Otsus annab põhjust kuninglikuks draamaks küll ja veel, sest nende avaldus tuli väidetavalt teistele kuningliku perekonna liikmetele üllatusena.

Viimane, kes Suurbritannia monarhias vabatahtlikult kuninglikust elust kõrvale astus oli prints Edward VIII, kellel oli soov abielluda oma ameeriklannast kallima Wallis Simpsoniga. Täpset paralleeli siin aga tõmmata ei saa, sest Edward VIII pidi astuma troonile, aga prints Harry on troonijärjekorras alles kuuendal kohal.

Mis sellise otsuseni viis?

Kõik, kes on meediat vähegi jälginud, võivad tõdeda, et Sussexite perekond on saanud ülivõrdes palju tähelepanu ja seda mitte positiivsest küljest. Pärast paari pulmi 2019. aasta kevadel on meedia muudkui kirjutanud, et Meghan Markle on keeruline isiksus, tema ja Kate Middleton ei saa omavahel läbi, vendade prints Harry ja prints Williami suhtlus pole enam endine ja palju muud taolist. Paari on kritiseeritud iga nende liigutuse pärast.

Vanity Fairi ajakirjanik Joe Pompeo võttis selle tabavalt kokku: "Suurbritannia meedia suhtumist kuninglikku paari võiks iseloomustada põhimõttega: meie maksame teie eest ja te peate selle lihtsalt alla neelama."

Ei maksa unustada, et Meghan Markle on terve selle aja vältel seisnud julgelt naiste õiguste eest ja prints Harry on tähelepanu pööranud keskkonnaprobleemidele. Sussexi hertsoginna on rõhutanud ka oma päritolu ja sellega paljudele naistele eeskujuks olnud, kuid surve on olnud lihtsalt liiga suur. "Nad tundsid, et meedia takistab neil oma rolle täitmast," ütles ajaloolane Sally Bedell Smith, kes on keskendunud kuninglikele perekondade ajaloole.

Paar tunnistas ka ise, et on olnud väga keeruline. "Iga naine, eriti lapseootel olles, on haavatav. Nii et see oli muudetud tõeliseks väljakutseks," ütles Meghan kommentaariks pidevatele meediakajastustele.

Mis saab edasi?

Buckinghami Palee teatas oma avalduses, et läbirääkimised Sussexi hertsogi ja hertsoginnaga on alles varajases staadiumis. "Me mõistame nende soovi võtte teine lähenemisviis, aga need on keerulised teemad, mille lahendamine võtab aega," seisis kommentaaris.

Esialgu aga võime oodata, et Sussexid saavad rohkem soovitud privaatsust. Hea võimaluse pakub neile selleks Põhja-Ameerikas pesitsemine, mida kuninglik paar avalduses mainis. Tõenäoliselt keskendub paar ka majandusliku iseseisvuse saavutamisele. Seni on nende sissetulekud tulnud erinevatest fondidest, kuid nad väärtustavad võimalust ise sissetulekut teenida.

Allikas: Vogue