Kui Elizabeth II abiellus 1947. aastal, siis disainiti tema pulmakleit nii, et see oleks ühtlasi riiklik sümbol. Oli sõjajärgne aeg ja inimestel oli vaja lootust. Niisiis sümboliseeris Elizabeth II pulmakleit helgelt tulevikku ja uuendusi riigis. Kleidile olid tikitud kevadlillesid kujutavad pärjad.

Wallis Simpsoni pulmakleit

Ameeriklanna Wallis Simpson oli varasemalt olnud kaks korda abielus. Kolmandal korral abiellus ta kuningas Edward VIII-ga. Mees loobus oma troonist ning otsustas Wallisega abiellumise kasuks. Kui Wallis ja Edward 1937. aastal abiellusid, kandis naine sinist siidist pruutkleiti. Pruutkleit tehti aga Wallise silmadega täpselt sama värvi ning see sai nii populaarseks, et nimetati Wallise siniseks.

Sarah Fergusoni pruutkleit ja loor

Sarah Fergusoni pruutkleidile olid pärlitega tikitud mesilased ja takjad, millega kujutati pruudi vappi. Sarahi loorile olid tikitud aga merelained ja ankrud, mis sümboliseerisid tema abikaasa Andrew ohvitseri-kohta kuninglikus mereväes. Sarahi pihikule olid tikitud aga neli S-tähte.

Sarah Fergusoni lilledest kroon

Kui Sarah Ferguson oma isa käevangus 1986. aastal altari suunas kõndis, kandis ta imekaunist lilledest valmistatud krooni. Kui sõrmused olid sõrme pandud ja Sarah ning Andrew ametlikult meheks ja naiseks kuulutatud, võttis naine lillelise krooni peast ja selle alt ilmus nähtavale imeline uhiuus kroon, mille ta kuningannalt pulmakingiks oli saanud.

Printsess Diana perekonna kroon

Spencerite perekonnal on nimelt traditsioon – kui abiellutakse, siis pruut kannab kaunist krooni, mis anti Diana vanaemale 1919. aastal. Nii kandis seda krooni ka printsess Diana oma pulmapäeval 1981. aastal. Seda krooni kandsid oma pulmas ka Diana mõlemad õed ja tema vennanaine.

Printsess Diana kättemaksukleit

Päeval, mil prints Charles tegi televisioonis avalikkusele oma kõrvalhüpped teatavaks, kandis printsess Diana pahviks löövat musta kleiti, mille oli disaininud Christina Stambolian. Seda legendaarset kleiti hakati kutsuma "kättemaksukleidiks".

Kaelakee peaehteks

Mida ikka teha smargrohelise ja teemantidega kaetud kaelakeega, mille kuningannalt laenuks saad? Diana kandis seda igatahes ümber oma pea ja see sobis talle! Ta ei kartnud proovida uusi asju ega olla pisut mässumeelne kuningliku perekonna liige.

Kuninganna Elizabeth II valged kindad

Kuninganna kannab valgeid kindaid kahel põhjusel. Esiteks on ta neid alati kandnud ja see käib tema stiili juurde. Teiseks püsivad tema käed tänu kinnastele puhtamad. Lõppude lõpuks surub kuninganna Elizabeth II erinevatel visiitidel paljude inimestega kätt. Kusjuures kuninganna kindaid tellitakse juba 70 aastat samast kohast.

Printsess Diana pisike kotike

Kuna kõmufotograafid üritasid pidevalt printsess Dianast provokatiivseid fotosid saada, siis õppis nutikas Diana ära, et avaramat kleiti kandes tasub autost välja astudes varjata rinnapiirkonda pisikese käekotikesega.

Kate Middletoni sinine täpiline kleit

Kui Cambridge'i hertsoginna Catherine tutvustas maailmale prints George'i, kandis ta sinist valgete täppidega kleiti. Sarnast kleiti kandis ka printsess Diana, kui ta lahkus haiglast 30 aastat varem pisikese prints Williamiga.

Kate Middletoni kotkastega kleit

Vahel teevad kuningliku perekonna liikmed nii, et kui nad on mõnes välisriigis visiidil, avaldavad nad austust ka riietusega. Näiteks kui hertsoginna käis 2017. aastal Saksamaal, kandis ta kotkastega kleiti, mis oli ühtlasi ka Saksa disaineri looming. Kui kuninglik pere käis Poolas, kandis Kate punast ja valget, mis on Poola riigi lipu värvid.

Kate Middletoni lilleline kleit

2017. aastal möödus printsess Diana surmast 20 aastat. Sel puhul käis Kensingtoni palee valges aias austust avaldamas ka Cambridge'i hertsoginna, kes kandis rohelist mooniõitega kleiti. Mooniõied sümboliseerivad Suurbritannias mälestamist. Kusjuures kleidi kaelusel oli ka lehv ja just lehve armastas sageli kanda ka printsess Diana.

Kate Middletoni punane kleit

Kui hertsoginna tutvustas koos prints Williamiga maailmale nende kolmandat last, prints Louisi, kes sündis mullu aprillis, kandis ta tulipunast valge kraega kleiti. Sarnast kleiti kandis ka printsess Diana, kui ta tutvustas maailmale prints Harryt.

Kuninganna Elizabeth II kleit prints Harry pulmas

Kuningannale meeldivad erksad värvid ja prints Harry pulmas kandis ta laimirohelist siidist lillelise mustriga tviidkleiti. Kleidil oli märgata nii laimirohelist, sidrunkollast, halli kui ka lillalt. Kusjuures lilla värv võib sümboliseerida seda, et kuninganna kiidab abielu heaks ning roheline värv sümboliseerib kasvu, taassündi, austust ja tulevikukavatsusi.

Printsess Beatrice'i käekott

Kui printsess Beatrice mullu Chelsea lillenäitusel käis, märkasid tähelepanelikumad tema musta värvi kandilist käekotti, mille küljele oli kirjutatud "Be Cool, Be Nice" ehk "Ole lahe, ole tore". Tegemist on kiusamisvastase kampaania loosungiga.

Printsess Eugenie riietus Royal Ascotil

Eugenie teab, kuidas moevallas endale tähelepanu tõmmata. 2018. aastal otsustas ta aga selga panna klassikaline daamiliku siidist lillelise kleidi, millega tegi ta austusavalduse oma vanaemale kuninganna Elizabeth II-le.

Taani kroonprintsessi Mary rubiinidest kroon

Tegemist on uhke krooniga, mida katavad kahe sajandi pikkuse ajalooga kivid. Räägitakse, et kroonil olevaid vääriskive kandis esimesena Napoleonile lähedane olnud sinivereline daam. Erinevate kuninglike pulmade tõttu reisisid vääriskivid aja jooksul ühest riigist teise. Lõpuks jõudsid kivid aga Taanisse ja nüüd kannab neid oma kroonil Taani kroonprintsess Mary.

Printsess Charlotte'i kleidid

Kui Charlotte on vanematega avalikes kohtades, kannab ta alati pastelsetes toonides lillelisi vabalt istuvaid kleite. Asi pole selles, et Charlotte ei võiks kanda teksaseid, vaid need lillised kleidid sümboliseerivad klassikalist ja ajatut stiili, mis kannavad edasi peretraditsioone.

Meghan Markle'i loor

Kui Meghani pruutkleit oli küllaltki lihtne, siis see-eest oli Sussexi hertsoginna loor suur ja uhke. Selle ääri katsid erinevate Briti Rahvaste Ühenduse liikmesriikidele omased taimed.

Meghan Markle'i pulmakimp

Meghani pulmakimbus oli rohkelt kevadisi lilli, millel on Harryle ja Meghanile oluline tähendus. Mõned pulmakimbus olevad lilled korjas Harry nende Kensingtoni palee aiast. Kõige silmatorkavamad olid aga meelespead, mis olid ühtlasi ka Diana lemmiklilled.


Printsess Charlotte'i kardigan

Kellel on vanemaid õdesid-vendi, teavad, et vahel saad nende vanad riided omale. See pole aga sugugi ebatavaline ka kuningliku pere liikmete seas. Näiteks printsess Charlotte ja prints George on kandnud sama kardigani. Printsess Charlotte kandis näiteks koos prints Louisiga poseerides kardigani, mida kandis varem tema vend prints George kuninganna Elizabeth II 90. sünnipäeval.

Printsess Eugenie pruutkleidi kangas

Nii nagu tema ema Sarah Fergusoni pruutkleit, oli ka Eugenie pruutkleidil varjatud tähendus. Kleidile olid tikitud Šoti rahvuslill ohakas, Sarah Fergusoni perekonda sümboliseeriv väike ristik ja Yorki roos ning luuderohi.

Printsess Eugenie pulmakleidi avatud selg

Kui printsess Eugenie oli noor, põdes ta skolioosi. Seetõttu tehti talle mitu tundi kestev seljaoperatsioon. Armist seljal sai Eugenie jaoks aga tema identiteedi osa. Seetõttu otsustas naine, et ei peida operatsiooniarmi oma pulmapäeval, vaid hoopis näitab seda avalikult ja julgustab sellega teisigi, kellel on või on olnud skolioos.

Hispaania kuninganna Letizia nahkpüksid

Hispaania kuninganna jaoks pole kunagi valmistanud muret minna avalikkuse ette pisut julgemas riietuses. Pole täpselt teada, mida ta nahkpükstega öelda tahtis, kuid julge tegu oli see sellegipoolest.

Meghan Markle kandmas ehteid printsess Diana mälestuseks

Kui prints Harry ja Meghan käisid kuninglikul reisil, mis hõlmas Austraaliat, Fidžit, Tongat ja Uus-Meremaad, siis kandis hertsoginna printsess Dianale kuulunud kaunist sinist sõrmust. Sellega tegi Meghan austusavalduse Dianale. Kusjuures esimest korda kandis Meghan seda sõrmust oma pulmapäeval. Meghanit on ennegi Diana ehteid kandmas nähtud.

Rootsi printsessi Adrienne'i ristimiskleit

Kui printsess Madeleine'i ja Chris O'Neill'i perre sündis printsess Adrienne, otsustasid värsked lapsevanemad, et nende laps võiks ristimisel kena välja näha ja jätkata pere traditsioone. Niisiis kandis pisike Adrienne täpselt sama ristimiskleiti, mida on kuninglikus peres kantud juba 1906. aastast saati. Mis seal salapärast on? Nimelt on kleidile tikitud kõikide laste nimed, kes on sellega ristitud.

Meghan Markle'i sinine kleit

Kui Meghan ja Harry olid Uus-Meremaal, kandis Meghan ühel visiidil meresinist kleiti. Mis selles aga nii erilist on? Nimelt kandis Meghan täpselt sama kleiti, kui nad prints Harryga esimest korda avalikkuse ette astusid.


Meghan Markle'i teemantripats

Ehted räägivad nende kandja kohta nii mõndagi. Kui Sussexi hertsoginna Uus-Meremaal naiste õiguste eest kõneles, kandis ta kaunist teemantripatsit, mis sobib kokku riigi kultuuripärandiga.

Sarah Fergusoni vintage käekott

Kui Sarah Ferguson külastas oma tütre Eugenie pulma, kandis ta pruuni käekotti, mida kandis tema ema Sarahi enda pulmas 1986. aastal.

Sarah Fergusoni käevõru

Printsess Eugenie pulmas märgati, et Sarahi käe ümber oli kaunis teemantidega kaetud käevõru, millel olid tema mõlema tütre eesnimed. Kas pole mitte armas?

Allikas: Harper's Bazaar