Niklit leidub sõna otseses mõttes kõikjal. Sinu mobiiltelefonil? Jah. Köögitarvikutel? Jah. Isegi mõned kullast, hõbedast ja teemanditega kõrge kvaliteediga ehted võivad sisaldada nikliosi. Loomlikult leidub seda ainet ka mitmetes sentides ja müntides. Kuna seda hõbedast metalli leidub tavapäraselt vägagi paljudes igapäevaselt kodudes kasutatavates toodetes ja tarvikutes, siis suureneb iga aastaga nikliallergia käes kannatavate inimeste arv. Neil, keda see allergia piinab, võib pärast nikliga kokkupuudet esineda nahal sügelevat, punetavat ja põletikulist löövet, mida tuntakse ka kui dermatiit või ekseem. Enim mõjutab see allergia tavaliselt kõrvu, randmeid ja alakõhtu. Kuid arvestades suurenenud tundlikkust, pakuvad mitmed tarbeesemeid tootvad firmad ka niklivabu alternatiive. Kui sa pole kindel, kas sinu uhiuus röster sisaldab seda salakavalat koostisosa, saad soetada ka niklitesti ning selle lihtsasti kodus läbi viia. „Kui oledki nikli vastu allergiline, ei pea sa endale kohe uut mobiiltelefoni ostma jooksma – on mitmeid telefoniümbriseid, mis samuti kaitset pakuvad,“ sõnab Clifford Basset, New Yorgi Allergia- ja Astma Hoolduskliiniku asutaja ja meditsiinijuht ning raamatu „The New Allergy Solution: Supercharge Resistance, Slash Medication, Stop Suffering“ autor. „Kui tegemist on väikese kogusega, võib ka toode või aine, mis end metalliga seob või seda katab, moodustada mingil viisil kaitsekihi – ka läbipaistvast küünelakist võib vahel piisata.“

Hooajalised allergiad

Kliimamuutused ja uued ilmastikutingimused, mis võtavad üle kogu maailma, ei saa mitte ainult hukatuslikuks meid ümbritsevale keskkonnale, vaid ka sinu hooajalistele allergiatele ning põskkoobaste tervisele. New Hampshire’i ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt algab kevad iga aastaga varem ja kestab pikemalt. Seda tänu leebetele talveperioodidele ja vähesele lumele. Seda üleminekult talvelt kevadele, mida tuntakse ka kui kevadist akent, näeme toimumas üha varem ning see omakorda tähendab, et sama eeskuju järgivad ka kevadised allergiad – need saabuvad juba varakult ja kestavad kauem kui kunagi varem. Teised uuringud on näidanud, et suurenenud süsinikdioksiidi tase ning teatud tüüpi saastatus võivad samuti õietolmu intensiivsemaks muuta. Seega mõjutavad need ka suurema tõenäosusega inimesi, kelle allergia on tavapäraselt kerge. Kui soovid vältida seda, et veedad kevadhooaja maadeldes tüütute hooajaliste allergiate sümptomitega nagu aevastamine, sügelevad silmad ja „kraapiv“ kurk, siis soovitab dr Bassett veeta õietolmu levimise kõrgaegadel vähem aega õues, eriti õitsvate puude läheduses. „Võiksid samuti olla ettevaatlik tuulistel päevadel, kanda päikeseprille, mütsi ja muud kaitsvat varustust. Varu kindlasti ka teatud tüüpi ravimeid, nagu antihistamiine ja allergilise nohu vastu mõeldud ninaspreisid, et sümptomeid juba varakult leevendada,“ märgib ta.

Mürgipuu ja luuderohi

Dr Bassetti sõnul levivad need löövet tekitavad taimed tänapäeval rohkem kui kunagi varem. „Taimed on suuremad ja sisaldavad ka rohkem õietolmu,“ ütleb ta. Mitmed teadlased usuvad, et globaalne soojenemine võib selle probleemi taga olla, kuna soe ilm ja suurenenud süsinikdioksiidi sisaldus õhus annab taimedele jõudu kasvada kiiremini, suuremaks ja tugevamaks – seetõttu on ka nende põhjustatud reaktsioonid tugevamad. Kuigi enamik lööbeid kaob ilma ravita, soovitab dr Bassett tungivalt hankida käsimüügis pakutav allergiakreem, mis vähendab sügelust ja valu. Tõsisematel juhtudel võib vaja minna ka retseptiravimit. Kui sul on raskusi hingamise või neelamisega, kui lööve on levinud üle kogu keha või kui sinu silmad on paistes, mine koheselt arsti juurde.

Ravimid

Kas tead seda hetke, mil arst küsib, kas sa oled mõne ravimi vastu allergiline ja sa vastad eitavalt, kuid tegelikult pole sul õrna aimugi. Loodad vaikides, et sa just ei valetanud oma arstile ega sure mõne seni tundmatu allergia tõttu, mille on põhjustanud uus ravim? Ei, sa pole selles olukorras üksi. Enamik inimesi tõepoolest ei tea, et nad on mõne ravimi või selle koostisosa vastu allergilised, kuni neil tekib reaktsioon. See on hirmus, kuna ravimitest põhjustatud allergiad on samuti tõusujoonel.

Kuigi tehniliselt võivad kõik ravimid allergilist reaktsiooni esile kutsuda, on antibiootikumid nagu penitsilliin, amoksitsilliin ja põletikuvastased ravimid nagu ibuprofeen ja naprokseen levinuimad “süüdlased”. Enamik ravimite põhjustatud reaktsioonid on kerged. Sümptomite hulka kuuluvad näiteks nõgestõbi, lööve või palavik. Oluline on teada, et allergiline reaktsioon ei pruugi tekkida juba pärast üht ravimi annust. See võib tekkida ka siis, kui oled ravimit juba mõned korrad võtnud. Kui arvad, et võid olla mõne ravimi vastu allergiline, lõpeta selle tarbimine ja räägi oma arstiga, kes suure tõenäosusega saab siis välja kirjutada alternatiivse variandi.

Toidud

Iga aastaga suureneb märkimisväärselt nende täiskasvanute ja laste arv, keda kiusab mingit tüüpi toiduallergia või -tundlikkus. Teadlased püüavad siiani välja selgitada, miks on toiduallergiad tänapäeval niivõrd levinud. Üheks peamiseks teooriaks on igapäevaelu üle puhastamine (seda mõistet kutsutakse ka „hügieeni hüpoteesiks“), mis põhjustab soolestikus kasulike bakterite arvu vähenemist. Järgmise teooria kohaselt hävitavad tänapäevased vaktsiinid sellist tüüpi haigusi, mis annaks meie immuunsussüsteemile midagi, mille vastu võidelda. Seega astub see vastu tavapäraselt ohutumatele ärritajatele.

Toidud, mis kipuvad enim allergilisi reaktsioone tekitama on soja, pähklid, piim, munad, kala ja nisu. Seega, ole kindlasti tähelepanelik, kui pärast neist mõne söömist end halvasti tunned. Kahjuks on ainus viis allergilise reaktsiooni tekke vältimiseks eemaldada oma menüüst täielikult see toiduaine või ärritaja. Kui kahtlustad endal mõnd allergiat, räägi sellest oma arstile, kes seejärel sulle vastavad analüüsid korraldab.

Koduloomad

Kahjuks on allergiad loomade vastu üsna levinud. Hea uudis on see, et kui oled allergiline ühe kassi- või koeratõu vastu, ei tähenda veel, et oled allergiline kõikide tõugude vastu. Sellist asja nagu „hüpoallergeenne“ loom pole olemas. Enamik teadlasi usuvad pigem sellesse, et ülitundlik immuunsussüsteem reageerib looma uriinile, süljele või kõõmale, mis põhjustabki reaktsiooni. Sarnaselt teistele allergiatele on ka siin sümptomiteks sügelus, aevastamine, lööve või nõgestõbi. Ainsaks ennetusviisiks on loomadega kokkupuute vältimine. Kuid ära veel oma koduloomast loobu. Sa võid siiski saada ta alles jätta, olenevalt sinu reaktsiooni tõsidusest. „Püüa vältida looma ligipääsu allergia käes kannatava inimese magamistuppa ja veel parem – kasuta selles toas või terves kodus õhupuhastajat, mis suudab vähendada aktiivsete looma allergeenide kogust õhus,“ jagab dr Bassett soovitusi.

Putukad

Enamikel inimestel on mingit tüüpi negatiivne reaktsioon pärast putukahammustust või nõelamist nagu näiteks paistetus või sügelus kahjustunud kohal. Ideaalseks näiteks on sääsehammustus. Kuid on neid, kes võivad pärast hammustust või nõelamist kogeda palju tõsisemaid, üle keha levivaid reaktsioone, mis võivad olla ka eluohtlikud. Tõsine ja potentsiaalselt eluohtlik reaktsioon nagu hingamisraskused, paistetus, mis levib kahjustunud kohast kehal kaugemale ja kõhukrambid, oksendamine või kõhulahtisus nõuavad kohest arsti sekkumist. Maailmas on viis putukat, kelle nõelamine võib kõige tõenäolisemalt tekitada allergilist reaktsiooni: mesilane, vaablane, herilane, metsherilane ja punane sipelgas. Seega, ole ettevaatlik, kui nende ohtlike putukatega kokku puutud. Taaskord on vältimine kõige kindlam ja tähtsam samm, kui sul on putukaallergia. Nii et tee kindlaks, et kannad väljas alati jalanõusid ja jälgi end ümbritsevat keskkonda.

Allikas: RD