Brändi ÜRG taga on kaks sõpra Roland Lugima ja Ahto Aasmäe, kellel oli ühine unistus teha asju, mis neile tõesti meeldivad. Lisaks võlus neid mõlemaid puit kui elus ja iseloomuga materjal. Koos mängiti erinevate ideedega ja teostati erinevaid projekte, kuid asi, mis neil õnnestus kahekesi kõige paremini, oli rahakott. Otsiti vastust küsimustele nagu “miks loetakse kvaliteetseks vaid nahast rahakotti?” ja “miks ei võiks rahakott kui tarbeese olla midagi enamat?”. ÜRGi prototüübid ja tooted on täis tegijate endi elu – nad lähtuvad põhimõttest, et kui midagi teha, siis hästi.

Esimesed katsetused tehti vildist, mis liimiti kokku Super Attackiga; lisaks tükk traati – selle tulemusena sündis rahaklamber, mis aga ei rahuldanud kumbagi meestest. Ent kuna Rolandi vanaema oli nahakunstnik ja tema töödest oli alles jäänud väga suur hulk kvaliteetseid naharulle, otsustati neile uus elu anda. Kuna traadijupist rahaklamber ei täitnud piisavalt hästi oma eesmärki, leiti asendus Ahto ema kuurinurgakesest – lehereha metallist harad olid just ideaalse elastsusega. Esimesed tooted tehti endale ning need leidsid ka kohe kasutamist-katsetamist, et kuidas need ajas vastu peavad.

Rahakottide ja kaarditaskute valmistamisel kasutatakse nahka ja väärispuitu, milleks on tamm, wenge ja teak. Nahast sisu õmmeldakse kokku käsitsi niigi ja nõelaga.
ÜRG tooted on saadaval ZERO pop-up poes Tallinnas. Kaarditaskud maksavad 35, rahakotid aga 85 eurot. Lisainfot saab brändi Facebooki lehelt.

Wooden Lifestyle: puidust lipsud

Ilmselt Eesti tuntuima puitaksessuaaride brändi Wooden Lifestyle loojateks on puiduhullud Siim Kirsipuu ja Marje Kallaste, kes hindavad seda kui sooja, looduslikku, puhast ja imelise lõhnaga materjali, mis on ka taastuv ressurss.

Ettevõtte üks asutajatest, Siim, käis juba lapseeast saati oma isa juhitud mööbli tootmisettevõttes praktikal – sealt pärineb ka puidupisik. Siim nakatas sellega ka oma naist. Aastal 2013, kui oli plaan osaleda järjekordsel puidualasel messil, oli vaja leida “midagi”, mis inimeste tähelepanu köidaks. Kogemata tekkiski idee teha spoonist vest ja sinna juurde sobis ideaalselt kikilips. Mõlemad esemed töötasid ja tõmbasid tähelepanu. Kui vest ei ole eriti praktiline, kuid puidust kikilips on väga praktiline ja totaalne tähelepanumagnet – ja praegu on raske leida üritust, kus puuduks mõni puidust kikilipsu kandev härra.

Kuid ei looda vaid meestele – brändi tootevalikus leiab kangaga kaunistatid kikilipse ka naistele ning originaalne kikilips “teeb šikiks” ka poisid. Kikilipsude hinnad varieeruvad 40-60 euroni ja disaine saab uudistada aadressil www.woodenlifestyle.ee.

Wooden Lifestyle'i lipsud on lühikese aja jooksul kujunenud ka populaarseteks kingitusteks. Teiste seas ostetakse neid kingitusteks ka kõrgetele ametnikele nii meilt kui mujalt, ministritele, ärimeestele ja koostööpartneritele. Suurepärane väljund Eesti disainile, kas pole?


Prillitehas: Karli puidust prilliraamid

Puidust prillide disainiv Karl Annus hakkas prille tegema Tartu kõrgemas kunstikoolis mööblidisaini õppides – päris esimesed katsetused vormus kooli töökojas kuus aastat tagasi, millest edasi tuli juba diplomitöö, milleks olid just puidust prillid. Sellest ajast ongi prillide tegemine Karli põhitööks.
Kui mõned aastad tagasi oli tema prillidele enam kui aasta pikkused ootejärjekorrad, siis nüüd on disaineril ka enda ready-to-wear kollektsioon, mille disaine saab tema tuudios kohapeal proovida ja soovi korral osta. Lisaks stuudiole on tema looming väljas ka Eesti Disaini Majas ja MaiMai optikasalongis. Prillide hinnad algavad 300 eurost ja Karli loominguga saab tutvuda ka koduleheküljel www.karl.ee.

Nüüdseks on ta omandanud magistrikraadi TTÜ ja EKA ühisprogrammis “Design and Engineering” ning prillide tegemise kõrvalt teeb ta aeg-ajalt ka teisi tootedisainiprojekte.

Puitudest kasutab ta erinevaid väärispuite, muuhulgas näiteks eebenit, sarapuud, tineot, mahagoni ja Wenget.

Lisaks prillide tegemisele teostab Karl prillidele n-ö garantiihooldustööd – aeg-ajalt võiks puidust prille õliviimistlusega värskendada.

Teenu Design: Puidust käekellad

Kuigi Kersti Teenu on kellade disainimisega tegelenud vaid aasta, on tema looming juba tuntud. Praegu keskendub ta vaid eritellimustöödele ja olgugi, et tal pole veel isegi oma kodulehekülge, levib sõna originaalsetest puidust käekelladest tema klientide ja Facebooki vahendusel kulutulena. Vaadake neid pilte ja saate aru, milles seisnev tema trump – selgelt äratuntav disainikeel ja samaaegselt ainulaadusus, mis kaasneb iga kellaga.

Kersti lõpetas eelmisel aastal Tartu kõrgema kunstikooli mööbliosakonna ja puidust käekellade idee meeldis talle juba mõned aastad sedavõrd, et valmistas need oma lõputööks.

Puidupisiku sai Kersti oma vanaisalt, keda ta sellega lapsena alati töötamas jälgis. Tema oli ka suurim mõjutaja, miks otsustas Kersti õpingutel just mööbliosakonna kasuks.

Puitudest kasutab ta tumedat pähklit, seenkahjustusega kaske, õunapuud, kadakat ja kirssi. Teenu Designi puidust käekellade hinnad jäävad keskmiselt 250 euro kanti ja tellimust esitades peaks arvestama minimaalselt kahenädalase teostusajaga.



Made By Beam: nutitelefonide katted

2013. asutatud brändi Made By Beam alt luuakse iPhone'idele ja Sony telefonidele skandinaavialiku disainiga katteid. Beam loodi Tallinnas ja täna töötavad selle heaks disainer Risto Vahtra, juhatuse liige Velvo Vaht ning ettevõtte “nägu” Angelika Vaht.

Esimesed kujundused ja näidised valmisid Göteborgis, Rootsis. Tänasks on ettevõtte tootmine ja juhtimine Eestis ning tooteid müüakse läbi veebikülje www.madebybeam.com ja Eestis on brändi edasimüüjaks Eesti Disaini Maja, hinnaks 19 eurot. Iga telefoniümbrise muudab lisaks disainile ja põnevatele lausungitele eriliseks just materjal, millest see tehtud on – puit tundub käes alati eriline.

Allikas: LP