Uuring näitas, et viisakaid riideid kandva grupi liikmed ei tundnud end mitte ainult jõulisemana, vaid mõtlesid kiiremini ja pakkusid välja rohkem loomingulisi ideid. Teadlased spekuleerivad, et see, kuidas inimene riietub, mõjutab teda ümbritseva tajumist.

2. Sa pingutad rohkem ja see tundub lihtsam

2004. aastal toimunud olümpiamängudel võitsid punases rõivas sportlased rohkem võistlusi kui siniseid riideid kandnud sportlased. See innustas teadlasi aga uurima, kas see on lihtsalt kokkusattumus või on punases värvis midagi erilist. Teadusajakirjas Journal of Sport and Exercise Psychology avaldatud uurimuses selgus, et inimesed, kes treenisid punastes riietes, suutsid tõsta suuremaid raskusi ja nende keskmine südamelöögisagedus oli suurem. See tähendab, et nad tegid rohkem tööd kui sinist kandvad sportlased. Samas oli aga nii sinist kui ka punast kandvate sportlaste pingutustase sama.

3. Sinu riietus võib sind teha targemaks

Teadusväljaandes Journal of Experimental Social Psychology avaldatud uuringus leiti, et kandes riideid, mida seostatakse nii-öelda kõrgema intelligentsusega, paneb inimesed välja nägema ja käituma targemini. Näiteks anti mõnedele uuringus osalejatele arstikittel ja paluti teha erinevaid ülesandeid. Selgus, et arstikitlit kandnud osalejad tegid vähem vigu kui inimesed, kes kandsid vabaajarõivaid. Seejärel korrati katset ja anti kõigile osalejatele valge kittel. Pooletele aga öeldi, et tegemist on arstikitliga ja teistele poolele, et see on maalri töökittel. Oma riiet arstikitliks arvanud inimeste tulemused olid paremad. Sellest järeldub, et loeb mitte ainult seljas olev riie, vaid see, kellega seda seostatakse.

4. Riietus, milles on kergem keskenduda

Eelmises punktis juttu olnud uuringus leiti lisaks, et kandes nii-öelda lugupeetud ametit pidava inimesi riideid, on ka keskendumine lihtsam ja pikaajalisem. Sama uuring kinnitas, et inimesed, kes kandsid enda arvates arstikitlit, suutsid kauem keskenduda ja tegid oma ülesandeid tähelepanelikumalt kui need, kes arvasid, et tegemist on maalrikitliga. Uuringu autorite arvates tuleneb see sellest, et kuna peame arste keskendunuteks ja täpseteks, käituvad arstikitlit kandvad osalejad mingil määral sarnaselt stereotüübile.

5. Sinu riietus viib sind edasi

Teadusväljaandes Journal of Experimental Psychology avaldatud uuringust selgub, et riided võivad tulla kasuks ka argumenteerimisel. Uuringu läbiviijad jagasid testgrupi inimesed kolme gruppi: ülikonnakandjad, dressikandjad ja need, kes valisid riietuse oma maitse järgi. Seejärel anti osalejatele ette situatsioon, kus nad pidid läbirääkimisi pidama. Selgus, et ülikonda kandvad osalejad võitsid rohkem vaidlusi kui need, kes kandsid vabaajariideid või dresse. Lisaks selgus aga, et dressides osalenud meeste testosteroonitase oli madalam – see mõjutas samuti tulemusi.

6. Riietuse abil siiramaks

Harvardi ülikoolis läbi viidud ja teadusajakirjas Psychological Science avaldatud uuringu tulemused näitavad, et inimesed, kes kannavad kallite kaubamärkide võltsinguid, käituvad ka ise valelikumalt. Uuringus osalejatele anti uued päikeseprillid. Nendest pooletele öeldi, et tegemist on võltsidega ja pooltele öeldi, et need on originaalid. Need osalejad, kes kandsid võltsinguid, käitusid ka valelikumalt, kahtlustades ka teisi valelikkuses. Niisiis selgus uuringust, et kandes kallimate kaubamärkide võltsinguid, muutub ka nende kandja valelikumaks.

7. Sinu riietus võib panna sind tahtma rohkem trenni teha

Kui vahel on tunne, et tahaks trenni teha, ent motivatsioonist jääb vajaka, tuleks panna lihtsalt trenniriided selga. Uuringud näitavad, et tõmmates hommikul trennipüksid ja spordijalatsid jalga, on päeva kergem hommikuvõimlemisega alustada ja üldse päevale toimekas start anda. Northwesterni ülikooli teadlase Hajo Adami sõnul loeb ka see, mis tegevust mingi riietusega seostatakse. Tema sõnul on loogiline, et spordiriiete kandmine muudab inimese aktiivsemaks ja suurendab tema soovi trenni minna.

8. Riietus, mis teeb tuju heaks

Kas kannad riideid, mis mõjutavad su tuju või kas kannad riideid tuju tõstmiseks? Queenslandi ülikooli teadlased intervjueerisid inimesi ja leidsid, et tihti kannavad inimesed riideid vastavalt sellele, kuidas nad sooviksid, et nende tuju oleks või kuidas nad sooviksid, et nende tuju paistaks teistele. Teisisõnu, me kanname oma lemmikkampsunit koos õnneliku naeratusega isegi siis, kui tunneme end halvasti. Tegelikult see töötab, ja eriti siis, kui kanname riideid, mille kandmisel oleme varem komplimente saanud. Või riideid, millega on meil head mälestused.

9. Õige riietusega kaalust alla

Kandes liibuvaid teksaseid, mis on tihedalt vöökoha ümber või kandes lihtsalt paela, mis on seotud ümber talje riiete alla, annab meile märguande lõpetada söömine, kui tunneme, et kõht on täis. Trenniguru Valerie Orsoni sõnul kannavad paljud prantslannad ümber talje seotud paela, kui nad lähevad välja sööma. Ta lisab, et see hoiab nad oma alakõhu osas teadlikud, sest tunnevad oma piiri, kui pael hakkab kitsenema. Hea nipp, kas pole?

Allikas: RD