Väetantsud on inspireeritud viie rütmi tantsudest. Tantsitakse läbi viie loodusrütmi (maa, tuli, vesi, õhk ja ruum) väga loogilises järjekorras, mis on kehale mõnus ja loomulik. Tantsulaine algab väga rahulikult, maandutakse oma kehasse kohale, tuuakse kogu oma teadlikkus enda kehale, äratatakse kõik kehaosad mõnusalt ja pehmelt tunnetusliku liikumisega. Siis tuleb muusikasse sisse rütm, mis annab võimaluse äratada oma sisemine tuli ja rohkem väljendada.

Mingi hetk kulmineerub tants väga kiire muusikaga kaoseks, mis annab võimaluse kehal kiiresti rappuda. Vaja on ainult hingata, lõdvestuda, tulla peast kehasse, alistuda rütmidele ja lubada kehal vabastada pingeid ja vanu struktuure, piiranguid, mis tagasi hoiavad, mis ei lase inimesel kasutada potentsiaali, mis talle tegelikult on antud.

"Kaos ehk vesi on väga transformeeriv rütm: puhastab vanast energiast, teeb ruumi uuele puhtale energiale. Peale kaose tantsimist võib tekkida suur ekstaas, nauding, avardumistunne. Nii jõuame uude rütmi, mis on õhuelement. Selles on kergus, looming, uued kvaliteedid, mõistmine, nagu oleks saanud hetkega teadlikumaks, keha on täidetud uue kõrgema sagedusega energiaga, võib tunda soovi lennata, keerelda, südames võib tunda suuremat rõõmu ja tänu, aga ka kurbust. Kõik oleneb, millist protsessi see parasjagu läbib," räägib Margit Foht. "Vabalt ja kohalolus tantsimine toob üles selle, mida oleme ehk pikalt alla surunud ja mis saab nüüd sinu teadlikkuse valguses vabalt nähtavale tulla ja lahtuda."

Kui keeruline on eestlasel esimest korda sellistel tantsuõhtutel vabalt ja piiranguteta tantsida?

Olen märganud, et need, kes minu juurde jõuavad, suudavad juba esimese tunni jooksul ennast vabalt ja turvaliselt tunda. Liikumine ja avanemine kasvab loomulikult järk-järgult. Esimesel korral on tants kindlasti väiksem ja vaoshoitum, liigutused väiksemad, väljenduvd kätteõpitud liikumismustrid. Selliselt tantsides toimub avanemine ja muutused väga loomulikult, just siis, kui sa oled valmis. Midagi ei ole kunagi valesti.

Mis aitab tantsimishirmu ja pingeid maha võtta?

Eelkõige juhendaja toetus. Ma räägin sissejuhatuseks uutele osalejatele, et midagi ei saa minna valesti, on vaja ainult hingata, lõdvestuda ja usaldada oma keha. Ma juhendan inimesi hingama, lõdvestuma, tulema enda kehasse kohale. Kui on ebamugav, siis algul sulgema oma silmad. Suunan jälgima oma keha, tundeid, liikumist. Mitut mõtet ei suuda me korraga mõelda. Kui toome mõtted ja teadlikkuse oma keha jälgimisele, ei saa teised mõtted väga segada. Loomulikult on suur toetus ka grupil: kui kõik vabalt tantsivad ja ei vaata, on ka uuel tulijal lihtne oma tants leida.

Olete öelnud, et tantsides avaneb inimese sisemaailm. Mida te sellega silmas peate?

Sisemaailm on vägagi keeruline ja seda võib lahti seletada erineval moel. Kindlasti on kõik kuulnud alateadvusest, teadlikust teadvusest ja üliteadvusest ehk kõrgemast tarkusest ehk vaimuenergiast. Alateadvuses istuvad meie kätteõpitud käitumismustrid ja uskumused, mis võivad meie elu suurel määral juhtida ja tuua kaasa kannatusi, kui me neid ei teadvusta. Teadlik teadvus on siis meie meel, mõistus, mis vaatleb, analüüsib ja nii edasi. Üliteadvus on kõrgem mina - kuidas keegi seda nimetab.

Väidetavalt algavad inimeste hädad ja kannatused sellest, et laseme oma elu juhtida alateadvusel ja meil puudub ühendus oma kõrgema tarkusega. Vabalt kohal olles, tantsides, kogu oma teadlikkust endale tuues saame avastada oma sundmõtteid, uskumusi. Tantsides vabastame kehast pingeid, emotsioone, loome enda sees vaikuseruumi. Tantsu lõpuks jõuame tugevamasse ühendusse oma kõrgema tarkusega, võime mõista midagi täiesti uut, näha olukordi uues valguses, leida lahendusi keerulistele olukordadele jne.

Kuidas on kodus üksi ja hullumeelselt vaba tantsimisega? Kuidas see inimesele mõjub?

Üksi võib ka kodus tantsida, aga sellist väekat seisundit, mis tuleb grupis ühises energias tantsides, pole üksi võimalik saavutada. See on nii ka ühislaulmise puhul. Mida suurem grupp inimesi on koos ühises hingamises, seda võimsam on kogemus. Tantsimine, keha liigutamine, eriti raputamine on igal juhul hea ka üksi kodus.

Tantsimine aitab, kui tekib hirm, paanikahoog, tugev emotsioon, tunne, et ei suuda kehas kohal olla, ei suuda hingata. Tantsu mõjust juba rääkisin, aga lühidalt öeldes vabanevad kehast pinged, emotsioonid. Raputamise ajal on hea ka häält teha. Tantsida võib muidugi ka siis, kui rõõmus tuju või soov rõõmsamat tuju saada. Tants aktiveerib kehas õnnehormoonide tekkimise.

Kui palju te ise kodus üksi tantsite?

Praegu tantsin kodus väga harva. Tantsin iga nädal üks-kaks korda oma tundides. Kui tantsuga alustasin, siis igal hommikul tantsisin lühikese tantsulaine, et päeva alustada hea tundega. Vahel oli ka keset päeva vaja kontorilaua tagant püsti karata, kui tuli üles emotsioon, mis ei lasknud tööle keskenduda. Aeg-ajalt olen seda nippi ka praegu kasutanud: hingan-lõdvestun-liigun ja hakkab parem.

Mida teha, kui kohe üldse tantsida ei oska?

Väetantsude tantsimiseks pole vaja osata tantsida. Keha liigutada oskab igaüks. Oluline on hoopis oskus olla endas kohal, lõdvestuda, tunnetada keha. Muusika inspireerib ju kuidagi ikka keha liigutama, ei pea isegi rütmitunnet olema.

Alustada võiks nii: otsi Youtube’ist mõni Gabrielle Rothi viie rütmi laine, pane selga mugavad riided, ole paljajalu. Pane muusika käima. Võid korraks silmad sulgeda. Too tähelepanu hingamisele. Luba iga hingetõmbega kehal lõdvestuda, pehmeneda, vajuda kogu raskusel allapoole. Luba kehal hakata loomulikke liigutusi leidma, ärata kõik kehaosad mõnusa tundega, nii nagu keha tahab liikuda. Mingi hetk avastad, et mitte sina ei liiguta keha, vaid keha tantsitab sind. See on vägev tunne. Kõige parem on muidugi alustada grupis. Tulge minu juurde tantsima!

Tooge välja peamised põhjused, miks iga inimene võiks rohkem tantsida.

Tantsimine on väga vabastav, annab mõnusa koormuse kehale ja südamele, annab energiat, loob rõõmu, kergust, tekib parem ühendus oma keha ja sisemise tarkusega. Vabalt tantsimine vabastab meid enda seatud piirangutest, õpetab ennast usaldama, ennast rohkem armastama. Isegi uuringud on näidanud, et tantsimine teeb meid õnnelikuks, aktiveerib kehas õnnehormooni tootmist ja pidurdab keha vananemisprotsesse.

See tants sobib kõigile, mingit eelnevat kogemust ei ole vaja. Eriti sobib neile, kes arvavad, et ei oska tantsida, annavad endale hinnanguid, on kadunud lapselik rõõm, avatus, uudishimu, on palju raskeid mõtteid, blokeeringuid, mis ei lase elust rõõmu tunda.