Söö alles siis, kui oled näljane
Inimesed kipuvad tihtipeale sööma siis, kui välised tingimused seda nõuavad – harjumuspärane õhtusöögikellaaeg või sõpradega kokkusaamine. Fahad aga ütleb, et süüa tuleb just siis, kui sinu kõht seda nõuab. „Kui oled näljane, hakkab keha kaloreid nõudma. Kui sööd siis, kui seda tegelikult ei vaja, mõjub see sinu ainevahetusele pidurdavalt.“

Hiline söömine pole pooltki nii suur probleem kui see, mida sa sööd
Fahad soovitab liigselt rikkalikku õhtusööki vältida. „Mõtle sellest nii: toit on energia. Miks sa peaksid oma organismile tohutus koguses energiat andma, kui hakkad juba varsti magama minema?“

Suur toidukogus enne uinumist mõjub ainevahetusele halvasti
Rumsey sõnul on rasvaseid ja kõrge kalorisisaldusega toite raske seedida. See võib põhjustada seedeelundkonnas ebakorrapärast happelisust või kõrvetisi. Nii ei suuda organism ka öösel korralikult puhkeseisundisse minna. Kuidas aru saada, et sinu õhtusöök oli keha jaoks liiga raske? Rumsey ütleb, et selge märk sellest on tavapärasest tugevam hommikune üleväsimus ja energia puudus.

Teatud toidud võiksid õhtusöögilaualt välja jääda
Fahadi sõnul on sellisteks kõrge süsivesikusisaldusega toidud nagu pasta, sai ja praetud toidud. Ka Rumsey nõustub. „Soovitan hilistel õhtutundidel suurt süsivesikute kogust vältida, kuna see muutub vereringes suhkruks ja tõstab insuliini taset. Kuna sa lähed aga peagi magama, ei kasuta keha tekkinud suhkrut energiaks, vaid talletab selle rasvkoena,“ selgitab ekspert.

Kui vajad hilisõhtust snäkki, vali midagi valgurohket
Vahel sööd õhtusöögi ära, kuid tunned juba peagi taas näljatunnet. Fahad ütleb, et see on normaalne, kuid peaksid valima sel juhul kerge snäki. Ta soovitab selleks valida näiteks peotäie mandleid, kreeka jogurti või mandlivõi ja õuna. Ka sellel snäkil võiksid Rumsey sõnul lasta enne magamaminekut seedida vähemalt tunni.

Sa ei pea iga päev kindlaid söömise kellaaegu jälgima, kuid toitu regulaarselt
Meil kõigil on olnud päevi, mil sööme hommikusööki kell 8, kuid lõunale jõuame alles pool neli pärastlõunal. Püüa seda siiski vältida. „Kui sa ei söö väga pikka aega, ei suuda keha enam regulaarseid nälja- ja täiskõhutunde signaale saata,“ selgitab Fahad. Kui sead hommikusöögi, lõuna ja õhtusöögi vahele enam-vähem regulaarsed vahed, õpib ka keha näljatunnet teatud tundide arvu järel edastama.

Allikas: Marie Claire