Dubai, Tai, Lõuna-Korea, Mauritius, India ja Iraan on vaid mõned näited. USA-s on bestselleriks „mammide ümbertuunimine“ – kompleks operatsioone, mis sisaldab kõhurasva eemaldamist, rinnaimplantaatide paigaldamist ja rasvaimu ehk liposuktsiooni. Suurbritannias aga ollakse aru saadud, et vähem on parem, eriti pikemas perspektiivis.

Jalgade pikendamine Indias

Parandamaks karjäärivõimalusi ja abiellumise väljavaateid, tehakse Indias aina enam jalgu pikendavaid operatsioone. Tegemist on vägagi valuliku protseduuriga, mille tulemusel võib inimene kuni 8 cm pikemaks „kasvada“.

Kasutatakse samu tehnikaid, mida oma igapäevatöös kasutavad plastikakirurgid ja ortopeedid suurte traumade või pidurdunud kasvuga laste luude kunstliku pikendamise puhul. Luude kasvamist püütakse soodustada poltide või metallist võrgu abil, mis paigaldatakse luu külge aeglaselt (ja väga valutekitavalt). Võrgu poolt toetatav luuosasse tekitatakse n- ö kirurgiline luumurd ja ning mitmete nädalate vältel venitatakse võrku kogu aeg pisut pikemaks. Vahemik luuotste vahel kasvab aegamisi uut luukudet täis.

Sageli aga luud ei kasva nii nagu oodatud. Tekib kas põletik või operatsioonihaav ei parane ning jalg tuleb pikemaks kasvatamise asemel hoopis amputeerida. Riske muidugi selgitatakse igale patsiendile, aga kas see kõik ennast ka pelgalt ilu nimel õigustab? Kaheldav.

Indias on ilukirurgia reguleerimata valdkond. Kuigi jäsemete pikendamine on üks kõige keerulisem kirurgia valdkond üldse, teevad inimesed otsuse seda proovida väga kergekäeliselt. Ja arstid, kes teenust pakuvad, sageli lihtsalt eksperimenteerivad. Pole õpet ega koolitusi, mitte midagi. Pikemate jalgade ihalejad aga ei võta kedagi kuulda, nad ei mõtle tagajärgedele ega riskile.

Lõuna-Korea: radikaalne näokirurgia

Ilukirurgiavaldkond kasvab Lõuna-Koreas jõudsalt. Operatsioonid on odavad ja tulemuslikud, haiglate võrgustik on loodud USA eeskujul ning teenuseid osutatakse kõigile maailma meditsiiniturismituru patsientidele. Enim raha toovad sellesse ärisse patsiendid USA-st.

Ühe inimese kohta sooritatakse Lõuna-Koreas kõige rohkem ilulõikusi maailmas. Riiki on hakatud seetõttu ilukirurgia juhtriigiks kutsuma. Näokirurgia, millega kujundatakse V-kujulisi nägusid ja väiksemaid ninasid (operatsioonide seas teisel kohal ilmselt seetõttu, et asiaatidel on ninaseljad madalamad ning implantaate on kerge paigaldada) ning korrigeeritakse silmade kuju.

Selles riigis on avastatud, et kosmeetilised protseduurid on kasumlik äri, olgu patsiendid siis kodu- või välismaised.

Brasiilia: tuharad, kõht ja rinnad

2014. aastal oli Brasiilia kirurgiliste ja mittekirurgiliste iluprotseduuride arvult USA järel maailmas teisel kohal. Enamasti sooviti kohendada rindu, kõhtu ja tuharaid.

Brasiillased on juhtivatel positsioonidel ka esteetilise kirurgia arendamise alal, töötades välja uusi rinnaimplantaate paigaldamise ja kõhuplastika meetodeid. Ning loomulikult maailmakuulsad Brasiilia tagumiku kergitamise operatsioonid!

Mis puudutab tuharaid, siis on brasiillased välja töötanud ka tuharalihaseid kasvatavate harjutuste kompleksi, mis annab koos rasvalisamise ja implantaatidega häid tulemusi, eriti pärast suurt kaalukaotust tekkinud nahalõtvuse korral.

Siiski, olemas on rasvemboolia risk – kui see juhtub, on tulemuseks surm. Kas välimuse nimel tasub tõesti riskida eluga hüvasti jätmisega?

Iraan: ninad

Ilukirurgia maht kasvab ka Iraanis, isegi nii kõvasti, et riik on jõudnud sellega protseduuride arvult maailmas esimeste hulka. Populaarsed on rasvaimu ja silmalaugude pigmenteerimine (püsivad tätoveeringud), kuid ka ninakuju korrigeerimine.

Neis maades, kus naised peavad riietuma tagasihoidlikumalt, on moes erinevate näoosade rõhutamine – ikka ilu nimel. Enam kui 60% 40 000 iluoperatsioonist, mis Iraanis aastas tehakse, on seotud ninadega. Operatsioonijärgsed sidemed ninadel on Teheranis isegi hüüdnime saanud – ausidemed.

Naiste suguelundite kirurgia hõlmab ka „disainervagiinasid“ ja häbememokkade vähendamist, mis mõnede arvates on sarnane genitaalide moonutamisele ehk mutilatsioonile. Tegemist on pigem kosmeetilise kui vajadusel põhineva günekoloogilise protseduuriga.

Aina populaarsemaks muutub ka häbepiirkonna naha vähenduslõikus. Vananedes nahk lõdveneb ning vajub koos kõhurasvaga häbeme kohale rippu. Enamikule naistest ei tekita see mingit probleemi, kuid leidub ka neid, kelle jaoks on keha selline muutumine piinlik, eriti ujumisriideid kandes. N-ö kaameliküüru efekti on võimalik rasvaimu ja naha eemaldamisega oluliselt vähendada.

Hinnad on odavad ning operatsioonid seetõttu paljudele kättesaadavad. Samas on olemas ka riskid ning alati tuleb enne operatsiooni veenduda, et kõik pakutav oleks vastuvõetaval tasemel.

Allikas: iflscience.com