“Ära muretse!” on iganenud nõuanne. Muretsemine on normaalne ja isegi vajalik tegevus, kuid loomulikult pole seda pidev ahastamine. Võta päevas kindel aeg, mil sa lased muredel enda üle võimust võtta, üle mõelda, paanitseda homse pärast… ja kui see aeg läbi saab, jätka oma päevaga. Sest üht me ju teame, muretsemisest pole mingit kasu. Kui miski juhtub, juhtub see niikuinii. Kui ei juhtu, oli muretsemine niikuinii asjatu.

Mõtle enne uinumist ühele heale asjale oma päevas

Kui neid oli lausa mitu, ära endale pidureid pane, aga püüa enne uinumist meenutada päeva kõige mõnusamat ja paremat hetke ning olla õnnelik ja tänulik, et see sulle osaks sai.

Sõnasta tusamõtted ümber

Endalegi aru andmata sildistame vahel oma tundeid ja mõtteid liiga mustvalgelt ja negatiivselt, mis omakorda rajab teed üha süvenevale kurbusele ja enesekriitikale. Näiteks, ära ütle endale, et sa oled üksik. Ütle, et praegu on sul rohkem vajalikku aega iseendale.

Kohtle ennast nii, nagu sa kohtleksid oma sõpra

Kas sa ütleksid oma lähedaste kohta nii, nagu sa kommenteerid mõttes enda keha, saavutusi või iseloomu? Kui sõbranna ütleb, et ta ei jaksa viimasel ajal enam trennis käia, lohutad teda ja kinnitad, et küll ta jälle oma energia leiab, aga kui sa ise trenni ei jõudnud, piitsutad end selle eest koheselt. Ole endaga leebem.

Luba endal naerda

Kui kõik näib halvasti ja pole midagi, mida sa kohe ja otseselt selle parandamiseks teha saaksid… võta aeg maha ja vaata mõnd mõnusalt naljakat sarja. Luba endal naerda, lõdvestuda ja lihtsalt nautida, hetkeks unustada, mis mujal toimub.

Korralda mänguõhtu

Suurepärane moodus end argielust välja lülitada on sõpradega mõnusalt aega veeta, eriti kui saate süveneda mõnda kihvti mängu. Seltskonnamängudele vahelduseks soovitaksime strateegiamänge, sest need vajavad süvenemist, mis ei jäta argimõtetele ruumi su tuju rikkuma tulla.

Ümbritse end vaid vajalikuga

Ära keri Instagramis endast “rikkamate, ilusamate ja tegusamate” profiili kui see teeb sind kurvaks ja ebakindlaks. Ära loe kõmu-uudiseid ega virisevaid blogisid. Ümbritse end vaid sellega, mis sind parimas mõttes motiveerib, toetab ja inspireerib. Kuula häid podcast’e, loe julgustavaid tsitaate ja artikleid ning hoia vahelduseks pidutsevatele tõsielustaaridele silm peal hoopis tugevatel inimestel, kes päriselt maailma häid muutusi tuua püüavad.

Unusta, mis oli

Ära mõtle sellest, kuidas elu oli parem kui sa olid noor/eksiga koos/eelmises töökohas või mis tahes ajal, mis on juba möödunud. See teeb sind vaid kurvaks, hullemal juhul kibestunuks. Ja sellest pole kasu. Ela hetkes, mis on praegu ja tööta hetkede nimel, mis veel ees. See on ainus ja parim, mida enda heaks teha saad.

Lae oma mentaalset patareid

Tee iga päev midagi, mis su hinge rikastab ja sind õnnelikuks teeb. Helista armsale sõbrale või sugulasele, loe head raamatut või võta ette pikk jalutuskäik. Püüa igas päevas leida kas või see üks aeg, mil sa lihtsalt laed end.

Usalda tuleviku-sind

Mis juhtub tulevikus, selle lahendad sa tulevikus. Usalda end ja ära muretse praegu asjade üle, millega hakkad alles hiljem tegelema. Küll sa siis hakkama saad, usu endasse ja ole iseenda kõige suurem ergutaja.

Hoolitse enda eest

Pole võimalik iseennast ära hellitada, lihtsalt ei ole. Hellita end igal võimalusel. Tee iseendale kingitusi, osta endale lilli, luba endale see liiga kallis kreem. Vaid nii annad endale jõudu ka teiste inimeste ja olukordade eest hoolt kanda.

Hoia end vormis, aga nii nagu sulle sobib

Sa ei pea jõudma kolm korda nädalas trenni, kui see sulle ei sobi. Aga liiguta end omas tempos, su keha ja eriti vaim on tänulik iga aktiivse minuti eest. Praegu on väljas imeilus sügis ja kollased lehed ootavad, et neis sumpaksid. Kutsu sõbrad nädalavahetusel rabamatkale. Tee vanalinnale tiir peale. Võimalusi liikumiseks on rohkelt ja need ei pea alati hõlmama higist jõusaali või mõne väga vormis naise harjutuste matkimist teleka- või arvutiekraanilt.

Ideed: womenshealthmag.com