Alustagem päeva liigutustega. Kes kaldub paksenemisele, ei tohi ühelgi juhul ka mitte üheks ainsaks päevaks loobuda hommikvõimlemisest. Sobivaim on tühja kõhuga teha pikem varajane jalutuskäik. Hommiktundidel on organism intensiivselt puhastustöödega tegevuses. Häiritakse teda selles liiga enneaegse söömisega, siis jäävad üleliigsed ained kehha ning peatuvad kudedes. Juurdetoodud toit aga muutub rasvaks, kuna veri pole veel puhastatud ega vastuvõtmisvõimeline. Rasv tekib päämiselt ebasoovitavates kehaosades. Järelikult toetage keha puhastustööd võimalikult tugevate liigutustega.

Loobuge hommikeinest. Hommikeine on kõigile kehakusele kalduvaile ohtlikuim söögiaeg. Loobuda ennelõunal võimalikult kõigest peale kuuma vee, sidrunivee või mõruda tee. Õun või veidi mõnd teist mitte väga magusat puuvilja on küllaldased esimeseks söögiajaks. Oh keha end tund või kaks tundi põhjalikult puhastanud, siis võib süüa juba tugevamat toitu.

Üleliigset rasva saab kaotada. Võimaldage enesele hommikul ja õhtul viis minutit aega ning muljuge kõik kehaosad, kus tekkinud ebatervislik rasvapolster, mõlema käega põhjalikult läbi. Sealjuures haarata sõrmedega sügavale rasvapolstrisse ning masseerida teda niikaua kuni vastav koht tugevasti punetab, tähistades vereringe elustumist. Masseerimist lõpetada energilise rusikatega kloppimisega.

Hästi-istuv puusavöö ei tee üksi saledamaks, vaid aitab ajajooksul kaasa ka rasvapolstri kadumisele. Silmas tuleb aga pidada, et ülemise ja alumise ääre kohal ei tekiks uus rasvakogunemine. Sellepärast on soovitav vööd vahetada ning kanda aegajalt mõni nädal teiste mõõtudega vöösid.

Ei tohi olla ühtki vägivaldset dieedikuuri. Vägivaldsed saleduskuurid ei kahjusta üksi tervist, vaid ka välimust, kuna nad tekitavad näkku sügavaid volte ja lasevad näojooni paista teravana ning sisselangenuna. Kahjutu, aga väga mõjuv on mõni kuu kord nädalas korraldada piima- või puuviljapäev, mil juua ainult 1 kuni 2 liitrit piima, milline jaotatud päeva peale väikesteks osadeks, või süüa ½ kuni 1 kg õunu, kirsse, apelsine või aprikoose. On näljatunne väga suur, võib erandina süüa ka mõne kuiviku või õhukese viilu röstitud saia.

Õige kehahoid omab tüseda naise juures suurima tähtsuse. Selg ei tohi olla kumer, rinnakorv sissetõmbunud, kõht lõdvana ettevõlvuv. Istumisel, käimisel, seismisel suruda alati õlad veidi tahapoole. Selg hoida sirgelt, kuid mitte õõnsalt, kõht sissetõmmatult, põlved liikugu nõtkelt. Keha kaal, eelkõige jooksmisel ja käimisel, ei tohi langeda kandadele, vaid esijalale. Säärane kehahoid muutub peagi igale harjumuseks, kuna ta aitab organismi hoida pingul ja nooruslikuna.

Lõtvunud kõhulihaseid, eriti nurgavoodis, tuleb vältida. Juba kolmandal päeval käterätikuid tugevasti kõhu ümber mähkida, et ülepingutatud lihased jälle normaalseks muutuksid. Neljandal kuni viiendal päeval teha juba järgmist harjutust: lamades suruda painutatud jalad tugevasti vastu madratsit. Selles asendis püüda vaagnaid paar korda tõsta ning lasta sama aeglaselt vajuda. Samas seisundis ajada põlved laiali ning lähendada jälle aegamööda, nagu tuleks ületada tugevat vastupanu. Kaheksandast päevast alates võib käte abil, jalgu liigutamata, korduvalt istukile tõusta.

Kes palju istub peab puhketundidel kehale liikumist võimaldama. Sellepärast lahkuge kodust varem ning pikendage teed töökohani. Alati silmas pidada reeglipärast seedimist, kuna eriti istuv töö sooltetegevuses häireid esile kutsudes soodustab rasvapolstri tekkimist.

Häid tulemusi kõhu-, puusa- ja taljejoone jaoks annavad järgmised kümme harjutust.

1. Sirutada pikali vaibale, asetada käed risti pea alla ning tõsta jalad, suletud kandadega, täisnurga all üles. Selles seisundis lugeda kümneni ja lasta siis aeglaselt langeda.

2. Jalgu tõsta aeglaselt samal viisil, kuid ainult kuuskümmend sentimeetrit maast ning teha suletud kandadega esmalt paremale, siis vasemale võimalikult suuri ringe.

3. Suletud jalgu uuesti kuuskümmend sentimeetrit põrnadale kõrgemale tõsta ning kummagi jalaga eraldi ringe teha.

4. Pikali maas lamades panna jalad kapi või mõne muu madala eseme alla, käed risti kukla taha ning tõusta nüüd aeglaselt istukile, misjärele sügavalt hingata – ning sama aelaselt uuesti tagasi laskuda.

5. Rind ette lükata, kõht sisse tõmmata, käed puusas teha ülakehaga ringe paremale, ette, vasemale ja taha.

6. Vasaku käega toetuda toolile või seinale ning tõsta paremat jalga küljele nii kõrgele kui võimalik. Seda korrata paar korda ning teha sama vasaku jalaga.

7. Samas seisundis teha algul parema, siis vasaku jalaga suuri ringe.

8. Püsti seistes hõljutada jalgu esmalt ette, siis taha nii kõrgele kui võimalik. Vastav käsi sel ajal ette sirutada. Harjutus on õige, kui jalg puudutab kätt.

9. Seista sirgelt suletud kandadega. Siis aeglaselt avatud põlvedega kükitada, sealjuures väljahingates. Sissehingamisel aeglaselt tõusta.

10. Võrdlemisi sageli käia väikeste sammudega varvastel ja ülestõstetud kätega mööda tuba.

Allikas: Ajakiri Maret, veebruar, 1936
Originaaltekst, kirjapilt muutmata