Paljud köögiviljad muutuvad töötlemisel ka oluliselt maitsvamaks. Röstimine ja aurutamine muudab nende kesta pehmemaks ja toidu seetõttu paremini seeditavaks. Ka toitained vabanevad neist paremini. Mõnest töötlemisviisist, näiteks keetmisest või pikaajalisest kuumutamisest kõrgel temperatuuril, võiks siiski hoiduda – need protseduurid vähendavad köögiviljades vees lahustuvate vitamiinide hulka.

Kuid isegi näiteks tomateid on parim serveerida küpsetatuna, sest sel moel imendub neist organismi rohkem vähirakkudega võitlevat lükopeeni. Sama kehtib ka spinati kohta – töödeldud spinatist saame enam rauda, magneesiumi ja kaltsiumi. Et raua imendumist veelgi soodustada, tuleks spinatit süüa millegi C-vitamiinirikkaga. Seente küpsetamine suurendab nende kaltsiumisisaldust, töödeldud porgandid sisaldavad rohkem beetakaroteeni.

Toorelt on aga kasulik süüa peeti, brokolit, pipraid ja sibulaid. Kuigi need köögiviljad kaotavad töödeldes osa endas sisalduvatest toitainetest, muutub alles jäävate toitainete biosaadavus paremaks ja keha omastab need kiiremini.

Üks nipp veel – püüa iga päev süüa kuute erinevat värvi puu- ja köögivilju.

Allikas: Byrdie