Olgu selleks näopuhastuspiim, -vesi või hoopis mask, ükski nahahooldustoode ei tohiks tekitada tunnet nagu su nahk põleks. Tegemist on hoopis allergilise reaktsiooniga, mille käigus su naha loomulik kaitsemehhanism proovib seda mõne toote koostisosa eest kaitsta. Ära piinle ilu nimel – pese toode nahalt kohe maha.

Ohumärk: koged kerget põletustunnet kasutades toodet, mida oled ka varem kasutanud

See stsenaarium on eelnevast erinev, sest su nahk on juba seda toodet "kohanud" ega pole selle vastu allergiline. Küll aga on see tavapärane (eriti toodete puhul, mis sisaldavat alkoholi või kuivatavad nahka), kui sul on tundlikum nahk. Tundliku naha puhul on väga oluline, et eelistaksid tooteid, mis sobivad just sinu nahatüübile. Teine võimalus on ka, et kasutad seda toodet liiga palju või liiga tihti. Tavaliselt on herneterasuurune kogus toodet terve näo katmiseks piisav. Ära kasuta rohkem ega tihedamini kui pakendil soovitatud.

Ohumärk: su nahk kuivab ja ketendab

Kui seda juhtub just nina ja huulte ümbruses, võib olla, et kasutad liiga palju mõnda aknevastast toodet, mis "koorib" nahka ja ärritab seda liigselt, tekitades kerget põletustunnet. Nende toodete töö on ka peita kortsukesi, pigmendilaike ja muuta nahka nooruslikumaks, aga kui su nahk on seetõttu pidevalt ketendav, punetav ja tundlik, ei pruugi olla tegemist kõige sobivamate variantidega. Pikaajaline stress võib naha vananemisprotsessi hoopis kiirendada, mistõttu vähenda toote kasutamist oluliselt ja kata nahk hoopis õrna niisutajaga. Kui ärritus ei tagane, vaheta toodet.

Ohumärk: su nahale tekib lööve või isegi villid

Tihti tundub vastupandamatu proovida mõnda lahedas pakendis toodet, mille kohta ajakirjast lugesid, aga see, et toode sobis mõnele teisele inimesele, ei tähenda, et tegemist on universaalse imevahendiga. Lisaks mõnele innovaatilisele koostisosale, millega seda toodet on rikastatud, võib see sisaldada ka allergeene või muid ärritavaid osakesi, mille ülesanne on muuta nahk siidisemaks või tagada meeldiv lõhnaelamus. Kui aga su nahale tekib juba paari pealekandmise järel lööve, on tegemist tootega, mis sulle kindlasti ei sobi.

Ohumärk: nahale tekivad päevitamisjärgselt ootamatud pigmendilaigud

Kui märkad oma nahal ootamatult tekkinud tedretähne, tumedaid laigukesi või päikesepõletust, ei kasuta sa tõenäoliselt piisavalt tugevat päikesekaitsekreemi. Kui aga märkad peale uue toote kasutuselevõttu pigmendimuutusi, eriti põsesarnadel, võib olla tegemist harvaesineva allergilise reaktsiooniga. Lõpeta nende toodete kasutamine ja küll su nahk peatselt taastub. Olenemata sellest, milliseid ilutooteid sa igapäevaselt kasutad, kanna nahale peale puhastamist kindlasti ka vähemalt SPF 30 päikesekaitsefaktoriga kreemi.

Ohumärk: su nahk muutub punaseks ja ärritunuks pärast aknevastaste toodete kasutamist

Vastupidiselt sellele, mida paljud inimesed arvavad, ei tekita täiskasvanute aknet sama bakter ja rasu, mis on süüdi teismeeas kimbutanud vistrike puhul. See tähendab, et tooted, mida kasutasid noorena, võivad täna sinu nahka hoopis ärritada ja kuivatada, mis muudab su naha veelgi punasemaks, tundlikumaks ja võib aknet süvendada. Tee kindlaks, et tooted, mida kasutad, ei ummistaks poore ega sisaldaks mineraalseid õlisid või kookosõli. Võimalik, et vajad retseptiravimit, mis on jõulisem, aga ei tekita ärritust. Palu abi oma nahaarstilt.

Ohumärk: su nahk on peale teatud toote kasutamist rasusem kui tavaliselt

Kui avastad, et su nahk on pärast kindla toote kasutamist rasusem kui muidu, on see märk sellest, et toode võib eemaldada su nahalt loomuliku rasukihi. Nahk kaitseb sind mustuse ja vabade radikaalide eest, aga selleks vajab ta tervislikus tasakaalus niiskust ning ülepesemine või teatud toodete kasutamine võib seda tasakaalu kahjustada. Kui kasutad liiga intensiivseid tooteid või ei niisuta nahka piisavalt, kompenseerib nahk seda ja toodab veelgi rohkem rasu. Eelista kreeme või seerumeid, mis sisaldavad naha niisutamiseks hüaluroonhapet ja kasuta puhastamiseks õrnu puhastusvahendeid.

Ohumärk: tunned üle keha sügelust

Sel juhul võib olla tegemist allergilise reaktsiooniga mõne nahahooldustoote vastu või hoopis millegi vastu, mida sa sisse hingasid või sõid. Kõige targem oleks loobuda kõigist toodetest mingiks ajaks ja seejärel ükshaaval neid taas tarvitama hakata. Sel juhul avastad kohe, milline toode reaktsioonis süüdi oli. Allergia kadumiseks võib kuluda vähemalt paar-kolm nädalat, mistõttu pead olema kannatlik.

Allikas: RD