Teadustöö raames uuriti juhtumeid ajavahemikus 1990 kuni 2010 ja nende allikaks oli Ameerika Riiklik Elektrooniline Vigastuste Jälgimissüsteem. Uurijad tegid kindlaks, et selle 20-aastase perioodi jooksul raviti esmaabiosakonnas ligikaudu 263 338 alaealist, kellel olid vatitikkude kasutamise tõttu tekkinud kõrvavigastused. Enamik neist lastest (76,9 %) olid vatitikke iseseisvalt kasutanud. 25 %-l neist diagnoositi purunenud kõrvakile, mis võib olla erakordselt valulik.

Väärarusaama kohaselt peame me puhastama kõrva sisemuses olevat vaiku, kuigi kõrvad on tegelikult isepuhastuvad. New Yorgi Mount Sinai haigla kõrva-, nina- ja kurguarst Alyssa Hackett sõnas Reutersile, et kõige levinum vatitikkude kasutamise tagajärg on see, et kõrvavaik surutakse sügavale kõrvakanalisse selle asemel, et see vatitikuga eemalduks.

“Tulemuseks võib olla ajutine kuulmise häirumine, mida saab võrrelda tundega, kui oled oma kõrva asetanud kõrvatropi.“ Parim on keskenduda vaid silmnähtavale kõrvavaigule, mida saab lihtsasti eemaldada ka rätiku või vatipadjaga – kõrva sisestama ei pea midagi. Seega jäta vatitikkude kasutamine pigem olukordadeks, mil pead oma jumestust korrigeerima ning ära suru neid endale kõrvadesse. Tahad siiski oma kõrvu puhastada? Apteegis müüakse selleks spetsiaalset vahendit.

Allikas: Allure