Parim temperatuur
Õige vannivee temperatuuri leidmine on ülioluline, sest liiga kuumas vees muutub vanniskäik koduse spaa asemel higiseks ja ebameeldivaks kogemuseks. Aroomiterapeut Michele Roques O’Neili sõnul võiks vannivesi olla veidi soojem, kui lihtsalt leige, kuna see mõjub lõõgastavamalt.

„Veetemperatuur peaks olema sarnane kehatemperatuuriga ehk umbes 37 kraadi,“ sõnab dermatoloog Sharon Wong. „Liiga kuum vesi kuivatab nahka ja eemaldab selle pinnale loomulikult tekkinud õlid, mis võib naha põletikuliseks, punaseks ja sügelevaks muuta. Seda eriti juhul, kui sul esineb nahaprobleeme nagu ekseem.“

Kontrolli veetemperatuuri oma randmega, mitte vaid sõrmedega, kuna need taluvad ülejäänud kehast tunduvalt kõrgemat temperatuuri. Ära alahinda ka auru kasulikkust. „Veeaur aitab nahka niisutada ja kuumus pehmendab seda, mis aitab samuti puhastumisprotsessile kaasa,“ lisab Gabriel.

Sool, õli või mullid?
See, millega vannivett rikastad, oleneb vaid sinu isiklikust eelistusest. Leia aga tooted, milles sisalduvad aromaatsed õlid, et lõõgastusele kaasa aidata ning meeli rahustada. Aroomiterapeudi sõnul kuuluvad kõige paremini rahustavate eeterlike õlide hulka lavendel, kummel, neroli ja vetiveeria.

Vannisoolad toimivad hästi lihaste lõdvestajatena. Seega on need ideaalseks valikuks, kui lähed vanni pärast treeningut. Vanniõlid mõjuvad aga leevendavalt kuivale nahale ning niisutavad nahka põhjalikult, mistõttu ei pea sa pärast vanniskäiku isegi eraldi kehakreemi kasutama. Tundliku naha puhul oleks aga hea vannivahtu vältida. „Kõik vahutavad tooted on nahal efektiivsemad, mis tähendab, et need eemaldavad nahalt ka naturaalsed õlid ning võivad selle kaitsekihti kahjustada,“ täpsustab Wong.

Ka kogused on olulised. O’Neil soovitab korraga kasutada üht peotäit vannisoola, kuid vanniõli puhul piisab ühest kuni kahest korgitäiest. Vannivahu puhul oleneb kogus küll konkreetsest tootest, kuid üldise reeglina piisab umber mündisuurusest kogusest.

Loo õdus õhkkond
Lõõgastava vanniga seostuvad esimesena küünlad. Õrnal küünlavalgusel on meeltele justkui hüpnotiseeriv mõju ning see on palju meeldivam, kui tugev lambivalgus.

Kuid küünalde puhul ei peitu nende väärtus vaid õdusas valguses. Lõhnaküünlad suudavad mõjutada sinu tuju ja meeli, aidates unustada nii eelneva kui järgneva päeva mured ja kohustused. Ka küünalde puhul kehtivad eelpool mainitud lõhnasoovitused nagu kummel ja lavendel.

Tähtis roll on hingamisel
Kui oled sooja vannivette peitunud, on lihtne hakata mõtetes keerutama muresid ja probleeme, millega sul pole päeva jooksul olnud aega tegeleda. Siinkohal tuleb appi õige hingamistehnika. „Proovi hingates keskenduda tõusvale ja langevale liikumisele oma kõhus ja rindkeres,“ soovitab Gabriel. „Hinga välja ja mõtle puhastumisele. Hinga sisse ja mõtle, et lülitad oma keharütmi uuesti tööle. See aitab kogu kehal pehmemaks muutuda ja lõõgastust intensiivistada.“

Kui vannist välja tuled…
Kuigi sooviksime vannis mitu tundi liguneda, pead ka teadma, millal on õige aeg välja tulla. „Üldine soovitus on, et kui sinu sõrmed ja varbad hakkavad kortsuliseks muutuma, võiksid välja tulla. See on märk liiga pikast kontaktist veega ning siis hakkab nahk juba kahjustuma,“ selgitab Wong.

Rätikute võlu
Kui vannist välja astuda, pole olemas suurimat reaalsuskontrolli, kui külm vannitoa õhk. Seega tee kindlaks, et sind on ootamas kõige suurem ja pehmem võimalik rätik. „Mida paksem ja läbipaistmatum rätik, seda parem,“ soovitab Anja Panitz Londoni luksushotellist The Ned, kus kasutatakse 100 % puuvillast rätikuid.

Allikas: Byrdie