Kui muusika kuulamine muutub igaõhtuseks rutiiniks, siis selle positiivsed efektid võivad mitmekordistuda. Meloodia ei aita ainult lõdvestuda, vaid rutiinselt igal õhtul samade laulude kuulamine annab kehale signaali, et on aeg uinuda. Unenõustaja sõnul saab siin tuua paralleele Pavlovi refleksiga – inimesel on ühel hetkel kergem magama jääda, sest alateadvus on nii treenitud.

Ivanova sõnul soodustab rahulik muusika paremat ja ühtlasemat und, ent inimesed on erinevad. Mõned leiavad abi klassikalisest muusikast, teised eelistavad pisut tempokamaid palasid – peamine, et muusika oleks inimese jaoks nauditav ja tooks häid emotsioone.

“Meile meeldiv muusika stimuleerib serotoniini ehk “hea tuju” kemikaali tootmist. Stressis ja depressioonis inimestel on sellest puudu, seega meelepäraste laulude kuulamine aitab seda loomulikul viisil tõsta,” ütles Ivanova.

Stabiilsed välised helid mõjuvad meile rahustavalt, kuid unenõustaja sõnul muudavad enamik inimesi rahutumaks kodumasinate müra. Näiteks külmik ja õhukonditsioneer või veelgi valjemini töötav pesumasin häirib märkimisväärselt uinumist. Sellisel juhul oleks kasulik need helid summutada ja asendada näiteks meeldiva muusikaga.

Kuid kuidas teha muusika kuulamine enne uinumist kõige käepärasemaks, ilma ümbritsevaid inimesi segamata? Suured kõrvaklapid summutavad müra, kuid võivad enda kuju tõttu lõõgastumise ebamugavaks teha ning ka juhtmed kujutavad endast uinudes potentsiaalselt ohtu. “Uusimad kõrvasisesed klapid summutavad sama edukalt välismüra ja annavad võimaluse nautida meelepärast muusikat,” ütles Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Aktiivne mürasummutamise tehnoloogia võimaldab muusikat kuulata vaiksema helitugevusega, mis ei kahjusta kuulmist. Juhtmevabad nööpkõrvaklapid, näiteks FreeBuds 3, on ergonoomiliselt välja töötatud ja istuvad kõrvas märkamatult, ka magamise ajal. „Juhtmevaba lahendus võimaldab jätta telefoni voodist kaugemale ja lõigata ennast välja kõikidest häirivatest faktoritest,“ ütles Mishina.

Muusika võib inimesi ka füüsiliselt mõjutada, alandades südamerütmi ja aeglustades hingamist. Teadlaste hinnangul soodustab uinumist kõige paremini muusika, mis mängib 60-80 lööki minutis, sest see rütm jäljendab meie südamelöökide sagedust puhkeolekus.

Unenõustaja Ivanova hinnangul on põhjust arvata, et muusika regulaarne kasutamine võib uneprobleemidele avaldada pikaajalist positiivset mõju. “Muusika aitab ärevaid mõtteid mujale suunata. Koos helide kuulamisega võib kasutada rahustavaid tehnikad, nagu rahulik hingamine, kujutlustehnikaid ja lõdvestumine,” soovitas Ivanova.