H&M Conscious Fond hindas laekunud ideid koostöös ekspertžürii ning innovatsioonivaldkonna koostööpartneritega KTH Kuninglikust Tehnoloogiainstituudist ja konsultatsioonifirmast Accenture. Välja valiti viis kõige suurema väärtusahela sulgemise potentsiaaliga ideed, mis pandi omakorda veebihääletusele.

Kokku laekus selle kaudu 22500 häält, mis aitasid jagada ühe miljoni eurost auhinnafondi viie võitja vahel. Enamus hääli laekus Saksamaalt, USAst, Hollandist, Rootsist, Itaaliast. Venemaalt, Prantsusmaalt, Hiinast, Suurbritanniast ja Soomest.

Häälte-enamus ning seega ka 300 000 euro suurune auhinnasumma läks Soome tiimile, mille võistlustöö keskendus jääkpuuvilla kasutamisele uue tekstiili toormena. Et veelgi kiirendada moetööstuse liikumist ringmajanduse suunas, lansseerib fond ka Global Change Awardi võrgustiku, mis on infopank innovatsioonidele.

1.-7. veebruaril toimunud veebihääletuse tulemused ja auhinnaks kujunenud summad:

€300,000: Jääkpuuvill uue puuvilla toormena – jääkpuuvilla muutmine uueks tekstiiliks. Innovatsioonitiimi juht: Michael Hummel, Soome. (31% häältest)

250,000: Jääkpolüestrist uue polüestri saamine – mikroobide kasutamine polüestrist tekstiilijääkide taaskasutamisel. Innovatsioonitiimi juht: Akshay Sethi, USA. (22% häältest)

€150,000: Tekstiilijääkide veebipõhine turg – turg tööstusliku upcycling-lähenemise rakendamiseks tööstusjääkide puhul. Innovatsioonitiimi juht: Ann Runnel, Eesti. (18% häältest)

€150,000: 100 protsenti tsitruselisi – tekstiili loomine tsitrusemahlatoodangu jääkproduktidest. Innovatsioonitiimi juht: Enrica Arena, Itaalia. (15% häältest)

€150,000: Tekstiilitoorme kasvatamine vee all – vetikate kasutamine jätkusuutliku kanga valmistamisel. Innovaator: Tjeerd Veenhoven, Holland. (14% häältest)

“See prestiižne auhind võimaldab meil viia oma tehnoloogia tööstuslikult elujõulisele tasemele. Keskendume nüüd tehniliste detailide edasiarendamisele, eriti protsessis kasutavale lahusele, et tagada tehnoloogia majanduslik konkurentsivõime ja täielik keskkonnasõbralikkus,” lausus Soome tiimi kõneisik Michael Hummel.

Inspireerituna rahvusvahelise innovatsioonikogukonna vastukajast ning soovist avaldada mõju laiemalt kui vaid viiele võitjale, lansseerib fond Global Change Awardi võrgustiku – avaliku digikeskkonna, kus tiimid ja ideed saavad areneda.

“Osavõtutaotluste saatmise perioodi lõppedes oli meile laekunud tuhandeid imelisi ideesid. Otsustaime luua Global Change Awardi võrgustiku, mida saab vaadelda kui kohtingulehekülge, kus uuendajad saavad esitleda oma ideid, saada tagasisidet, luua kontakte ning kus investorid teevad avastusi. See on digitaalne kasvuhoone innovaatilistele ideedele,” tõdes H&M Conscious Fondi juhatuse liige ja H&Mi tegevjuht Karl- Johan Persson.

10. veebruaril toimunud auhinnatseremoonia tähistas ka aastase innovatsioonikiirendi starti, mis valmis H&M Conscious Fondi, konsultatsiooniettevõte Accenture ja Stockholmis asuva KTH Kuningliku Tehnoloogiainstituudi koostööna. Programm aitab võitjaid arendada oma ideid, keskendudes kolmele põhivaldkonnale: ringmajandus, innovatsioon ja kontakt moetööstusega.

“Uuenduste tase, mida nägime protsessi käigus, on tõeliselt inspireeriv. Meie eesmärgiks on toetada innovatsioonikiirendi abil viie Global Change Awardi võitja strateegilist ärikasvu ja ideede edasiarendamist,” kinnitas Accenture’ strateegiaprogrammi juht Jennie Perzon.

“KTH jaoks on partnerlus Global Change Awardiga ühtaegu nii auasi kui ka hädavajalik tegevus, kuna seisame silmitsi ekstreemsete keskkonnaväljakutsetega. Protsessi toetamine ning parema tuleviku eest seismine on KTH jaoks loomulik samm. Ootame innuga kiirendiprogrammi käivitumist ning viie võitjaga tutvumist,” ütles KTH Innovationi juht Lisa Ericsson.

H&M Conscious Fondi rahastab Stefan Perssoni perekond, Rootsi moeettevõtte H&M loojad ning põhiomanikud. 2013. aastast on perekond annetanud fondile 900 miljonit Rootsi krooni.

Global Change Awardi ekspertžürii:

Franca Sozzani – ajakirjanik, ajakirja Vogue Italia peatoimetaja

Amber Valletta – supermodell, näitleja ja ettevõtja

Eva Kruse – Taani Moeinstituudi ja Kopenhaageni moenädala tegevjuht

Dr Michael Braungart – Rotterdami Erasmuse Ülikooli “Cradle to Cradle for Innovation and Quality” professor, Lüneburgi Leuphana Ülikooli professor, Hamburgi EPEA teadusdirektor

Prof Rebecca Earley – Londoni Kunstiülikooli kestliku tekstiili ja moedisaini professor ja tulevikutekstiile uuriva keskuse Textile Futures Research Centre (TFRC) direktor

Ma Jun – keskkonnakaitsja, kirjanik, konsultant ning ajakirjanik, Hiina keskkonnainstituudi Institute for Public & Environmental Affairs (IPE) juht

Prof Johan Rockström – Keskuse Stockholm Resilience Centre (SRC) direktor ja Stockholmi Ülikooli keskkonnateaduste professor (uurimisvaldkondadeks veeressursid ja ülemaailmne jätkusuutlikkus)

Ellis Rubinstein – New Yorgi Teaduste Akadeemia president ja tegevjuht