20ndad eluaastad

PROBLEEM: Sa ei tee endale ise süüa. Tõenäoliselt on tegemist ajaga, mil pead esmakordselt hakkama end ise elatama ja ise endale ka toiduaineid hankima ning süüa tegema. Paljud noored eelistavad kodus kokkamise asemel hoopis väljas süüa – seega puudub otseselt täpne kontroll portsjonite ja nendes sisalduva üle.

LAHENDUS: Väljas süües küsi ettekandjalt roogade kohta lisainfot, uuri, kuidas miski on valmistatud. Palu salatikaste eraldi, et saaksid ise otsustada, kui palju seda soovid. Kui roog on liiga suur, palu ülejääk kaasa pakkida, et saaksid seda näiteks järgmisel päeval kontoris süüa. Võid üllatuda, kui palju kaloreid (ja ka raha!) sellised väikesed sammud säästavad.

PROBLEEM: Proovid erinevaid dieete. Lühiajalised ja madala kalorsusega dieedid võivad range järgimise korral küll kiireid ja häid tulemusi anda, kuid niipea, kui naased endiste toitumisharjumuste juurde, on ka tulemused kadunud.

LAHENDUS: Ekstreemsed dieedid ei ole pikaajalise tervisliku eluviisi osad ja sa ei vajagi neid, kui toitud õigesti. Alusta tervislikku toitumist nii, et kaasa iga toidukorra juurde köögi- või puuvilju. Köögiviljad võtavad taldrikul küll palju ruumi, kuid need sisaldavad vähe kaloreid. Kui tunned soovi midagi näksida, ära haara krõpsupaki, vaid näiteks paki porgandite järele. Veelgi enam, valmista juba aegsasti maitsvat hummust ja tükelda porgandid – nii on sul õhtul tervislik snäkitaldrik kohe olemas!

PROBLEEM: Otsustad üleöö veganiks hakata. “Paljud noored naised otsustavad kaalulanguse eesmärgil veganiks hakata, seejuures ise teadmata, mida see täpselt tähendab – nii on oht, et nad ei tee seda tervislikult,” ütleb toitumisnõustaja. Teadmatuse tõttu ollakse valmis äärmusteks, mis viib tihti aga libastumiseni. Viimane omakorda aga rämpstoidu-söömise sööstudeni.

LAHENDUS: Oluline toitainegrupp, mis taimedel põhinevas menüüs tihti piisavas mahus puudub, on valgud. Valgud hoolitsevad ka selle eest, et tunneksid kuni järgmise toidukorrani täiskõhutunnet – see ennetab söömissööstude eest. Head taimsed valguallikad on näiteks erinevad oad ja pähklid.

30ndad eluaastad

PROBLEEM: Sa oled väsinud. Töö ja pere kõrvalt napib unetunde. Tervisliku menüü koostamine tundub sulle tohutu lisatööna, millega tegelemise jätad kõigi muude kohustuste kõrval kõige viimaseks.

LAHENDUS: Sea eesmärgiks vähemalt seitsmetunnine ööuni. Kui see pole võimalik, siis harjuta end siiski tervislikumalt sööma. Valmista nädala toidukorrad osaliselt juba pühapäeval ette – siis on sul kiiretel aegadel veidi lihtsam. Hoia toidukarpe ja smuutisegusid portsjonite kaupa täiskülmas, kust saad neid mugavalt ja kiirelt haarata.

PROBLEEM: Jätad toidukordi vahele. Kuigi kaalulanguseks võib see tunduda parima variandina, siis tegelikult vajab su keha normaalseks funktsioneerimiseks kütust, milleks ongi toit.

LAHENDUS: Kolm toidukorda ja üks snäkk on tervisliku toitumise alus. Jälgi, et iga toidukord sisaldaks tervislikke rasvu (pähklid, avokaado, kõva juust), mis hoiavad su kõhu meeldivalt täis.

PROBLEEM: Sa ei tee enam trenni. Põhjust ei pea kaugelt otsima – sul lihtsalt ei ole aega.

LAHENDUS: Selle aja sa ju ikka leiad – piisab ka poolest tunnist kahel korral nädalas. Kõige olulisem on oma trennieesmärgid realistlikena hoida ja mitte üle pingutada. Keegi ei käsi sul ju viis korda nädalas trennis käia ja maratoniks treenima hakata! Kui sa pole ammu trenni teinud, siis alusta pikkade jalutuskäikudega – kevadel on selleks parim aeg!

40ndad eluaastad

PROBLEEM: Hakkad lihasmassi kaotama. Kuna lihased põletavad kaloreid, mis omakorda hoiab meie ainevahetuse stabiilsena, võiksid lihastreeningule suuremat tähelepanu pöörata.

LAHENDUS: Kui oled vahepeal trennitegemises pikema pausi teinud, siis nüüd on viimane aeg trennirutiin taastada. Treeni kaks kuni neli korda nädalas. Suurenda ka valkude tarbimist – jälgi, et saaksid neid iga toidukorraga 15-20 grammi.

PROBLEEM: Rasv hakkab kõhule ladestuma. Isegi kui sul pole kunagi pehme kõhupiirkonnaga probleeme olnud, siis nüüd hakkab see sulle üha enam silma.

LAHENDUS: Toitumine on nüüd olulisem kui kunagi varem – jälgi, et su menüü oleks valgu-, mitte süsivesikurikas. Igapäevasesse menüüsse peaksid kuuluma kindlasti kana, kala, piimatooted ja munad. Kui sul ei ole kapis ühtegi nimetatutest, joo klaasitäis piima.

Allikas: Women's Health