Foto: Iris Janvier

Sokitrendiga on kaasa läinud paljud rahvusvahelised moemajad, aga ka Eesti tegijad. Näiteks Iris Janvieri moemaja modellid kandsid kevadisel Tallinna moenädalal koguni oma brändi logoga valgeid sokke. Moemaja loovjuht Arina Baranovskaja sõnul otsivad nende kliendid alati värskeid ja trendikaid lahendusi ja nii pakutigi neile trendide laineharjal surfamiseks ägedaid logosokke. “Meie kliendid armastavad neid väga. Õige stilistikaga saab sokke kanda erinevate komplektide juures, mingeid erilisi reegleid siin pole. Kuna sokkidega on võimalus välimusele kelmikat särtsu lisada, võiks läheneda kontrasti põhimõttel, et anda look' ile see viimane lihv,” õpetab Arina ja lisab, et olenevalt jalanõudest saab sokke kanda nii vaba aja rõivaste kui ka ametlikuma või isegi vabama piduliku rõivastuse juures. “Efektsed või ka logoga sportlikud sokid koos kontsakingadega on hetke moeteadlike lemmikkooslus,” on ta kindel. Küsimuse peale, kas sokitrend on lihtsalt hetkeline moevaimustus või on sel ka pikemat tulevikku, jätab ta otsad lahtiseks. “Praktilises mõttes kanname sokke niikuinii päris tihti ka tulevikus. Eks see, kuidas täpselt, ajas kindlasti muutub. Praegu pole kindlasti hilja omale mõni äge sokipaar tekitada.”

Pilgupüüdjatest sokid pole aga vaid naiste pärusmaa. Kuigi naised on üldiselt ehk moega eksperimenteerimisele altimad, on värvilised või kuidagi teisiti silmatorkavad sokid selgelt ka meestemoes oluline teema. Mäletate veel neid Taavi Rõivase elektrisiniseid sokke, mida ta kandis juba kolm aastat tagasi David Cameroniga kohtudes ja mille eest ta etiketireeglite vastu eksimise tõttu ka kõvasti hurjutati? Endine peaminister oli ilmselgelt ajast ees.

Montoni meestemoedisaineri Peeter Rästa sõnul hakkasid sokid viimasel Itaalia iga-aastasel maailma olulisemal meestemoe messil “Pitti Uomo” tavapärasest rohkem silma. “Tundub, et ägedate sokkide trend pigem tõuseb!”

Tume sokk väikese vimkaga

“Mäletan veel seda aega, kui arvati, et sokid peavad kindlasti olema pükstest tumedamad ja pruunid kingad ja sinised püksid omavahel kokku ei sobi. Õnneks need ajad on muutunud. Praktilisest vaatenurgast soovitan meestele pigem tumedaid sokke. Küll aga võivad need sokid olla näiteks rõõmsate täppide või mustriga. Kui suured ja mis värvi need täpid on, oleneb juba kandja maitsest,” soovitab Peeter.

Ta ei pea värviliste sokkide kandmist eriliseks julgustükiks ja julgustab kandma, mis endale meeldib. “Kui ikka tahaks natuke rohkem ennast vuntsida ja ägedam olla, siis värviliste sokkidega tasub kanda pigem alt kitsamaid ja lühemaid pükse. Teine võimalus on lihtsalt püksisääred pisut üles keerata, et sokid välja paistaksid. Musti igavaid kingi ma sinna juurde ei soovitaks,” vihjab ta. “Kui mees ikka kuidagi ise julgemaid sokke endale ei osta, siis soovitan naisel ohjad enda kätte võtta (ilmselt ei ole see esimest korda) ja mehele mõned paarid toredust kappi soetada. Küll need sokid siis ka kasutust leiavad.”

Kas “lõbusatel” sokkidel on kohta ametlikuma riietuse ja ülikonna juures? “Vabalt. Sel juhul võiks mõni värv, mis riietuses olemas, avalduda ka sokitriibus- või täpis. Ametlikuma riietuse puhul võiks eelistada aga maksimaalselt ühe pilkupüüdva eseme kasutamist, õnneks saab valida nii rinnaräti, lipsu, mansetinööpide või nüüd siis ka sokkide vahel.”

Ja veel – suvel tänavamoes nähtud skandaalse valge spordisoki ja plätu kombinatsiooni kohta ütleb Peeter, et kõik on muutumises. “See, mis täna on imelik, võib olla homme norm. Kas konkreetne kombo tänavamoes kanda kinnitab, seda näitab ainult aeg.”

Peeter Rästa ütleb, sokkidega eksperimenteerimist on viimasel ajal rohkem – seda trendi illustreerib ka Montoni kollektsioonis müüdavate sokkide valik. Monton, 5,95

Jah, need sokid on ühest paarist! 3,90 (sokisahtel.net)

Kalavõrku meenutavad sokid on eriti populaarsed just nooremate kandjate seas. 3,90 (sokisahtel.net)

Kes disainerkäekotti osta ei jaksa, kuid siiski kuulsate brändide kauba vastu januneb, eelistagu näiteks disainersokke! Prada, 90.- (netaporter.com)

Gucci moemaja stiilinäide saabuvaks hooajaks – sokkidel on siingi oma osa. Foto: Scanpix

Gucci loovjuht Alessandro Michele kannab samuti valgeid sokke. Foto: Scanpix