Teisest uuringust selgub, et mida aasta edasi, seda mõistvamalt suhtutakse töötavatesse emadesse. Näiteks ilmnes uuringust, et 2010. aasta paiku arvas 70 protsenti abiturientidest, et töötavad emad suudavad luua oma lapsega sama sooja sideme kui koduperenaistest emad. 1970ndatel oli see protsent aga vaid 53. Teine uuring leidis, et töötavad emad nutavad suure stressi tõttu vähemalt nädalas korra.

Olenemata kõikidest uuringutest ja numbritest, otsustas Forbes koguda kokku mõnede inimeste arvamused ja kogemused töötavatest emadest.

Atlantast pärit 39-aastane Kailei Carr arvab, et ta on oma elus kahtlemata ambitsioonikam ja edukam just seetõttu, et tema ema käis tööl. Kailei sõnul töötas tema ema McDonald’si kontoris personaliosakonnas. Ta lisab, et kuna tema vanemad olid lahutatud, kolisid nad iga kahe-kolme aasta tagant, sest tema ema sai ametikõrgendust. Kailei arvates tuleb tema hea kohanemisvõime just sealt. Samas nendib naine, et mõned asjad sai ta elus selgeks hiljem kui tema eakaaslased. Küll aga ei vahetaks ta kunagi enda ja oma venna lapsepõlve millegi muu vastu.

Chicagost pärit 25-aastane Blaire Knight-Graves räägib, et tema ema õpetas talle, kuidas olla pühendunud ja väärtustada haridust. Nimelt töötas Blaire’i ema üksikvanemana täiskohaga ja omandas samal ajal ka magistri- ja doktorikraadi. Blaire arvab, et ta on kindlasti edukam just seetõttu, et nägi juba nooruspõlvest saati oma ema töötamas.

Anchorage’i linnas Alaskas elav 44-aastane Christian Muntean arvab, et tema on kahtlemata üles kasvanud hea töö-eetika keskel. Christiani arust nägi ta erinevaid töid soorollidest sõltumatutena: et töö saaks tehtud, peavad kõik võrdselt panustama. Christiani sõnul on ta mittetulundusühingu juht, tal on ma firma ja ta peab endiselt laupäeviti tualette puhastama.

Californiast pärit 44-aastane Cheryl Laughlin meenutab, kuidas ta vaatas oma ema imetlusega, sest ta suutis omandada magistrikraadi ja kasvatada samal ajal kolm last üles. Kui Cheryl küsis oma emalt, kuidas ta suudab seda kõike, sai ta lihtsa vastuse: tee seda, mida on vaja teha. Sellest tarkusest on Cheryl juhindunud ja edukalt suutnud end tõestada ka ettevõtlusmaailmas.

Ohios elav 43-aastane Michelle Garrett aga sõnab, et tema ema inspireeris teda elus ohjad enda kätte haarama ja see on Michelle’i arust parim saavutus tema karjääri vältel. Michelle’i ema alustas oma äri ja kasvatas sellega tegelemise kõrvalt oma tütre üles. See pani Michelle’i aga mõtlema, et temagi saaks sellega hakkama.

30-aastane Philip Blackett Bostonist räägib, et kuna ta nägi oma ema töötamas, hindab ta palju rohkem seda, mis tal on, ka täiskasvanuna. Philip lisab, et on imetlusväärne, kuidas ta ema suudab rööpas püsida vaatamata kriitikanooltele, mis tema suunas aeg-ajalt lendavad. “Vahel küsin endalt, kas suudaksin kannatada ära kõik selle, mille mu ema on läbi elanud,” esitab Philip endale küsimuse. “Tema pühendumus ja püsivus on kujundanud minu arvamust naiste õiguste vastu ja pannud mind toetama töötvaid emasid,” lisab Philip.

45-aastane Centennialist pärit Trisha Trixie meenutab, et kui ta oli noor ja kasvas, töötas ta ema kolmel kohal. Kui Trisha oli teisme-ikka jõudnud, oli ta emal juba oma äri. Nüüd on mitu äri ka Trishal endal. “Oma emalt sain ma selle sihikindluse, suutlikkuse pühenduda ja ambitsioonikuse, et jõuda oma eesmärkideni,” sõnab Trixie.

“Mu ema hakkas vaid mõni aeg peale mu sündi täiskohaga tööle, aga ta töötas öösiti ja nädalavahetuseti,” meenutab 52-aastane Emmy Gengler. Seetõttu pidi Emmy olema aga küllaltki iseseisev ja kiiresti sai selgeks majapidamistööde ja koolitöö olulisus. Lisaks õppis Emmy väga palju asju oma isalt, mille hulka kuulub näiteks autode putitamine.

Dallasest pärit 44-aastane Jo Trizila mäletab, et tema ema töötas erinevatel juhtivatel positsioonidel, mistõttu võeti nii Jo kui ka tema vend paljudele peale tööd toimunud üritustele kaasa. Oma emalt õppis Jo tööeetikat, sihikindlust ja eelkõige seda, et tuleb teha õiget asja. Jo jaoks sai ruttu selgeks ka meeste ja naiste võrdsus. Jo loodab, et suudab oma tütrele anda edasi samu teadmisi, mida tema sai oma emalt.

Füüsikuharidusega 25-aastane Kathryn Handler, kes töötab meestest pungil kosmose ja atmosfääriga seotud alal, arvab, et kuna tema ema töötas programmeerimise alal, mis oli ka peamiselt nii-öelda meeste rida, siis see on pannud teda asju pisut teise nurga alt vaatama. Kathrynile õpetati, et ta võib teha karjääri misiganes alal ta soovib. Pole oluline, kas sellel alal töötavad valdavalt mehed või naised. Eelkõige õpetas Kathryni ema talle, et iseseisvad naised valivad oma karjääritee ja on täpselt sama võimekad nagu mehed.

Allikas: Forbes