Parim, kui tuled nõustamisele juba selge pildiga oma eelarvest. Efektiivne viis valmistuda on pidada arvet, pannes ühe kuu jooksul kirja kõik väljaminekud, arvestades ka kõige väiksemate jooksvate kuludega. Spetsialistide arvates löövad just väikesed märkamatud kulud meie eelarve lõhki.

Selline kokkuvõte on hea alus realistliku ja toimiva eelarve koostamiseks. Tähtis on see, et tulusid ei planeeritaks täies ulatuses kulude katteks. Igaühel võib elus ette tulla planeerimatuid väljaminekuid, mille puhul on oluline rahaline tagavara.

Üldine reegel on, et kõrvale tuleks panna vähemalt 10% oma sissetulekust. Ootamatust sissetulekust on hea tava säästa 50–70%.

Iga eelarve puhul on oluline jätta endale ka ruumi “elamiseks”. Näiteks finantseerides kodu ostmist laenuga, on soovitatav, et laenumaksed ei ületaks 40% sissetulekust, sest vastasel juhul võib eelarve minna pingesse ja inimese elukvaliteet suuresti langeda.

Kuna finantsvajadused olenevad eluperioodist, tuleks eesmärgid vähemalt korra aasta või kahe jooksul üle vaadata ja otsustada, kas tehtud valik on endiselt sobivaim või vajab finantsplaan kohendamist. Teadmine, et liigud eesmärgi poole, annab meelerahu.