Kiudaineterikkad toiduained. Isegi väga võimsad blenderid ei saa kiudaineterikaste köögiviljadega, näiteks brokoliga, hästi hakkama.

Kivikõvaks külmunud puuviljad. Puuviljasmuutisid valmistada on tore ja need on väga maistavad. Mõnikord panevad inimesed blenderisse ka täiesti läbikülmunud puuvilju ja siis on tulemuseks tükiline jook, mis mõnikord võib sisaldada ka teravaservalisi puuviljaviile. Kui kasutad smuuti valmistamiseks külmutatud puuvilju, lase neil enne natuke toatemperatuuril sulada või kasta koos kilepakendiga sooja vette.

Pähklid. Kõik asjad, mis on sama kõvad kui pähklid (kohvioad, kakaooad), ei purune, teevad blenderi tera nüriks ja panevad mootorile liigselt koormust. Tulemuseks on kleepuv, mördilaadne pasta. Neid toiduaineid on parem jahvatada.

Tugeva lõhna ja maitsega toiduained. Kõik, millel on väga tugev lõhn ja maitse (näiteks küüslauk ja tšilli) võivad ennast blenderi kummitihendile niiviisi külge haakida, et nende maitset on tunda veel kaua aega hiljemgi. Teisisõnu, kui blenderdad marinaadi jaoks küüslauku, võid selle maitset tunda veel palju hiljem ka oma hommikusmuutis...

Liiga palju või liiga vähe vedelikku. Kui blender töötab ja sa sel ajal vedelikku pead lisama, tee seda aeglaselt, et ei tekiks vahtu ega pritsmeid. Samuti peab õige olema lisatava vedeliku kogus. Liiga vähe vedelikku blenderis jätab smuuti liiga paksuks, liiga palju vedelikku aga segab tihkemate toiduainete purustamist – neil ei teki teradega piisavat kontakti.

Kõik, mis sisaldab luid. Kui lisad blenderisse kana või kala, pead kindel olema, et need ei sisalda luid.

Liha. Blender ei ole hakklihamasin. Hea toidu puhul on olulised teatavasti maitsenüansid ja tekstuur, liha blenderdamine teeb sellest aga beebitoidu.

Köögitarvikud. Ära pane töötavasse blenderisse köögitarvikuid, eriti, kui need on plastmassist, klaasist või puidust. Need võivad hetkega kildudeks murduda ja kogu toidu rikkuda. Kui töötavas blenderis on vaja vältimatult mingit köögitarvikut kasutada, kasuta metallist lusikat ja hoia see terade haarest turvalises kauguses.

Päikesekuivatatud tomatid. Kui sul pole just ülivõimsat blenderit, ära proovi peenestada päikesekuivatatud tomateid. Nende nahasarnane tekstuur tekitab blenderis ummistuse. Kui tahad seda siiski proovida, leota tükid esmalt vees pehmemaks.

Tomatid. Tomatikastet ei maksa belnderis valmistada. Sellele lisandub liiga palju õhku ja kaste jääb lõpptulemusena kahvaturoosa jumega.

Kartulid. Kartuleid ja teisi sarnaseid tärkliserikkaid toiduaineid ei saa blenderdada – tulemus ei jää ühtlane. Seega, blender ei sobi kartulipudru valmistamiseks.

Kõik, mis on väga kuum. Kui kallad blenderisse väga kuuma vedelikku ja kaane sulged, võid oma käsi tõsiselt kahjustada – aur võib kaane pealt lüüa ja kogu köögi kuuma toitu täis pritsida.

Tainas. Blender ei ole köögikombain. Tainas saab väga vintske, kui sa just eriliselt ettevaatlik pole.

Ingver. Ingverit ei maksa blenderisse panna, ei kuivatatuna ega värskena. See on nii kiudaineterikas, et parem on lõigata kui blenderdada.

Pulbrid. Tahad panna blenderisse jahu, tuhksuhkrut ja küpsetuspulbrit? Parem sega need ained eelnevalt vedelikuga ja vajadusel mikserda hiljem.

Allikas: RD