1. Loobu ebatervislikust eluviisist. Hoolitse oma keha eest. See on ainus, mis sul elamiseks on. Kui soovid elus midagi saavutada, siis algab kõik siit. Esimese asjana pead oma tervise eest hoolt kandma ja on vaid kaks olulist asja, mida tuleb meeles pidada - tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus. Need on esmapilgul väikesed asjad, kuid ühel päeval on sul põhjust end nende eest tänada.

2. Loobu lühiajalisest mõtteviisist. Elad vaid korra, kuid kui elad õigesti, on ühest korrast küllalt. Edukad inimesed seavad endale pikaajalised eesmärgid, teades, et saavutavad need väikeste sammukeste haaval. Ja neid samme on vaja kindlasti teha iga päev.

3. Loobu väikestest mängudest. Väikesed mängud ei vii kuhugi. Niisuguses kahanemises, mis teistes inimestes ebakindlust ei tekita, pole midagi valgustavat. Me kõik oleme loodud särama, nagu lapsed seda teevad. Sära pole vaid üksikute inimeste privileeg, see on olemas kõigis. Ja kui me laseme oma säral välja paista, anname ka teistele selleks alateadvuslikult loa sedasama teha. Kui vabaneme hirmudest, laseb meie kohalolek seda automaatselt teha ka teistel. Ütle oma mõtted välja, ära karda läbi kukkuda ning päris kindlasti ära karda edu saavutada.

4. Loobu vabandamisest. Asi pole mitte kaartides, mis sulle kätte on jagatud, vaid hoopis selles, kuidas sa nendega mängid. Edukad inimesed teavad, et oma elu eest vastutavad nad ise, hoolimata sellest, milline on stardipunkt või millised on nende nõrkused ja läbikukkumised minevikus. Mõistmine, et sina ise oled täielikult vastutav selle eest, mis su elus järgmisena aset leiab, on samaaegselt nii hirmutav kui põnev. Samas on see ainus võimalus saavutada edu, sest vabandused piiravad ja takistavad meie isiklikku ja professionaalset arengut. Ole oma elu peremees, keegi teine seda olla ei saa.

5. Loobu jäigast mõtteviisist. Tulevik on nende päralt, kes omandavad rohkem oskusi ning kombineerivad neid omavahel loomingulisel moel. Jäiga mõtteviisiga inimesed usuvad, et nende intelligentsus või anne on midagi, mis on kindlalt paika pandud ning et edu võib saavutada vaid andekuse toel, ilma igasuguse pingutuseta. Nad eksivad ja edukad inimesed teavad seda. Nad investeerivad iga päev palju aega, et arendada kasvavat mõtteviisi, omandada uusi teadmisi, õppida uusi oskusi ja muuta tunnetust ja ettekujutusi nii, et neil neist elus kasu oleks. Pea meeles – sa pole täna enam see, kes olid eile, ega homme see, kes oled täna.

6. Loobu uskumusest, et imed sünnivad üleöö. Üleöö saabunud edu on müüt. Edukad inimesed teavad, et edu toovad neile iga päev tehtavad väikesed ja pidevad muutused, mis lõpuks ajas unistatud tulemuseks kokku kuhjuvad. Tulevikku planeerides peaksid keskenduma eesootavale päevale – nii sa edenedki.

7. Loobu täiuslikkuse ihalusest. Protsess kaalub täiuslikkuse üles. Ükskõik kui palju sa ka ei püüaks, miski pole kunagi täiuslik.
Läbikukkumise (või ka edukuse) kartus võtab tegutsemishoogu maha ja tapab loomingulisuse. Kaotame palju võimalusi, kui ootame, et asjad oleksid enne alustamist just need õiged.

8. Loobu saja asjaga korraga tegelemisest. Sa ei jõua kunagi sihile, kui iga koera haugatuse peale peatud ning teda kiviga visata püüad – nii ütles juba Winston S. Churchill. Edukad inimesed teavad seda ning valivad ühe asja, mille edukalt lõpule viivad. Pole tähtsust, mis see on – mingi äriidee, vestlus või trenn. Olla kogu aeg kohal ja kahe jalaga maa peal, keskenduda ühele ülesandele põhjalikult – sea need ka enda väljakutseteks!

9. Loobu kõike kontrollimast. On asju, mille muutmine on meie võimuses, ja asju, mida me muuta ei saa. Nende kahe vahel vahet teha on väga oluline. Eemaldu asjadest, mis sinu kontrollile ei allu ja keskendu nendele, mida sa kontrollida suudad. Kuid pea meeles, et mõnikord on ainus asi, mida sa teha saad, jälgida su enda suhtumist mingitesse asjadesse.

10. Oska öelda “ei” asjadele, mis sinu eesmärkide saavutamist ei toeta. Edukad inimesed teavad, et oma eesmärkide saavutamiseks peavad nad osakama “ei” öelda ülesannetele, tegevustele ja nõudmistele, mida esitavad sõbrad, pere ja kolleegid. Lühiajalises perspektiivis pead seda tehes küll pisukesest kohesest rahuolust natuke loovutama, kuid pikaajalises perspektiivis on asi seda väärt.

11. Loobu suhtlemisest mürgiste inimestega. Inimesed, kellega sa kõige rohkem aega koos veedad, teevad sind selliseks, nagu sa oled. On olemas sinust vähem ja enam ambitsioonikaid inimesi. Kui veedad palju aega nendega, kes on sinust vähem ambitsioonikad, langeb suure tõenäosusega ka sinu enda tahe midagi suurt ära teha. Kui aga veedad olulisel määral aega inimestega, kes on sinust ambitsioonikamad ning kellega koos olemine sulle suureks väljakutseks on, muutud sinagi edukamaks. Vaata enda ümber ringi ning mõtle, kas peaksid ehk mõningaid muudatusi tegema.

12. Loobu soovist kõigile meeldida. Ainus viis inimesi mitte pahandada on teha mitte midagi olulist.

13. Mõtle endast kui turunišist. Paljudele inimestele see nišš meeldib, kuid mõnedele kahtlemata mitte. Pole vahet, mida sa ette võtaksid, kogu “turgu” selliseks muuta, nagu oled sina, sul ei õnnestu. See kõik on loomulik ning sa ei pea oma käitumist kuidagi õigustama. Ainus asi, mida sa tegema pead, on jääma iseendaks ja võtma teadmiseks, et kasvav „vihkajate“ arv näitab seda, et teed olulisi asju.

14. Loobu sotsiaalmeedia- ja televisioonisõltuvusest. Probleem seisneb selles, et sa arvad, et sul on aega. Impulsiivne netis kolamine ja teleri vaatamine on kaasaegse ühiskonna haigused. Neid kahte aga ei peaks sa elust või eesmärkidest eemale põgenemiseks kunagi kasutama. Kui su eesmärgid neist kahest just ei sõltu, siis minimeeri (või kõrvalda) oma sõltuvus. Veelgi enam – panusta aega neisse tegevustesse, mis su elu rikastavad.

Allikas: LinkedIn