1. Muuda oma suhtumist

“Minu kodune tööpäev ei erinegi tegelikult kontoripäevast — telefon heliseb, meilid liiguvad, Instagrami ja Facebooki messenger vilguvad, kalender annab teada järjekordsest 15 minuti pärast algavast koosolekust.

Suurim vahe on selles, et kodukontoris töötades ei kulu aega tööle ja sealt tagasi sõiduks. Kuna elan kesklinnast 35-minutilise autosõidu kaugusel, siis nüüd on mu päevades lisatund, mida kasutan iga päev erinevalt — kas alustan varem tööpäeva, lähen teen hommikul kiire õueringi, loen midagi või kuulan podcaste. Või siis lihtsalt magan pool tundi rohkem. Lõunatundi kasutan samuti loominguliselt — kohvikusse lõunatama minemise asemel valmistan ise kodus sooja lõunasöögi või siis hoopis eriti toitva ja vitamiinirikka smuuti.

Kevadest õppisin peamiselt, et koosolekuid ja muid kohtumisi saab virtuaalselt tihtipeale sisukamalt ja kiiremaltki korraldada ja igaks kohtumiseks ei pea füüsiliselt kuhugi kohale minema. Tohutu ajavõit! Usun, et pandeemia on meile mitmeski mõttes suureks õpetajaks ja on oluline, kuidas sellesse suhtuda. Mida rohkem praegu igasuguseid kontakte väldime, seda suurem on tõenäosus terve püsida. Kui selleks peab teatud perioodi vältel kodus töötama, siis — teeme ära!

Tean, et kodus töötamine on paljudele vaimselt rusuv. Selle vastu aitab üks kiire jalutuskäik või lihtsalt 10-minutiline paus, et mõtteid ergastada. Mina panen sellistel hetkedel näiteks toas viiruki põlema…

Olen ka kolleegile helistanud, et küsida, kuidas temal parasjagu läheb — oleme ju selles olukorras kõik koos. Need on lihtsad väikesed pisiasjad, millest on teinekord palju abi. Eks igaüks teab ise kõige paremini, mis tema puhul toimib…

Üks on kindel: elu ei jää seisma, kui seda ise seisma ei jäta.”

Anne & Stiili peatoimetaja Mari-Liis Helvik

Kodukontori hiline lõuna:vitamiinipommist smuuti- ja värske õhu paus

2. Näljane inimene kodustele rõõmu ei tee

Kevadine koroonast tingitud kodukontor õpetas igapäevaelus kahte olulist asja: täiesti uutmoodi ajaplaneerimist ja kiirete ning tervislike toitude (suures koguses) valmistamist.

Et hommikuti ja õhtuti enam kontori vahet sõitmist polnud, tundus kevadel esmalt, et kaks tundi on koduste söökide tegemiseks nagu maast leitud, ent see rõõm oli petlik, sest kuna töötasin kodukontoris ilma igasuguse režiimita, juhtus päris tihti, et lõunasöök oli alles kell neli ja õhtusöök kell üheksa või veelgi hiljem. Mõnikord ma ei teinudki süüa ja kui lapsed ka ei teinud, siis nägime kohe, et väsinud ja näljane inimene ei ole just tore kaaslane ning kui selliseid on veel terve majatäis…

Lõpuks tulin kõige lihtsama asja peale — arvutil on kaas ja see on võimalik ajutiselt ka kinni panna! Otsustasin, et lõunasöök on siis, kui lastel oleks koolis lõuna ja õhtusööki hakkan tegema kell 18.30 ja punkt. Nii lihtne reegel ja nii vaevarikas teekond selleni.

Nüüd olen muidugi targem ajaplaneerija ja lihtsate ning kiirete toitude tegemise kogemus on ka olemas.

Anne & Stiili vanemtoimetaja Eve Kallaste


3. Tee vahelduseks midagi loomingulist

Mina tegelen pea klaaristamiseks loominguga — kas joonistan üksi või koos lastega. Värvilised pliiatsid teevad alati tuju heaks ja ka see, et midagi valmib oma kätega!

Anne & Stiili ilu- ja moetoimetaja Karolin Kuusik


4. Värske õhk teeb pea klaariks

“Kevadine koroonakriis tekitas minu hinges väga suurt tormi. Sellised hetked, kui tuttav turvatunne kaob, pole mulle kunagi väga meeldinud, isegi kui tean, et neist on ainult õppida ja ilmselt tagantjärele olengi saadud kogemuse eest tänulik.

Kuigi oli selge, et sügisel ähvardab meid teine laine ja sellest pääseda on pea võimatu, siis eks salamisi lootsin ikkagi, et kuidagi saab sellest niimoodi mööda, et saan endale tuttavat rutiini — nii töist kui eraelulist — jätkata, ehk isegi aastavahetuseks kuhugi eksootilisse riiki põrutada, kuid nii see paraku ei ole.

Käesolevast nädalast leidsin end taas kodukontoris töötamast ja igatsemast tagasi kolleegide sekka. Samal ajal saan väga hästi aru, kui vajalik see on ja kui me kõik võtaksime 2-3 nädalat aja maha, mõistaksime, kui vajalik on praegu inimkontakte vähendada, siis oleks meil jõulude ajal taas põhjust rõõmustada ja küünanukke kokku lüüa.

Aga kuidas mina siis selle kodus töötamisega hakkama saan? Kõige paremini mõjub igalõunane jalutuskäik värskes õhus, kõrvaklappidest kostumas mõni podcast, audioraamat või hea muusika. Peale seda istun taas sülearvuti taha maha ja asun kirjutama.”

Anne & Stiili veebijuht Keilit Aedma

5. Raamatud inspireerivad

„Kirjutan oma lugusid nagunii kodukontoris, mõnikord kohvikus - väga nauditav! Nii et töökorralduslikult minu jaoks eriti midagi ei muutugi.

Kindlasti liigun iga päev ja igasuguse ilmaga värskes õhus: turgutab, lükkab mõtte liikvele, kingib inspiratsiooni.

Kõik see kehtib ka raamatute kohta. Viimasel ajal olen saanud kingituseks mitu ägedat ja/või visuaalselt nauditavat raamatut. Samuti ilmus riiuleid kraamides välja paar „loen kohe, kui aega tekib”-ahvatlust ja mõni vana lemmik, mida ma ei tüdi üle lugemast. On, mida oodata.”

Anne & Stiili toimetaja Tiiu Suvi


Lugeja, räägi kaasa, millised toredad nõksud sina kevadel selgeks õppisid ja mis sind uuel kodukontori perioodil aitavad?

Jaga
Kommentaarid