Seisa enesekindlalt. Me ei käsi sul seista, käed puusas (mis on muide väga võimukas poos), aga jälgi, et sa ei näpiks oma nägu ja juukseid – viimased kaks annavad kohe märku, et oled hetkel väga ebakindel.

Ära pane käsi rinnale risti, kui räägid kellegagi kahekesi olles. Kui viibid aga suuremas grupis, on see lubatud. Teaduslikult on tõestatud, et käte rinnal ristamist seostatakse mõlema ajupoole kasutamisega – nii on lihtsam end mõne probleemi lahendamisele häälestada. Probleem on selles, et kui ristad käed kellega kahekesi olles, võib teisele inimesele tunduda, et oled end justkui välja lülitanud, soovides end teemast või sellest inimesest distantseerida. Grupis viibides viitab käte ristamine sellele, et kuulad ja mõtled süvenenult arutatavale teemale kaasa.

Loo silmside, kuid ära üle pinguta. Tasakaal on kõige alus – sa ei taha ju kedagi sõna otsese mõttes jõllitada. Vaata vestluspartnerile silma umbes 50-60% aja vältel, kui temaga räägid.

Kalluta end kergelt vestluspartneri poole, kuid ära mine liiga lähedale. Oluline on mitte tungida vestluspartneri nn personaalsesse ruumi. Inimene, kes tuleb vestlemiseks väga lähedale, ei meeldi kellelegi, samas väike keha kallutamine vestluspartneri poole näitab talle, et sa oled vestlusest huvitunud ja mõtled temaga kaasa. Sa tunned oma vestluspartneri sooja hingeõhku? Ilmselt oled juba liiga lähedal…

Kasuta “abivahendeid”, kuid tee seda teadlikult. Sa ei tea kunagi, kuhu vesteldes oma käsi panna? Võta siis midagi kätte, kui end nii mugavamalt tunned. Olgu selleks või kohvitass. Kuid ole ettevaatlik – ära tõsta tassi pihast kõrgemale. Kui hoiad seda kõrgemal, näiteks suu lähedal, saadad vestluspartnerile selge signaali ebakindlusest (ehitad tassi abil enda ja vestluspartneri vahele segava barjääri).

Räägi kätega. Elav žestikuleerimine kiirendab mõtlemisprotsessi – seda on tõestatud mitmes uuringus. Veelgi enam, see näitab, et usud sellesse, mida sa räägid. Tundud seeläbi usaldusväärse partnerina.

Kopeeri vestluspartneri žeste, aga ainult õige pisut. Peegelda talle tema tegevust õrnalt vastu ja ta saab kinnituse, et olete piltlikult öeldes samas paadis. Kuid ole väga delikaatne – olukord võib partnerit liigselt kopeerides kiirelt väga veidraks kujuneda…

Allikas: Pure Wow