Missugune aeg su elus praegu on?

Mõtisklesin sel teemal hiljuti oma sünnipäeval. Pean tunnistama, et nii klaari ja rahulikku aega pole mu elus seni olnud. Naistele on number passis ju veidi hell teema, justkui kaotaks nad ajas oma väärtust ja võimalusi… Eks ma isegi arvasin 10–15 aastat tagasi, et see on klišee, kui vanemad prouad enda rahustamiseks räägivad sellest, et elu algab pärast 40. sünnipäeva.

Nüüd tean, et see on tõsi. See on huvitav aeg, siiani parim aeg mu elus. Ma ei rahmelda ega tõmble, olen rahul sellega, mis mul ON.

Mul pole ootusi ega suuri illusioone, isegi unistused on läinud väiksemaks ja vaiksemaks. See ei tähenda, et neid ei ole! Ma tean, mis mulle meeldib ja veel tähtsam, mis ei meeldi. Selle toel teen ka valikuid ja otsuseid, mis muudavad iga päeva kvaliteetajaks. Ma armastan oma elu!

Mida on su elus liiga vähe, mida liiga palju?

Ma olen parajalt eraklik tüüp, hindan väga oma privaatsust. Ka igapäevaelus vajan palju üksiolemise aega. Hetkel on see tasakaalus, kuna väike poeg hoiab jälle elu teist poolt täistuuridel. Kuna mul on väike laps, kelle rutiiniga peab arvestama, siis võib-olla spontaansust on praegu vähem − kogu elutegevust peab hästi planeerima.

Mis on tähtsaimad põhimõtted su elus?

Tunda ennast elusana ja kõigele vaatamata rõõmsana. Elurõõm on üks tähtsamaid asju ja kui see ära kaob, tuhmub kõik.

Tahan alati olla olemas oma lähedaste jaoks. Kui kõik inimesed hoiaks korras oma lähisuhted, oleks maailm palju parem paik.

Ja see on nüüd küll üks kooliõpikutõde, aga suhtun inimestesse üldjoontes austusega, ehk teen teistele ainult seda, mida endalegi soovin tehtavat.

Mis on su tugevaimad omadused, mis nõrkused?

Oskan tööd ja eraelu tasakaalus hoida. Olen paras kontrollifriik ning mulle meeldib, kui tean, kuidas asjad on. Segased olukorrad ja hämavad inimesed − nendega mul head kontakti ei ole. Mulle meeldib, kui asjad on selged. Võib-olla on maailm selletõttu vahel liiga must-valge.

Ehk võiksin osata paremini oma asju delegeerida, aga õpin seda iga päevaga aina rohkem. Elu eesmärk on ju elamine ja areng. Püüan iga päev areneda paremaks inimeseks.

Mille kavatsed järgmiseks ära õppida?

Hetkel tunduvad toredad mõned käelised loovad tegevused. Aiandus on hakanud meeldima, näpud mullas on ootamatult mõnus tunne. Unistan keraamikakursusest. Aga ma ei koorma ennast asjadega üle. Tean, et mu prioriteet praegu on pere ja töö ning ega sealt palju muudeks asjadeks aega ei jää.

Mis on olnud su elu muutev kogemus?

Kindlasti emadus: see on kõige tähtsam võimalus ja roll, mis mulle on antud ja mille kaudu olen õppinud tundma elu ja ennast.

Su kirjastus, mis avaldab palju eneseabi- ja esoteerilisi raamatuid, on väga edukas. Tänu millele?

Kui me Pilgrimiga 2003. aastal alustasime, oli vaimse kirjanduse valdkond alles arengu alguses. See andis võimaluse kirjastada mõned võtmeautorid. Aastad on lisanud kogemust ning lugeja tundmist. Meil on välja kujunenud kindel lugeja, kes meie valikuid usaldab. Seda valdkonda peab tundma, sest seal liigub ka väga palju jama. Olen teinud neid raamatuid, mis mind on puudutanud ja millega isiklikult olen haakunud. Kui teed, mis meeldib ja teed seda hästi, siis miks ei peaks see õnnestuma?

Millised on naise plussid, millised miinused ärimaailmas?

Mu hea sõber ütleb, et ettevõtjaks olemine ei tähenda sugu, vaid ettevõtja on isiksusetüüp. Kui oled ettevõtjatüüp, siis varem või hiljem on sul oma äri. Raamatumaailmas näen palju vanemaid mehi ja nooremaid naisi. Aga ma pole kunagi tundnud, et mind ei võeta äris tõsiselt sellepärast, et olen naine.

Missugune raamat on muutnud su elu?

Kas just muutnud, aga mõjutanud on eri eluperioodidel mitmed. Mulle meeldis lapsena väga lugeda. Maalastena veetsime oma vaba aega õues või lugedes. Muid ahvatlusi siis ei olnud. „Kapten Granti lapsed“ ja „Viieteistkümneaastane kapten“ olid suured lemmikud. Ülikooliajal lugesin esimest korda Hesse „Siddharthat“, see oli nagu retk pimedusest valgusesse. Hiljem andsid samasugust mõju Maeterlincki „Tarkus ja saatus“ , Marcus Aureliuse „Iseendale“. Kaht viimast olen aastaid hiljem ka ise kirjastanud.

Missuguse raamatu tahaksid ise kirjutada?

Ausalt öelda pole kunagi nii mõelnud. Ma analüüsin käsikirju loo ülesehituse ja haaravuse seisukohalt. On palju kordi, kus olen olnud loost vaimustunud, kui geniaalne, lihtne ning töötav see lugu on.

Kui vaadata raamatuid, mis on löönud maailma meelelahutuskirjanduse rekordeid, siis inspireeriv Tuhkatriinu-lugu on minu jaoks olnud J. K. Rowlingu käekäik. Tavaline koduperenaine, kes hakkas kirjutama ja kuidas veel! Seega − elus on kõik on võimalik!

Kui rahul oled pildiga, mis sulle peeglist vastu vaatab?

Ma saan aru, et loodus on olnud minu vastu küllalt armuline. Peegel ja fotod on üsna ausad kriitikud, seal midagi varjata ei anna. Aga jah, ma olen rahul. Pean normaalseks, et vanusega tulevad lisaks mõned kortsud ja kilod.

Parimad komplimendid olen saanud reisides oma vanema pojaga, kes saab kohe 20. Tihti peetakse mind tema vanemaks õeks. See teeb meile mõlemale muidugi palju nalja.

Kui palju peaks naised oma väljanägemisest hoolima?

Mõõdukalt kindlasti peab. Iga naine saab enda heaks midagi ära teha elustiili, toidu ja liikumisega. Need on kõik normaalsed ja elementaarsed toimingud juba üldise tervise seisukohalt. Minule meeldib massaažis käia ja näomaske teha. Käin ka kord kuus kosmeetikus, kus naudin mõnusaid hooldusi.

Kas 40. eluaasta piir oli sinu jaoks mingil moel tähenduslik?

Kui sain 40, siis polnud mul aega vanuse põdemisega tegeleda. Põhjuseks oli väike beebi ja see fakt ei lasknud mind ennast kuidagi vanana tunda. Ka praegu, 45sena ei tunneta ma vanusehirmu üldse.

Aga palju huvitavam võib olla tunne, kui hakkab paistma 50. Mõni aasta tagasi käisin ühe tegusa naise 50 aasta juubelil. Sünnipäeval viibinud samas vanuses prouad tantsisid täielikus eufoorias kuni hommikuni. Nad tegid kõikidele noorematele ära, nägid superhead välja ning ka nautisid ennast ja elu täiel rinnal. Vaatasin neid imetluse ja imestusega. Oli väga lootustandev vaatepilt − mul on, mida oodata!

Mis hoiab sind tasakaalus?

Vananemist hoogustab stress, mida mul on ilmselt märksa vähem kui mõnel väga pingelist elu elaval inimesel. Mu igapäevaelu on vaimses plaanis hästi rahulik. Mul pole keerulisi suhteid.

Niipalju, kui võimalik, valin enda ümber inimesi, kellega tülitsemise tõenäosus on väike. See on tõeline privileeg. Eraettevõtjana on mul võimalus mitte teha igavaid ja ebameeldivaid asju. Olen õppinud delegeerima ja ka see aitab kaasa.

Mis moel sa vanemaks saamist tajud?

Oluliselt ei taju. Kui, siis ainult targemaks saamise poolest. Vanus ja tarkus on minu jaoks seotud. Seda võib nimetada ka elutarkuseks, mis paratamatult vanuse ja kogemusega kaasneb. Nii nagu mulle meeldivad noored ja tegusad inimesed, meeldivad mulle ka targad ja vanad inimesed. Heameelega viibin nende seltskonnas ja kuulan, mida neil öelda on.

Kuivõrd on su ilurutiin muutunud pärast 40ndaid?

Tegelikult väga ei ole. Tavapärased protseduurid on ikka päevakorras. Ainus asi on uni − pean saama ennast välja magada ja puhata. Noorena see nii oluline ei olnud.

Mida sa teed, et nii hea välja näed?

Mul on juba kümne aasta oma juuksur Terje Käärik. Usaldan teda täiesti ja siiani on tulemus minu enda jaoks alati hea olnud.

Käin kuus korra kosmeetikus. Viimastel aastatel on mu lemmiksari olnud Ella Baché ja mu kosmeetik Kaari Lemba teeb minuga imesid.

Mulle meeldib protseduurina ka väga LPG näomassaaž, mida teen aastas kuuridena. Toitun tervislikult ja liigun palju värskes õhus. Viimasel ajal olen avastanud ka hot yoga. See sobib minu keha ja vaimuga väga hästi.

Artikkel ilmus esmakordselt Anne & Stiili 2016. aasta märtsinumbri lisas Ajatu Ilu.