Ära kitku nahariba küüne servas. See ei ole katkine küüs, mis lahtiselt ripub. Kui kitkud nahariba küüne servas, teed endale meeletult haiget ja lisaks tekitab see pisikese haavandi, mida võivad nakatada bakterid – tulemuseks on punetav ja turses koht, mille soovitame paranemise ajaks (paariks päevaks) plaastriga kinni katta.

Ära süga sääsehammustust. Kui sääsed hammustavad, kandub osa nende süljest meie nahale. Sügelust tekitab immuunreaktsioon, mis on tingitud süljes sisalduvatest proteiinidest. Uuringud tõestavad, et sügamine aktiveerib inimese aju sellist osa, mis tekitab head ja hinnatud tunnet. Kui jätkad sügamist, ärritad haava ja seda ümbritsevat ala. See põhjustab aga immuunsüsteemi reaktsiooni, mistõttu läheb see koht paiste ja sügeleb veel enam. Määri sääsehammustusele midagi, mis sügelust leevendab – vastavad vahendid on apteegis müügil. Abiks on ka jääkott, sest külm alandab paistetust.

Ära pigista komedoone. Sama kehtib ka rasupunnide kohta. Peegli ees võib tekkida ahvatlus pigistada rasune mädapunn katki, kuid punnide pigistamine põhjustab nahaärritust, armistab nahka ja põhjustab punetust. Mine kosmeetiku või nahaarsti juurde – nemad oskavad soovitada õigeid hooldusvahendeid või kui vaja, siis ka ravimeid, mis muudavad naha punnidest priiks.

Ära noki koorikuga kärna. Ideaalis peaksid soovima, et kärna ei tekikski. Nahakahjustust peab hoidma puhtana ja niisutatuna, sest nii paraneb see kiiremini. Kooriku tekkimine tähendab, et arm on ära kuivanud ehk see paraneb aeglasemini. Kui haavale on tekkinud aga punakas kärn, siis ära noki seda. Kärna all uuenevad naharakud ja haav paraneb. Kui tõmbad kooriku ära, võib kaasa tulla ka uus nahk ehk paranev haav läheb uuesti katki ja kogu protsess algab otsast. Nädala või kahe jooksul peaks koorik ise ära tulema.

Ära pigista villi. Villi kattev nahakiht hoiab seda steriilsena ja kaitseb nakkuste eest. Kui vill on aga jalal ja see segab käimist, siis on selleks lahendus – kasuta spetsiaalseid villiplaastreid.

Ära kratsi kulunud küünevärvi. Kindlasti tead hetke, kui märkad, et küünevärv on siit-sealt kulunud, olukord ei meeldi sulle üldse ja hakkad küüntelt ülejäänud värvi maha kratsima. See on vale, sest küüsi kraapides kahjustad ka küüne pealmist kihti. Laki eemaldamiseks kasuta hoopis atsetoonivaba küünelakieemaldajat.

Ära hõõru väsinud silmi. See tundub värskendav ja pisut ergastav tegevus, kuid silmi ümbritsev nahk on imeõhuke (0,05 mm). Silmade hõõrumisel võivad puruneda silmi ümbritsevad veresooned – tulemuseks tumedad silmaalused. Lisaks võib mustade kätega silmade hõõrumine tekitada erinevaid haigusi, sest bakterid ja mustus puutub nahaga kokku. Muide, mustade kätega silmade hõõrumine on ka tüüpiline põhjus, miks inimesed saavad gripiviiruse.

Allikas: RD