitained, et keha saaks toota piisaval määral unehormoone.

Soov: rohkem energiat

Kõrge energiataseme all pean silmas pidevat head enesetunnet ja rõõmsat meelt. Tarvis on muuta energia tootmine orga­nismis tõhusamaks. Mõned näited, mis sellele kaasa aitavad.