Tavaline on see põhjusel, et selles vanusevahemikus inimestel hakkab kujunema teadmine oma tervise väärtusest – seda kas mõne haiguse tagasilöögil või mõnest elulisest kogemusest lähtudes. Kuid eesmärgiks võib olla ka ainuüksi välimuse parandamine.

Kurb tõsiasi on aga see, et tegelikult hakkavad paljud oma füüsilist aktiivsust ja tähelepanu tervislikule toitumisele kahandama juba alates 35. eluaastast.

Ajal, mil enamik meist ületab oma hiilgeea piiri ehk hilised kahekümnendad, hakkame igal järgneval aastal kaotama umbes 300 grammi lihasmassi. See asendub aga keskmiselt 500 grammi keharasvaga.

Need numbrid seletavad mõndagi. Näiteks seda, miks muutub vanemaks saades iga aastaga heas vormis püsimine raskemaks.

Seesugused muutused on tingitud sageli asjaolust, et inimeste elu muutub mugavamaks. Loobudes tervislikest eluviisidest, loobute ka pingutustest, mis tõid ilusa keha ja vormis lihased. Samad kalorid, mida need lihased kunagi põletasid, hakkavad füüsilise aktiivsuse langedes ja toitumise halvenedes naha all rasvaks moonduma.

Väiksem lihasmass ja lihasjõud suurendab omakorda vigastuste ohtu. Igapäeva toimetused muutuvad sel moel tervisele ohtlikuks, sest iga väiksem vigastus ja kukkumine tähendab oma keha käest lasknud inimesele pikemat taastumist.

Kui keskmised numbrid 300 ja 500, mis ma eelnevalt vastavalt lihasmassi kao ja keharasva asendumise kontekstis välja tõin, oma tööd jätkavad, võite eelsoodumuse toel mõne aasta pärast seista silmitsi insuliinitundlikkusega. Nii võib suhkruhaiguse kuhjunud terviserikete nimekirja lisada.

Kümne aasta perspektiiv pole just kõige ilusam, kui selle peale mõtlema hakata. Kui aga piisavalt varakult mõtlema hakata, võib seda kõike ennetada.

Lükka vananemist edasi

Lahendus, mille välja pakun, on väga lihtne. Kõige olulisem on mitte eirata seda, mis võib juhtuda, kui loobud tervislikust toitumisest ja aktiivsest liikumisest.

Jälgi, et sööksid jätkuvalt tervislikult. Kui vaja, siis veelgi tervislikumalt kui noorena. Toidukogused peaksid alati vastama sinu vanusele.

Jätkama peaksid ka aktiivse treeninguga – vastavalt võimetele muidugi. Lihaste puhul kehtib reegel – sa kas kasutad neid ja need on sul olemas või sa ei kasuta neid ja need kaovad. Aktiivne treening hoiab sind noorusliku ja elujõulisena ning toetab tähtsaid kehafunktsioone (nt insuliinitundlikkus ja südametöö).

Alusta oma elumuutusega juba täna!

Allikas: erikorgu.ee