Mari Sotter (27) on 177 sentimeetri pikkune naine, kes teeb modellitööd juba viimased 12 aastat. Tal on kõrgharidus reklaami ja imagoloogia erialal ning kuulub EMA modelliagentuuri. Esimese välisreisi modellina tegi ta 15-aastasena – Milanosse. „Olin eluaeg olnud väga väike ja ka lühike ning seetõttu ei mõelnud ma kunagi modellindusest, kuni päevani, mil jooksin Paolo Moglia (tema avastas ka Carmen Kassi – toim) auto ette,” meenutab Mari.


Foto: Lilian Merila/modellialbum

Töö ja õppetunnid

Peale Milano on ta töötanud Tokyos, Pariisis, Istanbulis, Berliinis ja Helsingis. „Modellina reisimine kasvatas mind iseseisvaks ja kujundas minu väärtsuhinnanguid. Modellielu ei ole sugugi alati lihtne ja kohati isegi päris üksik, aga teisalt olen tänu modellindusele leidnud endale elus asendamatud sõbrad. Ma arvan, et selles maailmas olemine paneb tõsiselt hindama pärisasju ja mitte hoolima võltsväärtustest,” arutleb ta. Praegu töötab Mari peamiselt Eestis, kuigi ainult modellindusest siin ära ei ela. „Eestis ja mujal töötamine erinevadki eelkõige tasude poolest, aga mulle meeldib kõige rohkem maailmas just Eestis töötada. Meil on imelised disainerid ja modellid, keda saan kutsuda oma sõpradeks, mistõttu ei tundugi siin see modellitöö niivõrd töö.” Igapäevaselt töötab Mari modelliagentuuris ICON booker'ina ja omandab Tallinna ülikoolis klassiõpetaja magistrikraadi.

Modellitöös paelub teda enim võimalus mängida erinevaid karaktereid. „Arvan, et tavaelus olen üpris silmapaistamatu, tavaline meigita inimene.” Tähtsamaks õppetunniks, mida modellitöö on talle andnud, peab ta oskust võltsi ja tõelise eristada. „Usun, et just seetõttu olen enda ümber suutnud koguda nii palju päriselt ilusaid, häid ja siiraid inimesi.”

Armastab väga magusat

Küsimusele, kuidas ta end vormis hoiab, vastab Mari, et kuigi tal on geenidega vedanud, peab ta siiski vaatama, mida suhu pistab. „Kuna ma ei ole enam 15, kuid armastan maiustusi sama palju kui lapsed, siis pean jälgima et liigutaksin ennast piisavalt, et kõik sissesöödud hea ja parem ära kulutada. Mulle meeldib väga joosta ja ujuda.” Veel meeldib talle suusatada ja uusimaks avastuseks spordimaailmas on lainesurf: „See on kindlasti mu uus lemmikasi maailmas!”

Muide, modell ei kasuta peaaegu kunagi ühistransporti ja liigub selle asemel palju ringi hoopis jalgrattaga, kuid mitte ainult – ta ütleb, et Tallinn on nii väike linn, et kui vähegi aega on, saab igale poole ka jalgsi minna.

Brita Piht (27) ei ole juba aastaid ühegi modelliagentuuriga seotud, ometi näeb teda kõigi Eesti oluliste moeürituste lavadel. „Tänu pea 14-aastasele modellitöö kogemusele olen saanud palju kontakte, kes mulle tööd pakuvad.”


Foto: Yuri Hahhalev/modellialbum

Brita modellitöö algas 13-aastaselt, kui ta leidis sõbrannaga ajakirja Stiina vahelt üle-Eestilise modelliotsingu (seda korraldas toona väga edukas agentuur Baltic Models – toim) kuulutuse ja oma kodulinna voorus osales. „Mõne aja pärast algas meie koostöö Stiina kaanepildistamisega. Paari kuu möödudes sain 14-aastaseks ning siis saadeti mind kuueks nädalaks Tokyosse esimesele tööreisile. Seal sain ka esimese moe-show kogemuse. Tänu modellindusele olen saanud veel külastada Kreekat, Türgit ja Itaaliat.”

Õpetaja ja ema

Brita töötab juba kolmandat aastat algkooliõpetajana ja modellindus on talle hetkel hobi – hobi, mille raames kaunistab ta näiteks ka Tiina Talumehe reklaamikampaaniaid. „Olen väga õnnelik, et mulle on elus selline võimalus antud. Pildistamistel, reklaamvõtetel ja show'del saan suhelda uute, põnevate ja loominguliste inimestega ning tihtipeale ka juba tuttavatega, kellest nii mõnigi on lähedaseks sõbraks saanud.”


Tiina by Tiina Talumees kampaania. Foto: Oliver Moosus

Põhitöö kõrvalt õpib ta eripedagoogikat ja kodus kasvab ka kohe viieseks saav tütar Miti. „Seega on elutempo üsna kiire ja ajanappuse tõttu tuleb nii mõnestki modellitöö pakkumisest loobuda. Vaba aja pühendan enda ja oma tütre ühistele ettevõtmistele. Eriti pikalt võtame aja maha suviti, kui õpetajatel on koolivaheaeg. Tänu sellele olen saanud alati oma lapsele pakkuda lasteaiast vaba suve. Meil on olnud võimalus ka koos modellitööd teha – siis on küll uhke tunne olnud,” räägib Brita.


Pärast koos tütrega poseerimist Port Arturi moeajakirja pildistamisel, 2016. Foto: erakogu

Ljudmilla Jefimova (30) on 178 sentimeetri pikkune naine, kes on sarnaselt Britale iseendale agendiks ja ei kuulu seega ühegi modelliagentuuri hingekirja. „Kliendid juba tunnevad mind hästi ja kirjutavad otse.”


Testpildistamine, 2011. Foto: Elina ja Silvia Kurr/modellialbum

Modellindusega hakkas naine tegelema 16-aastaselt, kolm aastat hiljem sõitis esmakordselt välismaale tööle. Rahvusvahelise karjääri lõpetas ta kaks aastat tagasi. „Olen väga tänulik Katrin Rannavälile (E.M.A modelliagentuuri juhile – toim) – tema on see inimene, kes mu „avastas” ja andis mulle elus suure võimaluse modellitööd teha,” on Ljudmilla tänulik.

Kümne välismaal töötatud aasta jooksul veetis ta enamiku ajast Milanos ja Pariisis, muuhulgas töötas paar aastat Christian Diori moemajas Pariisis fitting-modellina. „Nägin lähedalt, kuidas luuakse neid uskumatult ilusaid couture-kollektsioone. Veel olen töötanud Versace moemajas Milanos samuti fitting-modellina ja tegin kaasa kõikidel presentatsioonidel (väikesed show'd). Olen suhelnud Donatella Versacega, kes on mitte ainult andekas disainer, vaid ka väga tore ja sõbralik inimene. Ühel korral olen teinud ka Salvatore Ferragamo show'd ja veel tegin hästi palju väikeseid presentatsioone sellistele brändidele nagu Chloé, Gucci, Bally, Alberta Ferretti, Emilio Pucci, Iceberg jt. Viimased neli aasatat olen töötanud Alexander McQueeni, Celine'i ja Giambattista Valliga,” loetleb Ljudmilla.


Alexander McQueeni showroom'is Pariisis, 2012. Foto: erakogu

Avas oma agentuuri

Kuigi temast ei saanud tippmodelli, on ta siiski väga tänulik ja õnnelik, et sai pidevalt tööd, teenis raha ja sai teha koostööd moemaailma kuulsate ja andekate inimestega. Omandatud kogemused suunas ta aga koos sõbranna ja nüüdse partneri Anna Kurkovaga ühisesse ettevõtmisse – naised juhivad ühiselt modelliagentuuuri AL Model Management. „Soovime oma kogemusi teistele edasi anda. Usume sellesse, et meie modellid jõuavad kaugele ja teeme selleks kõik, mis meist sõltub.”


Pärast Alexander McQueeni presentatsiooni Pariisis. 2011. Foto: erakogu

Ljudmilla on lõpetanud ettevõtluskõrgkoolis Mainor personalijuhtimise eriala. „Mind on alati huvitanud psühholoogia. Kaks aastat tagasi hakkasin õpima Riias Gestalt Instituudis. Üritan teha mitut asja koos – töötada, õppida ja modellindusega tegeleda.”

Naise suureks hobiks on tennis, millega tegeleb kirglikult juba kaks aastat ja liigutada püüab ta end iga päev igal võimalusel. „Olin 25-nda eluaastani see õnnelik inimene, kes sõi, mida tahtis, seejuures juurde võtmata. Mingi hetk hakkasin aga juurde võtma ja nii tulebki end siiski jälgida. Kui on palju tööd ja sportida ei jõua, siis jälgin eriti, mida suhu panen.”

Ljudmilla naudib reisimist ja ka Eestis uute paikade avastamist. „Igal õhtul enne magama minekut vaatan filme. Kõik räägivad, et ma saan seda endale lubada selle momendini, kuni tulevad lapsed… Eks näis!” naerab ta.