„Ühtlases tempos kardiotrennil on alati oma koht, ning kindlasti pole tegu tühjalt raisatud aja või mõnusa äraolemise ajaviitega spordisaalis. Kuid kui sinu eesmärgiks on märkimisväärne rasvapolstri kahandamine, siis kahjuks ühtlases tempos kardiost ei piisa, et sihile jõuda, vaid kasutada tuleb teist strateegiat. Ning jõutreeningust tõhusamat viisi pole,“ ütleb Gunnar Peterson, Beverly Hillsi nõutud treener, kelle klientide nimekirjas on ka Kim Kardashian, Minka Kelly ja paljud teised.

Nendel päevadel, kui pead valima kas jõu- või kardiotreeningu vahel, on otsuse tegemine lihtne. „Kui võrrelda treeningujärgset kalorite nn järelpõlemist, siis jõutreening annab oluliselt võimsama ja kauakestvama tulemuse, võrreldes ühtlases tempos tehtud kardiotreeninguga,” selgitab Peterson. „Jõutreening annab ka jäävamad tulemused ning seega lõikad rohkem kasu pikemas perspektiivis.”

Kuid tehes valiku kardio kasuks, siis valitud treeninguviis määrab ära, kas saad rasvapõletusele hoo sisse või mitte, ning kas säilitad samal ajal lihasmassi või, otse öeldes, laristad selle pika kardiosessiooni jooksul ära. „Vali nutikas treeningviis ning rasvapõletuse käivitamiseks võta kasutusele kiired sprindid ja intervallid,” soovitab Peterson. „Kasuta alati seda taktikat, kui teed kardiotrenni, olenemata vahendist või viisist, kuidas sa seda sooritad – olgu see jooksulint, stepper või metsarada.

Rasvarakud on tõrksad ning nende ülesanne on rasva ladustada, mitte kulutada, seetõttu tuleb olla nutikas ja kasutada erinevaid taktikaid, et need üle kavaldada ning oma eesmärgid täita. Et olla tõsiselt hea vastane oma nn rasvarindele, tuleb võtta kasutusele kombineeritud strateegia, mis hõlmab nii jõu-, intervall- kui ka ühtlases tempos kardiotreeninguid. Gunnar Petersoni koostatud kava võtabki kõik need elemendid arvesse ning ühendab kõik kolm ülitõhusaks ja tulemuslikuks treeningkavaks. Võta see kava kasutusele, kui sa tõepoolest tahad saavutada silmnähtavaid tulemusi.

Kavalda rasvarakud üle

See on Gunnar Petersoni poolt koostatud nutikas strateegia rasvarakkude ülekavaldamiseks, mis keerab rasvapõletusel võimsuse põhja.

Kardio 1

Kestuvus 30 minutit. Vali lemmik kardiotreening (jooksmine, ujumine, jalgrattasõit, sõudmine, ellipsimasin vms) ning soorita 10 minuti jooksul koormusega „raske, kuid jõukohane“.
Hoia oma koormust umbes 7 juures, kui mõõta skaalal 1 kuni 10. Seejärel soorita iga minuti järel 30sekundiline spurt, millele järgneb 60–90 sekundit mõõdukas tempos taastumist; tee neid intervalle 20 minuti jooksul.

Jõuringid


Tee 3–5 ringi

Kätekõverdused 10–15 kordust
Kükk keharaskusega 20–25 kordust
Keretõsted lamades 30–50 kordust
Hüppenöör* 50–100 hüpet
*Kui sa ei ole piisavalt osav hüppenööri kasutaja, võid teha hüppeid ilma nöörita, liigutades käsi üles-alla.

Kardio 2

Kõnni 30 sekundit väga kiires tempos, seejärel spurdi 1 minuti jooksul; korda intervalle 10–15 minuti jooksul.

Allikas: www.hers.ee