Humberto Leon: Teadsime juba ette, kui lõbus koostöö H&M-iga potentsiaalselt olla võib. See on ju võimalus teha midagi suurt, julget ja luua samas rõivaid, mida inimesed endale ka võimaldada saavad. Uurisime eelmisi H&M-i disainerkollektsioone ning nägime nendes peituvat huumorit. Vaata kasvõi pulmakleiti, mis valmis Viktor & Rolfi koostöökollektsiooni raames.
Carol Lim: Seisime ise ka järjekorras, kui lansseeriti esimene H&M-i disainerkoostöö Karl Lagerfeldiga. Mäletan, kuidas ootasin New Yorgi SoHo kaupluse ukse taha. Kõik olid nii elevil – valitsev energia oli lausa hullumeelne. Tahtsime, et inimesed tunneksid sama palju rõõmu Kenzost.

Milline on idee Kenzo x H&M'i kollektsiooni taga?

Humberto Leon: Tahtsime luua kolmemõõtmelist vestlust meie endi ja selle vahel, millele Kenzo Takada aluse pani. Me polnud tolle hetkeni veel väga suures mahus Kenzo arhiividega mänginud ning tundus, et on saabunud võimalus tema lugu jutustada. Tahtsime teha H&M-i koostööga midagi unikaalset ning vaadata brändi ajalugu läbi 21. sajandi silmade.
Carol Lim: On palju noori, kes arvavad, et mina ja Humberto lõime Kenzo viis aastat tagasi. Nad ei tea Kenzo Takada lugu ning seda, kuivõrd revolutsiooniline ta mood 1970-ndate aastate Pariisi kontekstis oli. Ta lõi naistele rõivaid, mis olid lõbusad ning põnevad. Ta murdis reegleid ja oli vaba. Tulemuseks oli tõeline mood, mida igapäevaselt kanda ning mis on püsinud relevantsena tänapäevani.


Kenzo x H&M stiilinäide. Foto: H&M

Rääkige Kenzo Takadast.

Carol Lim: Kenzo Takada oli uuendaja ja teerajaja, kes saabus Jaapanist Pariisi unikaalse arusaamaga, mis mood olema peab. Isiklik kauplus võimaldas tal vabalt eksperimenteerida, lihtsalt otsida kangast ning luua – mängida vormide ja proportsioonidega ning lustida. Takada loomingut kandvad naised nägid välja stiilsed, ent samas täiesti hooletud.
Humberto Leon: Arhiive vaadates selgub, et ta tegi tõesti palju. Ta on tuntud eelkõige tänu oma mustritele, ent märkimisväärsed on ka tema volangidega, tikandiga kaunistatud trikotaažist või ekstreemse välimusega kunstkarusnahast esemed. Ta eksperimenteeris moega ning just seda mängulist vaimsust soovisimegi Kenzo x H&M'i kollektsioonis tabada.

Kas te olete Kenzo Takadaga ka kohtunud?

Humberto Leon: Niipea kui meid oli palgatud, kirjutasime talle kirja. Kirjeldasime, kui elevil olime võimalusest tema kaubamärgi heaks töötada. Tahtsime, et ta teaks, kui palju me tema loomingut armastame ning kui suur au oli olla positsioonil, kuhu olime sattunud. Lootsime, et ta hindab meie tööd ning et on põnevil, mis suunas meie omakorda Kenzo edasi viime. Vastuse saime pärast esimest moeetendust – Takada tänas meid energia eest, mida olime moemajja toonud. Sellest ajast alates on ta peaaegu kõikidel etendustel kohal olnud.
Carol Lim: Tegime temaga hiljuti intervjuu. Meil oli talle hirmus palju küsimusi valmis seatud ja tuli välja, et temal oli meile sama ohtralt küsimusi. Näiteks tahtis ta teada, kuidas minu ja Humberto koostöö välja näeb. Ahmisime ta lugusid – oli imeline kuulda 70-ndatest ja 80-ndatest ning sellest, kuidas mood selles väga erinevas ajahetkes toimis. Ta on nii armas, lahke ja helde inimene ning meil on hea meel tema pärandit edasi kanda.

Kuidas kirjeldaksite Kenzot täna?

Humberto Leon: Alates hetkest, mil me 2011. aastal alustasime, oleme kogu aeg mõttes moemajale austust avaldanud, kuid samas soovinud jätta oma jälge. Tõime moemajja uue reaalsustaju, teadmise sellest, kuidas inimesed tänapäeval päriselt riietuvad. Meie arvates on võtmetähtsusega moemaja pärandi ehk mustrite, joviaalsuse ja moearmastuse haaramine ning sellele 21. sajandi nüansi andmine. Nagu Kenzo Takada omal ajal, toome kokku globaalsed mõjutused, et luua midagi uut, erilist ning tänapäevas relevantset. Kui alustasime, ei müünud Kenzo näiteks pusasid, kuid meie jaoks oli see ese midagi loomulikku – midagi, mida kogu aeg kandsime.
Carol Lim: Me oleme endiselt elevil, kui näeme inimesi Kenzo pusasid kandmas. Meile meeldib, et moega saab luua ka kogukonnatunnet, luua globaalseid hõime. Algusest peale tahtsime, et meie peatükk Kenzo ajaloos oleks demokraatlik ning tulevikku suunatud. Mõtleme sellele, kuidas inimesed oma elusid tänapäeval elavad.

Kuidas te liitsite Kenzo x H&M'i koostöö jaoks arhiivid ja oma maailma?

Humberto Leon: Kenzo x H&M on isegi veelgi mängulisem kui meie varasemalt Kenzo tarvis loodud asjad. Lähenesime teemale veidi teisiti kui tavaliselt, saime võimaluse unistada ning mõelda nn puhta moe peale. Tahtsime võtta oma mustrid ja Kenzo Takada mustrid, oma moenägemuse ja tema moenägemuse ning näidata, et kõik sobib omavahel – sega kõik kokku, lõbutse! On lahe, et ühtegi loodud asjadest pole meie valikus varem olnud. Lõime kollektsiooni H&M-i jaoks selle puhtaimas vormis. Meie jaoks on see põnev, sest isegi kui oled varem meie Kenzole loodud kollektsioone ostnud või Kenzo Takada ammust loomingut soetanud, siis kõnealusest pole sul päris kindlasti midagi olemas.

Rääkige meile naistekollektsiooni võtmeesemetest.

Carol Lim: Kõik meie loodud esemed on võtmeesemed. Kui peaksin tõesti valima, siis ilmselt on kollektsionääride jaoks kõige tähtsam paeltest valmistatud kleit. Tegemist on ikoonilise kleidiga, mida Kenzo Takada valmistas vaid kaks tükki ning millest üks on säilinud arhiivis. See erinevatest mustrilistest paeltest kokku õmmeldud ning musta pitsiga ääristatud kleit on väga muljetavaldav. Loomulikult tuleb rääkida ka kimonodest, mis on mõlematpidi kantavad.

Millised on meestekollektsiooni võtmeesemed?

Humberto Leon: Meestekollektsioon on täis suuri ja julgeid moeideid. Tahtsime rõhutada mustreid, värve ja vastuolusid ning luua mõjuvat moodi. Mulle meeldib kahtepidi kantav mantel, mille saab hetkega bomber-jakiks muuta, kui eemaldad lukuga kinnituva alumise osa. Kunstkarusnahast topp toimib laheda ülerõivana. Detailid on ka siin hästi olulised. Näitena võib tuua mustrilisi lukke, mis moodustavad mitmevärvilise sulejope peal justkui piirjooni, pusade pärltikandeid või silikoonist medaljone kudumitel.

Aga aksessuaarid?

Carol Lim: Tahame, et kõik tunneksid, nagu nad oleksid saanud väärtusliku Kenzo x H&M'i kollektsiooni eseme omanikuks isegi siis, kui tegemist on vaid võtmehoidjaga. Aksessuaarid on lõbusad, sest nende näol saab luua ampsukesi kollektsioonist. Näitena võin tuua võrgumustriga kaetud atsetaadist kõrvarõngaid ja käevõrusid, mustrilisi nokatseid, siksakkidega kaunistatud päikeseprille jne. Mulle meeldib ka nahkkott, mis näeb välja nagu Kenzo paberist ostukott. Ka lisandite puhul kehtib reegel, millest juhindusime ülejäänud kollektsiooni puhul – tahtsime luua esemeid, mida inimesed väärtustaksid ja naudiksid veel ka aastate pärast.
Humberto Leon: Mulle meeldib, et mõned aksessuaarid on suure moelise efektiga, nagu näiteks siluetti moondavad kõrged meestenokatsid või siis naistele mõeldud nokkmütsid, millel on pealael lehv. Loomulikult on kollektsioonis ka aksessuaare, mis mõjuvad tagasihoidlikumalt, nagu erksa tallaga saapad või mustrilised selja- ja õlakotid.

Vaata, kuidas pildistati Kenzo x H&M kollektsiooni kampaaniafotosid: