Enne teadusmaailma sisenemist ja uskumatult kirglikku merearheoloogia elupeatükki, õppisin kosmeetikat, juhtimist ning turundust. Uudishimuliku inimesena soovisin maailma laiemalt mõtestada. Tung uute teadmiste järele viis mind akadeemiliste õpingute ja teadustööni.

Merearheoloogia, mida pean oma suurimaks professionaalseks armastuseks, saabus minu ellu ootamatult. Kiindusin valdkonda niipea kui sellest ülikoolis juttu tuli. Ma armusin - kõik, mis tulevik tõi, oli selle suure tundega seotud. Ma ei pannud muud tähelegi, sest mul oli kinnisidee. Töötasin mittetulundusühingute heaks, keskendusin teadustööle ja avaldasin artikleid. Armununa ei suutnud miski mu kiindumust murda.

Ometi hakkasin aja jooksul mõistma, et midagi oli valesti. Minu panus läks sageli raisku. Teadusartiklite avaldamine on aeglane protsess ja võib juhtuda, et avaldamise hetkel on artikkel juba aegunud. Kõik akadeemilise maailmaga seotud inimesed teavad, kui pettumust valmistav see on. Vabal ajal tegin ühe imelise avastuse ja hakkasin ellu viima järgmist unistust, milleks oli ettevõtte asutamine.

Tegutsed nüüd igapäevaselt tempokas kosmeetikatööstuses. Kas endiselt jääb aega ka arheoloogia jaoks?

Viimati võtsin merearheoloogilisest uurimistööst aktiivselt osa 2016. aastal, kuid kõige värskem teadusartikkel ilmus veel sellel aastal. Tegelen endiselt ülikoolis teadusuuringutega, aga akadeemilist maailma kimbutav rahanappus on protsesse pidurdanud. Olen pidevalt nagu ooterežiimil, eesmärgita.

Avastan ja kogen aina rohkem erasektori võlusid, kus kõik toimub kiiresti ning tunnen, et eemaldun arheoloogiast. Olen ärimaailma konksu otsas. Äri pakub mulle vabadust, mida varasemas elus ei kogenud. Valin ise töötamise viisi, sõnastan oma tegevuse eetilised printsiibid ja sean strateegilised arengusuunad - see kõik on äärmiselt põnev, rahuldustpakkuv ning vabastav.

Oled pärit Tšehhist, kuid juhid enda ettevõtet Phaedra Botanicals Kreekast. Kas nende riikide ilutööstusi saab omavahel võrrelda?

Märkan suuri erinevusi, sest olen organiseerinud toodetele tutvustusüritusi mõlemas riigis. Tšehhi inimesed on uuele avatumad, mõistavad erinevusi kvaliteedis, värskuses ning väikestes kogustes valmistatud toodete bioaktiivset potentsiaali. Suurfirmad segavad kokku tonnide viisi täiteaineid ja sünteetilisi koostisosi sisaldavat kosmeetikat. Liiati seisavad need tooted enne kliendini jõudmist võib-olla koguni aasta ladude riiulitel. Nii USAs kui Austraalias on tarbijad sellest juba hästi aru saanud.

Kliendid hindavad meie panust toodete puhtusesse. Tagame, et need ei sisalda taimemürke. Lõuna-Euroopa inimesed ei oska seda paraku veel hinnata. Nad ei saa aru ka pakendivaliku olulisusest. Kui kosmeetikatööstuses tegutsev ettevõtja kontrollib küll tooraine puhtust, kuid müüb toodet Hiinast imporditud odavas klaaspurgis, on kogu eelnev töö raisku läinud. Meie kasutame üksnes Euroopa Liidus toodetud kõrgeima kvaliteediga biofotoonilist klaasi, mille turvalisuses saame kindlad olla.

Oled palju reisinud, tegelenud põnevate projektidega ja elanud erinevates riikides. Kas tegemist on olnud sisemise rahu otsingutega? Millised on sinu arvates peamised tegurid, mis aitavad inimesel leida õnne ja sisemist rahu?

Oi kui hea küsimus! Kahtlemata on sellele aga raske vastata. Esimest korda lahkusin kodust 19aastaselt. Mind ajendas uudishimu ja eluisu. Ma ei otsinud sisemist rahu, sest armastan elu serveeritud ootamatusi. Paljude jaoks põhjustavad muutused ebamugavust, kuid mina näen neis võimalust areneda ja edasi liikuda. Jätkan otsinguid, sest elu on täis muutusi.

Ebamugavus saab alguse inimese loomuomasest soovist kõike kontrollida, kuid see on võimatu. Tõelise õnne leidmiseks tuleb esmalt õppida tundma iseennast ja unustada ühiskonna ootused - on võimatu leida õnne vastumeelsetest tegevustest. Olen veendunud, et miski ei suuda meid muuta õnnelikumaks, paremaks ja rahulikumaks kui see, mis meis juba olemas on.

Kas on keeruline leida rahvusvahelisi äripartnereid, kes soovivad investeerida kosmeetikamaailma ja ilutoodetesse?

See pole lihtne. Kõrgete standarditega kaasneb ootus, et ka äripartnerid neid jagaksid ja see muudab olukorra keeruliseks. Järgime väga rangeid reegleid. Jälgime, milliseid koostisaineid kasutame ja kuidas toodame. Proovime pidevalt tootmisjääke vähendada ja mõtleme toodete elutsüklile. Ma ei taha, et toode jõuaks kauplustesse, mis meie maailmanägemust ei toeta. Soovime, et kliendid mõistaksid, et meie toode erineb teistest vastutuse tõttu, mida tunneme selle iga eluetapi suhtes, alustades saagikoristusest, raskemetallide sisalduse testimisest kuni taas- ja uuskasutusteemadeni välja. Üritame olla alati sammukese ees kosmeetikatööstuse normidest. Uurime alati, kas potentsiaalsed koostööpartnerid sobivad meie profiiliga. Vaatame, milliseid brände nad esindavad ja väärtusi järgivad. Oleme väärtusmaailmade sobimatuse tõttu mitmest koostööst keeldunud.

Phaedra Botanicals kasutab toodetes ploomiekstrakti. Kuidas jõudsite superviljadest just ploomideni? Kas tegemist on järjekordse trendikomponendiga?

Toetume loomulikult teadusuuringutele. Ploomid, eriti maailma magusaimateks peetud Ente’i ploomid Prantsusmaalt, on pungil antioksüdante. Tarnime tooraine üksnes Ageni mahedatest viljapuuaedadest. Testime iga uue tootepartii rasvhapete ja antioksüdantide taset ning suudame seetõttu tagada kõrge kvaliteedi ja bioaktiivse potentsiaali. Ente’i ploomid teeb eriliseks neist sisalduv ideaalne E-vitamiinide kompleks. E-vitamiin teeb nahaga imesid! Sageli peavad kosmeetikaettevõtted seda oma toodetesse lisama. Meie mitte, sest tooraine sisaldab E-vitamiine looduslikult kõige puhtamal ja mõjusamal kujul. Pealegi lõhnab meie seerum imeliselt. Ploomiekstrakt pole kosmeetikatööstuses hetkel veel väga tuntud, ent kindlasti pälvib see peatselt paljude tähelepanu.

Oled otsimas uusi koostisosi Vahemere-äärsetest piirkondadest ja kuuldavasti ka Läänemere kandist, Eestist ning Soomest. Millest selline valik?

Eurooplastena meeldib meie tiimile otsida aardeid kodukandist. Kohaliku tooraine kasutamine annab võimaluse töötada kohalike väiketootjatega, mis lühendab tarneahelat, jätab ära pikad transporditeed ja aitab tagada maksimaalse värskuse. Euroopa on toorainete osas tõeliselt rikas. Põhja-Euroopa puhastes metsades kasvavad marjad ja seened. Lõuna-Euroopas on seevastu maailma magusaimad tomatid ning juur- ja puuviljad. USAs pole minu arvates isegi orgaaniliselt toodetud köögiviljadel maitset.

Kui olen Kreekast eemal, igatsen sealseid juur- ja puuvilju. Kreekas olles aga kodukandi marjasaake. Meie ambitsioon on suur - otsime järgmist tõeliselt olulist koostisainet, mis oleks soovitavalt korjatud metsikust loodusest, mahedalt toodetud ning kindlasti läbipaistva tootmisahelaga. See on meie jaoks esmatähtis. Väiketootjad võivad meiega alati kontakti võtta!

Kas põhjamaa naiste nahahooldusrutiin erineb Vahemere-äärsete piirkondade tavadest?

Kindlasti! Ja see peabki nii olema, sest elame erinevas kliimas. Mulle meeldib Skandinaavia naiste arvamus, et vähem on rohkem. Põhjamaa naised mõistavad paremini, et naha tervis sõltub palju ka toitumisest. Silma jääb seegi, et kui te leiate endale sobivad näohooldustooted, jääte neile truuks. Minu ettevõtte lähenemine nahahooldustoodetele on sarnane. Juhindume kvaliteedist, mitte kvantiteedist.

Millised kosmeetikatooted peaksid igal naisel olemas olema?

Minimalistina usun, et vähem on rohkem. Varasemate kosmeetikaõpingute ja kogemuste põhjal tean, et kasutusel on palju komponente, mis häirivad naha loomulikku kaitsevõimet ning kulub aastaid, et naha bioloogilisi funktsioone taastada. Lõppkokkuvõttes on naha kui elutähtsa organi põhivajaduseks ikkagi toit, mis ei kahjusta naha enda toimimist, vaid toetab seda, pakkudes vitamiine, oomega-rasvhappeid ja antioksüdante.

Soovitan leida endale õrnatoimeline puhastusvahend ja lahjendamata antioksüdantiderikas hooldusvahend, mis nahka niisutab ja toidab. Suveperioodi silmas pidades peaks iga naise käekotis olema ka päikesekreem. Samuti tasub aeg-ajalt teha maske. Põhjalas on palju marju, mille puhul on kasu nii nende söömisest kui peale määrimisest. Uurime praegu tiimiga, kuidas Põhja-Euroopa metsaande parimal viisil kasutada.

Kuidas sa pärast rasket tööpäeva lõõgastud?

Ausalt öeldes pole ma lõõgastumise usku. Naudin töötamist ja ilmselt ongi see mingi puhkus. Leian, et inimaju on uskumatu kingitus ja selle omamisega kaasneb vastutus. Tootmisperioodil võin tõusta kell 4 hommikul ja tööle asuda, sest tõesti tahan seda teha. Ainus viis mind korraks peatuma saada, on visata mind külma vette või saata mulle sõbrad külla, kellega koos saan minna matkama, loodusesse või sukelduma. Hiljuti avastasin enda jaoks loomariigi. Pildistan loomi tundide viisi ja seega on minu Instagrami konto täis suurte kaslaste, aga ka lindude pilte. Olen alati armastanud ka lugemist. Võin raamatute seltsis veeta tunde.

Peale Läänemereäärse looduse armastamise seob sind Eestiga ka e-residendi staatus. Kuidas jõuab Tsehhi päritolu Kreekas tegutsev naine Eesti firma omamiseni?

E-residentsus pakub mulle paindlikkust ja vabadust, mis sobib minu elustiiliga. Diginomaadi jaoks on e-residentsuse kontseptsioon suurepärane. Mulle meeldib tunda, et olen osa millestki suuremast. Meie kogukond on justkui sübioosis toimiv kooslus, mis teeb koostööd ja austab üksteise vajadusi. Lugesin hiljuti Patagonia rõivabrändi asutaja Yvon Chouinardi raamatut "Let My People Go Surfing", milles Yvon tõdes, et ta kaubamärk pole kunagi ühtegi vabrikut omanud. Minu arvates on see geniaalne - tuleb leida õiged koostööpartnerid ja jagada vastutust.

Alles siis kui tahad anda endast parima, olla parim partner, saab seda ka teistelt eeldada. Arvan, et Eesti on uskumatult edumeelne riik nii Euroopa majanduse kui ka kultuuri võtmes. Peaksite olema inspiratsiooniks paljudele teistele riikidele. Imetlen Põhja-Euroopa kultuuri üha enam. Kõik näib töötavat kui kellavärk, inimesed on uuele avatud ja mis kõige tähtsam - nad on paindlikud. Just paindlikkus on peamine põhjus, miks ettevõtlusega tegelema hakkasin. Seega sobivad minu sisemaailm ja siinne suhtumine ideaalselt kokku!

Tasub teada
• E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik annab oma biomeetrilised andmed ja saab seejärel dokumente digitaalselt allkirjastada ning logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

• Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks umbes 70 000 e-residenti loonud ligi 13 000 Eesti ettevõtet.

• E-residentide Eesti ettevõtete kumulatiivne kogukäive ületas käesoleva kevade hakul miljardi euro piiri.

• Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on e-residentsuse programm viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu 41 miljonit eurot.

• Eelmisel aastal lõid e-residendid Eestis rekordilised 4275 ettevõtet, mis moodustab kuuendiku kõigist 2019. aastal Eestisse registreeritud ettevõtetest