Naine tõdeb, et eestlased on tõeline raamaturahvas, sest ostmise kõrval on üha populaarsemaks muutunud ka raamatute vahetamine. Kuigi eestlaste vaieldamatu lemmik on "Viiskümmend halli varjundit" sari, toob Mailis välja 10 teost, millega iga naine võiks elu jooksul tutvust teha.

Mailis Viiand

1. Lucy Maud Montgomery “Roheliste Viilkatuste Anne”

Kaunis loodus, aegumatud teemad ja värvikad tegelased, keda on lihtne armastada. See on raamat, mis kergitab suunurki ja paneb hinge helisema. Südikus on edasiviiv jõud.

2. Diana Gabaldon “Võõramaalane”

Gabaldon on hämmastav autor, kellele on antud imeline oskus muuta üks ebatavaline läbi erinevate ajastute kanduv perekonna- ja armastuslugu niivõrd detailseks ja usutavaks, et peale raamatu avamist muu maailm lihtsalt lakkab ajutiselt lugeja ümber eksisteerimast.

3. Jenny Lawson “Hullult õnnelik”

Kas sa kardad teiste ees sattuda piinliku olukorda? Näidata end haavatavana, mitteratsionaalsena, nõrgana, tundelisena või lausa hullumeelsena? Lawson ei karda. Tema elu on mõnikord raske, aga see-eest mitte kunagi igav.

4. Clarissa Pinkola Estés “Naised, kes jooksevad koos huntidega”

Seda raamatut ei pea võtma kui ülimat tõde ega lugema kui õpikut. On neid, kellel tekib lugedes sügav äratundmine ja avanemine ja on neid, kes leiavad sellest raamatust lihtsalt häid metafoore ja kujundlikke tsitaate.

5. Malala Yousafzai ja Christina Lamb “Mina olen Malala”

Uudised kajastavad maailmas toimuvaid koledusi halastamatu entusiasmiga, sest hirm ja viha on tugevad emotsioonid ning müüvad hästi. Malala lugu on vaid väike killuke sellest ebakõlast, mis maailmas valitseb. Kuid ka ühe inimese lugu võib olla suure tähendusega, kui ta aitab inimestel mõista ja toetada vabadusi ja õigusi, mis peaksid kehtima kõigile, hoolimata nende soost.

6. James Herriot “Suured loomad, väiksed loomad”

Igivana ja populaarseim naisteraamatute teema. Milline on see kõige seksikam, mehelikum, põnevam, ideaalsem ja õigem mees? Vastus on tegelikult üpris lihtne. Võta hallide varjundite kõrvalt vahelduseks kätte näiteks kardinaalselt teisest žanrist pärit James Herrioti raamat, loe see läbi ja mõtle, kuidas sinu valitud kaaslane käitub igapäevastes olukordades endast nõrgematega, olgu need siis loomad või inimesed. Heasüdamlikkus ja eluterve huumorimeel on püsiväärtused.

7. Anne Frank “Anne Franki päevik”

Kõik tunnevad mõnel hetkel, et elu on raske või ebaõiglane. Emotsioonid on alati nende tundja jaoks reaalsed ning neid pisendada ei ole vaja. Kui aga lugeda Anne Franki kirjapandud mõtteid, mõelda tema tahtejõule ja unistustele maailmas, mis oli tõepoolest nii habras ja hirmutav, siis tekib arusaam, et inimene on uskumatult tugev. Aitäh, et olemas olid. Kurb aga inimlik ning inspireeriv lugemine.

8. Katrin Saali Saul “Naiseks olemise kunst”

Enda käitumist ja reageerimisharjumusi tasub aeg-ajalt erapooletult analüüsida, sest ainult nii on võimalik kõrvale jätta see, mis meid edasi ei vii ja mis meie arengut inimestena ja isiksustena takistab. Põnev raamat psühholoogiahuvilistele kui ka neile, kes vajaksid enda elus väikest tõuget.

9. Milan Kundera “Olemise talumatu kergus”

Selles raamatus on peidus romantika, olustik, ajalugu, filosoofia, kirg ja sõnad, mis tantsivad muusika järgi, mida mõned meist kuulevad ja mõned mitte.

10. Jane Austen “Uhkus ja eelarvamus”

Austen on vaimukas ja magusalt irooniline. Kuigi autor on juba ammu meie seast lahkunud, kasvab tema austajate arv iga aastaga. Tema raamatutest valmib ikka ja jälle uusekraniseeringuid ning poodidest leiab kõike, alatest T-särkidest kuni patjadeni, mis on kaunistatud tema kangelaste tsitaatidega. Aegumatu klassika.

Kust neid raamatuid lugemiseks leida?

Ingliskeelseid raamatuid on enamasti lihtsam hankida, sest pakkujaid ja väljaannete valikut on rohkem. Lisaks Amazonile tasub alati külastada www.kriso.ee ja www.bookdepository.com e-poode. Nemad toimetavad tellitud raamatud ka tasuta kohale.

Emakeelse kirjanduse sõbrad peavad mõnikord aga otsitava raamatu saamiseks lausa detektiivi mängima. Eriti kui tegu on mõne sarja esimeste osadega või populaarse raamatuga, mille tiraaž on otsa saanud. Seetõttu soovitan alati silm peal hoida www.raamatuvahetus.ee lehel, sest iga päev tuleb pakkumisse hulgaliselt kvaliteetset kirjandust, mida mitte kusagilt mujalt enam ei saa.

Uut lugemist otsides võib lisaks suurematele raamatupoodidele julgelt sisse kiigata alati kirjastuste enda e-poodidesse, näiteks www.raamatukodu.ee, www.varrak.ee, www.raamat24.ee.