Tekkepõhjused

Pole teada, miks kuperoosa täpselt tekib. Küll aga väheneb inimese vananedes väikeste veresoonte arv nahas ja ülejäänud veresooned laienevad, nende läbilaskvus suureneb ja need muutuvad käänulisteks – nahk muutub samal ajal õrnemaks ja õhemaks. Põhjuste seas, mis kuperoosa teket soodustavad, loetles doktor just naha loomulikku vananemisprotsessi, aga ka pärilikku eelsoodumust (seega, kui su emal esineb kuperoosat, ei pääse sellest suure tõenäosusega ka sina), päikesekahjustusi, steroidkahjustusi ja sidekoehaigusi. Nahka kahjustavad ja kuperoosa esinemise tõenäosust suurendavad ka temperatuuride kõikumine (eriti ohtlik näiteks siis, kui suundud saunalavalt lumehange), liigne kuumus ja külmus ning tuul. Eraldi rõhutas doktor Põdramägi veresoontekahjustuste ühte suuremat põhjustajat – päikest, eriti aga kuuma lõunamaade päikest.

Ennetamine ja ravi

Kõige olulisema ennetava meetodina mainib arst vajadust alati kaitsta nahka UV-kiirte eest. Kui igapäevaselt päikesekreemi kasutamine ei tundu mugav, eelista päevakreemi, millel on päikesekaitsefaktor juba sees.

Oluline on teada, et näonaha punetust ja õhetushooge soodustavad ka füüsiline ja emotsionaalne pinge, kuumad ja vürtsised toidud ning joogid, alkohol, kofeiin ja teatud toiduained nagu tomatid, tsitruselised, sojakastmed, äädikas ja tugevamaitselised juustud.

Kui kuperoosa on juba tekkinud, on oluline kasutada õigeid hooldusvahendeid. Kindlasti tuleks vältida naha tugevat hõõrumist ja pesta nägu vaid leebete leelisevabade spetsiaalsete toodetega. Doktori sõnul toimivad kuperoosse naha hoolduses hästi K-vitamiini sisaldusega kreemid, mis vähendavad punetust, verevalumeid ja laienenud kapillaare. Hästi mõjuvad ka kreemid, mis sisaldavad C-vitamiini – need tugevdavad veresoonte seinu.

Hea uudis on, et kuperoosat saab ravida – kõige kaasaegsemad ja ohutumad on kuperoosa eemaldamiseks veresoonte valguslaserid ja impulssvalgusallikad. Ravi tuleks alustada perearsti konsultatsioonist ja kaasata seejärel vajadusel naha- ja/või veresoontearst.