Kui palju üldse mõjutavad aastaajad meie tundeelu ja mõtteerksust?

Tundeelu mõjutab juba ainuüksi päikesevalguse piisavus või vähesus. Hiina meditsiinis on sügis ja talv iseendasse vaatamise aastaajad. Võrreldes kevade ja suvega on pimedamad aastaajad rahulikuma energiaga ja mõeldud pilgu pööramiseks enesesse.

Hiina meditsiinis seostatakse sügisega organitest Kopse ja Jämesoolt. (Suur esitäht viitab sellele, et jutt on Hiina meditsiini füsioloogilisest põhiüksusest, mitte anatoomilisest organist.) Elementidest seostatakse sügisega metalli. Kui metallielement on tasakaalust ära, võivad selle tulemuseks olla lisaks füüsilise tasandi sümptomitele - kergesti külmetumine, hambavalud, hingamisteedeprobleemid, bronhiit, astma, kõhukinnisus, tupepõletik, nahahaigused, allergiad, higistamisprobleemid - mitmed tundeelu ja vaimse tasakaaluga seotud aspektid:

· Madal enesehinnang, perfektsionism

· Obsessiiv-kompulsiivne käitumine

· Olukorrad, kus pesuveega visatakse välja ka beebi

· Tunne, et oled elust äralõigatud

· Suutmatus näha ilu

· Distsipliini ja struktuuri puudumine

· Mittepiisav eneseväärtustamine

Emotsioonidest rääkides tasub meeles pidada, et need on elu loomulikuks osaks. Tasakaalus metallielemendi puhul suudab inimene läbida kurbuse- ja leinaprotsessi sobival moel: ta suudab lahti lasta ja andestada või aktsepteerida. Kui aga kurbust ja leina alla suruda pika aja vältel, võib see viia Kopsuenergia nõrgenemiseni, mis mõjutab otseselt immuunsüsteemi.

Kurbuse tundmises ei ole iseenesest midagi halba, kui see ainult ei kesta liiga kaua või kui me seda alla ei suru. Häda on selles, et enamikule meist ei ole õpetatud tunnete tundmist, vaid ikka pigem nende allasurumist. Holistilisest vaatenurgast on igal tundel ja emotsioonil oma eesmärk või sõnum. Kurbuse ja leina eesmärgiks on aidata vabaneda kõigest sellest, mis enam ei teeni, mida enam ei vaja elus või mis enam ei panusta. Kurbus ja lein, nii nagu kõik teisedki tunded, pole olemuselt ei positiivsed ega negatiivsed, vaid kõigest neutraalsed sõnumitoojad. Nii-öelda negatiivseks muutuvad kurbus ja lein alles siis, kui neid surutakse alla, neid eiratakse - tehakse nägu, et neid ei ole - ja neil energiatel ei lasta vabalt liikuda.

Millega tasub end turgutada pimedal kaamoseajal?

Turgutamiseks sobib suurem füüsiline aktiivsus ja vajadusel D-vitamiini tarbimine, looduses viibimine, tervisesport metsarajal või mererannal – võimalusel valgel ajal ehk pigem keset päeva kui õhtupimeduses. Väsimust saab ravida näiteks valgusraviga, päikesevalguse või spetsiaalsete valguslampide abil. Turgutava toimega võib olla ka muusika – kas ise mängides või siis kontserdil kuulates. Hea muusika on nagu valgus hingele: see võib aidata heita valgust sinu sees olevatele ressurssidele, millest sul pole seni aimugi olnud. Või siis justnagu tõsta sind ülespoole sinu jaoks keerulises olukorras ning aidata sisemist valgust suurendavate helide abil näha lahendusi ja uusi võimalusi.

Hiljuti harfi ja Pärnu käsikelladeansambli ühise kontserdi lõpus tuli üks kuulaja mind kallistusega tänama, öeldes: "Need helid tõstsid mind üles!" Jah, harfihelid võivad tõesti aidata inimesel tõusta masendusest ja liikuda elus edasi senisest suurema elurõõmuga, kuna maagilise kõla ja laia helidediapasooniga aitab harf tekitada vibratsiooni kogu inimkehas, puhastada mõtteid, häälestada kogu organismi ümber harmoonilisemasse laadi ja toita hinge. Seetõttu tasub aeg-ajalt käia harfikontserdil või siis individuaalses harfiteraapias.

Kaasaegse harfiteraapia rajaja, muusikaprofessor ja filosoofiateaduste doktor Ron Price lõi 1970. aastatel koos harfimängija Liz Cifaniga projekti „Healing Harps”, mille käigus uuriti elava harfimuusika mõju inimorganismile. Price tuvastas, et harfimuusika võib mõjuda positiivselt mitmesuguste neuroloogiliste sümptomitega inimestele, aidata leevendada valu, vähendada stressi ja ärevust.

Millega saab inimene ennast ise aidata füüsilise ja vaimse tervise huvides? Milline inimene on terve?

Nagu ütles doktor Bürkland ühes hiina meditsiini loengus, tähendab tervis energiavaba ja takistusteta liikumist. Füüsilise poole pealt tasub iga päev teha tervisesporti endale sobival moel ja viibida valgel ajal looduses. Vaimse tervise osas võib kindlasti palju abi olla loomingulistest tegevustest, mediteerimisest, enesesse vaatamisest ja teadlikust tööst iseendaga. Sealjuures võib abi olla mõnel enesearengukursusel osalemisest, näiteks seminaril „Teekond iseendani“ või mõne eneseabiraamatu lugemisest, näiteks „Mina olen väärtuslik“.

Hiina meditsiini vaatenurgast toetavad sügise energia ja sellega seonduv metallielement lahtilaskmist kasutust, oma aja ära elanust, mis võimaldab meil vastu võtta uut ja puhast, ning näha, milline on meie tõeline olemus. Sügis justnagu suunaks meid meie tõelise olemuse juurde tagasi pöörduma: sügis aitab elimineerida kõike ebavajalikku ja tuua päevavalgele seda, mis on meie elus päriselt oluline. Mõtle hetkeks igapäevasele “prügile”, näiteks reklaamid, TV, uudised, tagarääkimised ja nii edasi, mis ründab nii meelt kui ka vaimu. Meil on vaja vabaneda vaimsest prahist, sest vastasel juhul muutub meie meel toksiliseks ja võib tekkida vaimne kõhukinnisus, mis võib väljenduda selles, et ei suuda kogeda ümbritsevat ilu. Oma keskkonna koristamine toetab väliselt Kopsude funktsiooni ja aitab luua juurde selgust vaimsel tasandil.

Elamaks kooskõlas sügise energiaga:

· Vaata kriitilise pilguga üle kapp, laud, garaaž, ravimikapp. Viska või anna ära või müü maha kõik, mida sa enam ei vaja.

· Tee vaimne inventuur: uuri oma suhtumisi - eelarvamusi, armukadedust, vimma, vastumeelsust -, püüa lahendada vanad teemad ja vabasta need.

· Võta iga päev aega hingamaks teadlikult aeglaselt ja sügavalt. Hinga sisse sügiselõhnalist energiat andvat puhast värsket õhku ja välja hingates kujuta ette, et vabastad negatiivsusest, ebapuhtusest ja valust nii oma keha kui ka meele.

Miks on oluline, et inimene võtaks vastutuse enda elu eest ja teeks teadlikke valikuid?

Kui inimene seab vastutuse endast väljapoole, näiteks pannes enda tervise eest vastutama arsti, terapeudi või kellegi teise, siis läheb ta ohvrirolli ja annab ära oma väe. See puudutab kõiki eluvaldkondi: tervist, suhteid, tööd, loomingulisust. Üksnes isikliku reaalsuse eest vastutust võttes on meil olla võimalik olla kontaktis oma väega, näiteks selleks, et luua soovitud muutust või väljendada täielikult tööpotentsiaali.

Milliste muredega on patsiendid teie kui terapeudi juurde viimasel ajal tulnud?

Kõige levinumateks muredeks minu teraapiaruumis on viimasel ajal olnud ärevus, erinevad hirmud ja madal enesehinnang. Samuti suheteteemad, nii seoses abikaasa kui ka vanemate, laste ja kolleegidega. Mõnel aga on olnud sassis suhe endaga, mis võib väljenduda näiteks elurõõmu vähesuses või teadmatuses, millises suunas eluga edasi minna.

Milliseid praktikaid soovitate tervise turgutamiseks just sügisesel ajal?

Minu enda üheks suureks lemmikuks on olnud läbi mitme aasta qigong ehk hiina tervisevõimlemine. Kes tunneb, et vajab sellel teekonnal juhatust, on oodatud osalema algajatele mõeldud tundides Hiina meditsiini keskuses. Mina juhendan seal tundi igal kolmapäeval.

Lisaks sellele tasub mediteerida ja teadlikult praktiseerida lahtilaskmist kahjustavatest seiskunud emotsioonidest, näiteks EFT või mõne teise tehnika abil, vajadusel terapeudi abiga.

Kreet Rosin-Pindmaa järgmine harfikontsert toimub 12. detsembril Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus.