Ja tead, mis? Võib-olla pole selles midagi halba. Võib-olla pole kulutamine toodetele ja kogemustele, mille eesmärk on sind rahustada, lõõgastada, taastada ja tervislikumaks muuta (ükskõik, kas tulemused on reaalsed või on tegemist platseeboefektiga) just halb viis oma aega ja ressursse siinses kaootilises, stressrohkes ja ülimalt emotsionaalses maailmas kulutada. Mood kui tööstus on sellise liikumise eesotsas. Paljud enim kajastust saavad heaolu trendid, seda eriti tänu moemaailma tegelastele, justkui nõuavad, et neid sotsiaalmeedias jagatakse.

Hetkel levib üks uus lemmik, mis on väidetavalt kõige enam Instagrami vahendusel kajastatud heaolu trend just moerahva seas – disainerid, modellid, sotsiaalmeedia staarid, toimetajad ja teised – infrapunasaun.

Jah, suure tõenäosusega sa tead, millega on tegemist ja oled seda üha enam ka sotsiaalmeedias märganud. Eriti, kui jälgid moemaailma tipptegelasi ja muid staare, näiteks Lady Gagat ning Gwyneth Paltrow’d, kes asutas elustiili veebilehe GOOP.

Need kõrvetavad puust kastid, kus on kuumust 40-60 kraadi, sisaldavad endas ka LED-valgusteraapiat ja infrapuna kuumust, luues lisaboonusena ideaalsed selfie-tingimused (kui higistamine välja arvata). Ja tundub, et moemaailma tähed ei saa sellest küllalt. Lady Gaga jumaldab enda sõnul infrapunasauna ning kiidab selle võimet ravida ükskõik, missuguseid kaebusi. „Kui minu keha läheb krampi, aitab mind tõeliselt hästi infrapunasaun. Olen selle regulaarne kasutaja,“ kirjutas muusik Instagramis. „Kombineerin selle hõbedase hädaolukorra tekiga… see hoiab kuumust kinni ja on väga odav, taaskasutatav ja efektiivne detoks kehale. Lisaks aitab kaasa ka kaalukaotusele. Loodan, et minu kogemus aitab teist kedagi. Just see on asi, mis aitab mul järjepidevalt oma kirega, minu tööga tegeleda ja kõigi teiste asjadega. Jumaldan seda isegi päevadel, mil tunnen, et ei saa voodist välja.“

Foto: ekraanitõmmis Instagramist

Gwyneth Paltrow asutatud GOOP lehel kirjutas Dr Alejandro Junger: „Lisaks sellele, et infrapunasaunal on võime sind lõõgastada, on uuringud ka näidanud, et pärast saunas käiku suureneb kehas heaoluhormoonide tase. See aitab kaasa nii lihaspingete leevendamisele, puhastab keha jääkainetest, ergutab vereringet ning tugevdab ka immuunsussüsteemi.“ Samas artiklis soovitas arst infrapunasaunas käia nii tihti kui võimalik, eelistatult vähemalt 15 minutit päevas. On teada, et Gwyneth Paltrow ise käib infrapunasaunas alati, kui hakkab haigeks jääma. Loomulikult on ta seda ka Instagramis dokumenteerinud.

Selle aasta juunikuus alustas stiilne New Yorgi hotell 11 Howard sama stiilse infrapunasaunade tootjaga nimega Higher Dose koostööd, tuues saunad hotelli kohale, et heaolu otsivaid külastajaid poputada. Ühetunnine sessioon maksab umbes 55 eurot. „Otsime pidevalt viise, kuidas oma külastajate kogemusi siin just heaolu vaatevinklist üha paremaks muuta,“ sõnas Anis Khoury, 11 Howardi mänedžer. „Nii reisimise kui ka üldiselt elustiili trendid liiguvad üha enam heaolu initsiatiivi suunas. Seega on hotellis sisalduv heaoluprogramm miski, mis meie arvates on kõigi jaoks ülioluline.“

Siiani on hotelli esindaja sõnul infrapunasauna vastuvõtt olnud uskumatu. Lisaks sellele, et võimalust kasutavad külastajad, tulevad end poputama ka kohalikud New Yorgi inimesed. „Ma usun, et inimesed on ühe enam huvitatud infrapunasaunadest, kuna info nende kasutegurite kohta on hakanud levima,“ sõnab ta. „Maailmas, kus mitte kellelgi meist ei ole mitte kunagi piisavalt aega, on hoolitsus, mis keskendub tervelt kolmele heaolu kategooriale – detoks ehk puhastamine, vananemisvastane toime ja kaalukaotus – miski, mida kõik tunnevad, et koheselt vajavad.“

Mis need kasutegurid siis on?
„Infrapunasauna kasutamisel on nii palju häid omadusi. Alates kehas kollageeni tootmise ergutamisest (see toimub tänu kromoteraapia punasele valgusele), lõpetades kaalulangetuse ja tuju tõusmisega,“ sõnab Katie Kaps, kes koos Lauren Berlingeriga brändi Higher Dose asutas. „Infrapunasauna puhul pole kindlasti tegemist tavalise saunaga. Täisspektriga infrapuna kiired sõna otseses mõttes tõmbavad kehast välja seitse korda enam toksiine kui traditsiooniline saun. Need tõmbavad välja kõike. Ka raskemetallide jääke.“

Kaalulangetuse väide tuleb sellest, et öeldakse, et ühe infrapunasauna sessiooniga on võimalik põletada 400 kilokalorit. Kaps ise naudib enda sõnul uskumatut tunnet, mis teda pärast saunas käiku valdab. Ta ütleb, et see on sama nagu suur energialaeng ja endorfiinid, mis sinu keha pärast mitmekilomeetrist jooksu valdavad. Ka brändi nimes sisalduv sõna Dose ehk doos väljendab just seda, et teadusuuringute kohaselt ergutab infrapunasaunas käimine nelja tuju tõstvat neurotransmitterit kehas: dopamiin, oksütotsiin, serotoniin ja endorfiin.

Miks aga just modellid, sotsiaalmeedia staarid ja esinejad infrapunasaunadest niivõrd erilises vaimustuses on? Berlingeri, kes on ka ise modell, toob välja mitmeid põhjusi. „Kui oled pidevalt rambivalguses, saab sinust endast justkui toode. See ei tähenda vaid füüsilist heaolu, kus sinu nahk ja keha peavad esinduslikud välja nägema. Ka sinu energia peab olema tasemel. Sa pead olema rahulik, lõõgastunud ja õnnelik,“ sõnab ta. „Just infrapunasaun pakub mulle ühekorraga kõike seda. See on justkui minu taaslaetav energiamasin.“ Mõlemad brändi kaasasutajad väidavad, et ainsad inimesed, kellele nad infrapunasauna ei soovitaks, on rasedad naised.

Kaps ja Berlingeri on vägagi teadlikud sellest, kui oluline on suusõnaliselt info levitamine ja sotsiaalne jagamine, eriti kasvava äri puhul. „Infrapunasaunade maastik on kindlasti laienev ja arenev,“ sõnab Berlingeri. „Tänapäeva maailmas on just sotsiaalmeedia suurim turundusvahend. Me kasutame oma sotsiaalmeedia kanaleid, et klientidega ühenduses olla ja suhelda ning seda viisidel, mis traditsioonilistel turundusplatvormidel oleks võimatu. Meile meeldib jagada nende pilte ja ilusaid hetki koos meiega.“ Naised märgivadki, et just klientidega suhtlemine ja ühenduses olemine on olulisem kui nende ära kasutamine puhtalt turunduseesmärkidel. Mis puudutab aga neid sauna-selfie’sid? Need pole siiski asjadeks, millel Kapsi ja Berlingeri peamine fookus peitub. „Jah, kromoteraapia annab võimaluse luua lõbusaid fotosid, kuid meie keskendume siiski sellele, missugused kasutegurid on erinevat värvi valgustel nii kehale kui ka meelele. Kas teadsid, et sinisel valgusel on õrn ja rahustav efekt kogu sinu närvisüsteemile?“ sõnab Berlingeri.

Ilmselgelt on ettevõtjad, kes infrapunasauna äri taga seisavad ühtedeks kõige suuremateks ja häälekamateks hoolduse pooldajateks, kuna nad ise just sellega tegelevadki. Kuid see juba ütleb midagi enamat, et Berlingeri kasutab ka ise iga päev infrapunasauna teenust. Vahel teeb ta seda enda sõnul ka mitu korda päevas. Tegemist on tema isikliku kinnisideega ja sama puudutab ka Kapsi. Naised propageerivad seda uhkusega. „Kui inimesed meie infrapuna spaadesse tulevad, siis armastame naljatades öelda: „Tere tulemast sinu uude kinnisideesse.“ See teadmine läheb ühelt infrapuna jumaldajalt teisele,“ ütleb Kaps.

Mida aga arvavad meditsiini professionaalid?
Need, kes pole mitte mingil viisil seotud ühegi infrapunasauna firma ega väljaandega (nagu GOOP)? Arstid on ju tihtipeale esimesed, kes veidraid heaolutrende teadusfaktidega tõestavad või hävitavad. Seda eriti siis, kui trend puudutab keha puhastamist. New Yorgi Mount Sinai haigla dermatoloogiaprofessor Dr Jeannette Graf jagab oma arvamust, kas väidetel, et infrapunasaunad on nahale ja ühtlasi ka kogu kehale tõepoolest nii kasulikud nagu räägitakse. Vastupidiselt igasugustele mahla- ja teepuhastustele, tuleb välja, et infrapunasaunad tõepoolest toimivad õigustatult ning on igati tervislikuks viisiks oma heaolurutiini lülitada puhastumine. „Igasugused kuumad protseduurid lähevad ajas tagasi nii iidsesse Hiinasse kui Ameerika põliselanikeni, kellel olid spetsiaalsed higistamishütid. Lisaks Ida-Euroopas tänaseni levinud saunad, mida kasutatakse samamoodi tervenemiseks, kaalukaotuseks ja keha jääkainetest vabastamiseks,“ ütleb Dr Graf, kes on enda sõnul ka ise saunade, ja just infrapunasaunade fänn ning poputab end regulaarselt. Positiivselt üllatav, eks?

Dr Grafi sõnul on modernsed infrapunasaunad efektiivseks viisiks higistada ja seeläbi naha tervist parandada. Arstina väärtustab ta ka keha puhastamist. „Aeg-ajalt on hädavajalik keha toksiinidest ja jääkainetest puhastada. Selleks on mitmeid viise, nagu paastumine, trenni tegemine, massaaž, saun või infrapunasaun.“

Neil naha kasuteguritel on tõesti tõepõhi all. „Pärast igasuguseid hoolitsevaid protseduure on nahk pehme ja särav,“ ütleb Graf. „Infrapunasaunade, eriti selliste, mis hõlmavad endas ka valgusteraapiat, eksperdid räägivad nii selle põletikuvastasest toimest nahale kui ka toitainetega rikastamisest. Lisaks kaasnevad sellega ka haavade paranemine, rakkude ainevahetuse ergutamine ja kaalukaotusele kaasa aitamine. Infrapunasaunad ergutavad südametööd, aitavad kaotada kaalu ja higistamise läbi keha puhastada. Vastupidiselt trenni tegemisele, kus kalorid kaovad ka lihaste läbi. Infrapunasaun lihaseid ei puuduta, kuid siiski võib ühe sessiooniga kaotada juba 400 kalorit.“

Dr Graf märgib ka, et infrapunasaunade kasutegurite täielikuks kogemiseks peaks saunas käima kaks kuni kolm korda nädalas. Võti peitub ka keha varustamisel veega. Ta ütleb, et oma tavapärast vee tarbimist peab kindlasti tõstma, kui infrapunasaunas käia. Sellegipoolest hoiatab ta, et mis sobib ühele inimesele, ei pruugi sobida teisele. „Ohud on aga nii individuaalsed, et neid saab määratleda vaid iga inimese enda arst. Seeläbi saab teha kindlaks, kui palju aega just sina oma südame tervisele mõeldes võiksid saunas veeta, lisaks peaks mõtlema ka vererõhule, kuumuse taluvusele ja just sinu konkreetsele tervislikule seisundile. Kõik need peaks enne hoolitsusega alustamist arstiga koos kindlaks tegema,“ toonitab ta.
Lisaks võib liigne kuumus olla kahjulik neile, kellel on nahaprobleemid nagu rosaatsea. See võib kuumade temperatuuride tõttu kas välja lüüa või siis tugevneda. Sellegipoolest soovitab Graf oma patsientidele saunas käimist tihti, eeldades, et nad ei kannata mõne tõsise tervisehäda või nahaprobleemi käes.

Allikas: Fashionista