Suhkru söömine, eriti rafineeritud suhkru, mida on magusama maitse saamiseks lisatud toitudesse ja jookidesse, on üks peamisi faktoreid, mis põhjustab rasva ladestumist kõhupiirkonna tähtsate organite ümber. Glükoos ja fruktoos, mis suhkrust tulenevad, on kerged süsivesikud, mis imenduvad lühikese ajaga vereringesse ja seedeelundkonda, vallandades energiat. Kui süüa aga liiga palju suhkrut, muutub see organismis glükogeeniks ning ladestub rasvkudedesse. Liigne suhkru söömine viib ka veresuhkru taseme kiirelt kõrgele, mis ergutab suure koguse insuliini vabanemist. See võib omakorda tekitada insuliiniresistentsust, mida seostatakse metaboolse sündroomiga. Kui eemaldad oma toidulaualt kõik magustatud toidud ja joogid, kaasaarvatud puuviljamahlad, on see juba täna üks parimaid asju, mida kõhurasvast vabanemiseks teha saad. Õpi armastama väikestes kogustes looduslikke magusaineid nagu värsked puuviljad, toormesi ja datlid.

Söö rohkem valku

Valk on üks makrotoitaine, mis võib tõepoolest aidata kõhurasva vastu võidelda. Kui tarbid rohkem valku, hoiab see su kõhu kauem täis ja vähendab näljahormooni greliin, aidates sul tunduvalt vähendada päeva jooksul tarbitavate kalorite kogust. Kõrge proteiinisisaldusega toidud, mis kõik sisaldavad seda 20 kuni 30 grammi, võivad aidata ka rohkem kaloreid põletada, kiirendades keha ainevahetust. Söö kuni kolm kõrge valgusisaldusega toidukorda päevas, et hoida tühi kõht ja isud kontrolli all. Head valgurikkad toidud on linnuliha, tailiha, munad, värske kala ja muud mereannid, kodujuust ning jogurt. Lisa vähemalt üks kuni kaks neist toiduainetest oma igasse toidukorda ja tervita peagi saledamat pihajoont.

Tarbi rohkem kiudaineid

Andes oma kehale rohkem kiudaineid, eriti kergesti lahustuvaid kiudaineid, mida leidub kaerahelvestes, chia seemnetes, kaunviljades, puu- ja juurviljades, võib see aidata takistada rasvade ladestumist kõhupiirkonda. Teelehe väliskest, mida lisandub ka mitmetes toidulisandites, on veel üks suurepärane kiudainete allikas – ja selles pole ühtki kalorit. Kiudained paisuvad vee abil, tekitades kiiremini täiskõhutunde. Samuti aitavad need vähendada toidust tulenevate rasvade imendumist, sidudes endaga sapphapped, mida on vaja toidurasvade seedimiseks. Kiudained suudavad end siduda ka suhkru ja teiste süsivesikutega, vähendades või takistades nende imendumist vereringesse.

Joo teed

Kõhurasva võib aidata vähendada see, kui jood päevas mitu tassi teed. Roheline tee on hea valik, aga ka tee, mis on valmistatud erinevate teepõõsaste lehtedest nagu näiteks oolongi tee ning kääritamata valge tee, on sama efektiivsed. Tees sisalduvad katehhiinid kiirendavad ainevahetust ja rasvade põletamist, stimuleerides maksa – eriti hästi toimib see koostöös füüsilise aktiivsusega. Teised rasvu põletavad teed on näiteks piparmünditee, mis on tuntud oma isusid vähendavate omaduste poolest; samuti punane rooibose tee, milles sisaldub flavonoid nimega aspalatiin. See vähendab neid stressihormoone, mis mõjutavad kaalutõusu.

Ole füüsilised aktiivne

Istuv eluviis on üks suurimaid riske, mis mõjutab otseselt ülekaalu ja diabeedi teket. Igasugune liikumine tuleb kasuks – ka kõik need väikesed liigutused, mida päeva jooksul teeme (nagu laua all varvaste liigutamine või telefoniga rääkimise ajal mööda tuba ringi kõndimine). Liigutused, mis ei ole otseselt seotud treenimisega, võivad päeva jooksul moodustada juba 50 % kogu vajalikust energiakulust. Seda just inimese puhul, kes on kogu päeva vätel tegus. Lihtsad tegevused nagu lifti kasutamise asemel trepist kõndimine või lõunapausi ajal väikese jalutuskäigu tegemine võivad aidata kaloreid põletada ja rasvu vähendada.

Rahusta oma meeli

Jooga ja meditatsioon võivad aidata rasvu põletada, see on kindek. Seda mitte aga nii palju nendega kaasnevate füüsiliste liigutuste kaudu, aga pigem tänu nende meeli rahustavale ja lõõgastavale mõjule. Mitmed teadusuuringud on seostanud kõrget stressihormoon kortisooli taset kaalutõusuga, seda eriti kõhupiirkonnas. Parimate tulemuste saavutamiseks tee iga päev vähemalt 20 minutit joogaharjutusi või veelgi enam, avasta meditatsioon.

Treeni regulaarselt

Regulaarne trenn on kaalukaotuse ja saavutatud tulemuse hoidmise juures väga oluline. Kuna aga puudub kindel üksmeel, kas ideaalseks trenniks on aeroobne või vastupidavustreening, on parimaks valikuks teha natuke mõlemat. Vastupidavustreening on eriti oluline üle 30aastastele, kelle luude tihendus võib vastupidisel juhul kannatada. Vastupidiselt laialdaselt levinud arvamusele ei aita kõige tavalisemad kõhulihaste harjutused kõhurasva lihtsalt ära sulatada – küll aga aitavad need lihaseid tugevdada, mis omakorda muudab seda probleemset piirkonda tugevamaks. Kuna lihasmass suudab puhkeasendis rohkem rasvu ja energiat põletada kui rasvkude, võivad need tõepoolest aidata kaasa sihvakama talje saavutamisele.

Väldi alkoholi

Termini “õllekõht” nimetus pole asjata selline. Alkoholi tarbimist on juba aegade algusest seostatud kõhu rasvumisega ning see võib olla kõige lihtsamaks põhjuseks, mis takistab kilode kadumist. Alkohol ei sisalda vaid palju kaloreid, vaid see on ka üks keha eelistatumaid kütuseid. Seega, kui alkoholi tarbid, saadab keha kõik teised makrotoitained koheselt „lattu“ (ehk kõhule, aga ka tagumikule ja reitele). Alkohol on ka kurikuulus selle poolest, et see vähendab sinu enesekontrolli ja vastupanuvõimet, seega on selle mõju all kerge liiga palju süüa ja juua.

Maga korralik ööuni

Kui sa mõistad, kuidas unepuudus ülekaalule mõjub, mõistad ka, kui tähtis on igal ööl piisavalt magada. Uni reguleerib endokriinset regulatsiooni, mis aitab hoida õiget tasakaalu näljahormoon greliini ja küllastustunde hormoon leptiini vahel. Unepuudus suurendab isu, insuliiniresistentsust ja stressihormooni kortisool, mis kõik mõjutavad organismis rasvade ladestumist. Tee kindlaks, et magaksid igal ööl vähemalt seitse tundi.

Allikas: RD, Catwalki arhiiv