Praod huulte servades võivad viidata pärmseene infektsioonile suus. Kui magades kipub sul sülg suust välja voolama või kannad näiteks hambumuskapet, hakkavad bakterid paljunema ning need võivad moodustada põletiku tekkeks hea pinnase. Sellisel juhul tuleks kindlasti perearsti juurde pöörduda.

Ebaühtlane huulte värv võib tähendada midagi süütut, näiteks seda, et sõid just kommi, või ka näiteks olla maksahaiguse märgiks. Kui värvus ei taastu ning sul on ka muid murettekitavaid sümptomeid, külasta arsti. Ebaühtsat värvust võib huultel põhjustada ka suitsetamine.

Kui su huuled on paistes, nahal on lööve, huuled kipitavad, kurk sügeleb ja keel on paistes, tuleks otsemaid pöörduda erakorralise meditsiini osakonda, sul võib olla tõsine allergiline reaktsioon.

Kahvatute huulte põhjuseks on sageli päikesepuudus. See on hea ettekääne minna päikese kätte jalutama. Kui su nahk on ka mujal kahvatu, tuleb pöörduda arsti poole, sest sul võib olla aneemia või mõni muu haiguslik seisund.

Tundlikkus ja punetus huulte servades esineb mõnede allergiliste reaktsioonide puhul. Sageli on põhjuseks hambapasta või huulepulk. Uuri välja, mis seda tekitab, ning lõpeta toote tarbimine.

Külmaville tekitab herpese viirus. Tavaliselt on villi tekkimist tunda enne, kui see välja paistma hakkab, seega tuleb retseptiravim sellele esimesel võimalusel peale kanda. Samuti tuleks vältida üleliia tugevat päikest ja alat kanda SPF’iga kaitsekreemi.

Terved huuled on roosad, pehmed ja siledad. Nende tervena hoidmiseks tuleks juua palju vett, kasutada niisutavaid huulepalsameid ning külastada arsti, kui huultel tekivad haavad, mis ei parane.

Allikas: Good Housekeeping