Kui tunned end kurvana...

Inimesed, kes tunnevad end mis iganes põhjusel kurvana, on tavaliselt kas isutud või soovivad süüa kõike ja meeletutes kogustest. Kuna stressi ajal on keha serotoniini tase madal, siis kiireim viis selle tõstmiseks on süüa magusat. Seetõttu tekib paljudel inimestele just siis suur magusaisu. Serotoniin on närvivahendusaine, mis moodustatakse trüptofaanist ja mis tekitab täiskõhutunde ning lõdvestab üldiselt. See on seotud ka meeleoluga ja kui serotoniinitase on madal, tekibki vastupandamatu söögiisu.

Hea mõte on ise teha kakaotrühvleid, mis sisaldavad kakaod, mandleid, kanepiseemneid ja datleid – näiteks sisaldavad mandlid palju proteiini ja organismile kasulikke rasvhappeid. Samuti on soovitav võtta B-grupi vitamiine, mis aitavad trüptofaanist serotoniini toota. Nii ennetad kurbuse teket juba eos.

Kui sul on premenstruaalne sündroom...

Kui tunned suuri meeleolude kõikumisi enne menstruatsiooni, võib tegemist olla premenstruaalse sündroomiga. Sel ajal on kehas progesterooni tase kõrge, mis tekitab suurenenud magusaisu. Tekib suur isu haarata šokolaadi järele või soov kugistada alla mõni imemaitsev koogitükk.

Mõistlik alternatiiv magusale on tärkliserikkad köögiviljad. Need aitavad alandada magusaisu ja säilitada head tuju. Lõunaks võiks valmistada näiteks frittata't ehk Itaalia munarooga kartulite ja rohelise salatiga, millele on lisatud rohkelt kõrvitsaseemneid ja avokaadot. Või söö hoopis grillkana koos vokitud köögiviljade ja pruuni riisiga. Nii saad kõhu korralikku toitu täis.

Kui sul on pohmell...

Pohmelli põdedes ei tundu tasakaalustatud tervislik hommikusöök eriti isuäratav, selle asemel võid soovida hoopis süsivesikuterikast toitu. Abiks on aga kookosvesi ja kurk, mis on kaaliumirikkad ja aitavad taastada keha vedelikutaset. Kasuks tuleb ka B-vitamiini võtmine, mis aitab keha puhastada atseetaldehüüdist, mis on organismis ainevahetusprotsesside tagajärjel tekkinud mürgine aine.

Allikas: Byrdie