Ilušoping algab köögi- ja puuviljaletist. Marjad suudavad meid seespidiselt paremini tundma panna (ergutavad ainevahetust, on rikkad vitamiinide poolest), kuid nende oluliseks omaduseks on veel nahale tervisliku läike ja jume andmine. Mitmed marjad on väga head vananemisilmingute ennetajad. Näiteks suudavad mustikas ja jõhvikas võidelda vananemise ja aknega ning aitavad vältida hallide juuksekarvade ilmnemist. Mask maasikast, vaarikast, mustikast ja keefirist on mõnusalt turgutav antioksüdantide rikas segu kätele ja jalgadele. Eriti efektiivselt toimiv vananemisvastane näomask koosneb aga värsketest vaarikatest ning meest, mis muudab naha meeldivalt pehmeks.

Peale selle, et mesi on tervislikum alternatiiv suhkrule, on sellel mitmeid omadusi hooldamaks juukseid ja nahka. Mesi on loomulik niiskuse talletaja. See tähendab, et mesi kogub õhust niiskust ning talletab selle organismi, kindlustades selle püsimise naha nendes kihtides, mis janunevad niisutuse järele kõige enam. Täiendavalt on mesi tänu antibakteriaalsetele omadustele kasulik ka aknest kahjustatud nahale – see vähendab uute vistrike teket ja ravib aknest põhjustatud arme. Mett võib vabalt kasutada nii eraldi, näiteks vannivees, kui ka koostoimes teiste ainetega.

Kaerahelbeid meega segades on tulemuseks õrn näokoorija. Tugevatoimelisema koorija saamiseks võib helbeid peenestada blenderis, kuid hoidke see koorija maiasmokale kättesaamatus kohas, sest kombinatsioon meest ja kaerahelvestest on äärmiselt isuäratav. Kaerahelbed sobivad eriti hästi rasuse ja aknele kalduva naha omanikele. Neid võib segada ka vähese koguse vee või piimaga, sest ka piimal on nahka puhastavad ning lisaks nahatooni heledamaks muutvad omadused.

Ilutooteid, mida köögikapis leiduvast valmistada, on veelgi. Tõhusaima näovee saab ravimtaimede ekstraktidest. Tuntuim teraapiline taim on piparmünt (Mentha piperita), millega saab lihtsalt värskendada hingeõhku (kasulik nipp peagi saabuvaks valentinipäevaks). Kuid kasutegureid on sel taimel veelgi. Kargusest pakatav taim on tõhus viis akne ravimiseks. Tõsi, ravimisportsess on oluliselt pikem, kui selleks spetsiaalselt loodud kosmeetiliste ja mitte nii looduslike kreemide ja puhastusvahendite puhul, kuid tulemus on märgatavalt püsivam. Piparmündilehtede peamise koostisaine mentooli jahutav toime mõjub imeliselt rasusele nahale ning vähendab rasu eritumist rasunäärmetest drastiliselt. Piparmünt mõjub isegi siis, kui igapäevaselt vaid piparmünditeed juua. Veelgi paremad tulemused saab piparmündiaurude tegemisel ja kangete tõmmiste näomaskidena kasutamisel.

Mõnevõrra üllatavaks nahka hooldavaks toiduaineks on kapsas. Üleüldiselt on see köögivili suurepärane kehast jääkainete väljutaja ning see omakorda ühtlustab nahatooni ja lööb selle energiast särama. Kapsakompressid aitavad ravida erinevaid põletikke ja aknet. Otse kahjustatud kohale võib asetada kapsalehe või teha mähise riivitud kapsast ja veest.

Kapsamahl muudab juuksed pehmeks ja terveks. Kandes mahla üheks tunniks peanahale ja juukseotstele, on kiharad pärast pesu siidpehmed. Kui lisada kapsamahlale kurgimahla, siis aitab kokteil vähendada juuste väljalangemist.

Kõik eelmainitud kodumaised toorained on saadaval Stockmanni toiduosakonnas ning on igati sobivad, et korraldada kodus lõõgastav maskide ja tõmmiste töötuba, mille järel end valmistatud produktidega poputada.

Jaga
Kommentaarid